Domů     Zajímavosti
Teleportace na 144 kilometrů
21.stoleti 19.12.2005

Rakouští vědci z vídeňské Akademie věd hodlají uskutečnit ambiciózní projekt. Vědecký tým profesora Antona Zeilingera chce provést teleportaci částic mezi kanárskými ostrovy La Palma a Teneriffe.Rakouští vědci z vídeňské Akademie věd hodlají uskutečnit ambiciózní projekt. Vědecký tým profesora Antona Zeilingera chce provést teleportaci částic mezi kanárskými ostrovy La Palma a Teneriffe.

Pokus o nový světový rekord
Vypadá to jako sci-fi, ale schopnost teleportovat částice už lidstvo pomalu začíná ovládat. Rakouští fyzici dokonce drží světový rekord ve vzdálenosti teleportace, jehož hodnota činí 7,8 kilometrů. Při jeho uskutečnění Zeilinger se svými kolegy přenesl pomocí optického vlákna polarizační stavy fotonů. Vlastnosti fotonů a jejich přenášení jsou hlavním centrem pozornosti vědců z vídeňského institutu.
 „Novým experimentem chceme teleportaci ještě více prozkoumat a zjistit, zda je omezena vzdáleností,“ řekl Thomas Jennewein z Institutu pro kvantovou optiku a kvantové informace z Rakouské akademie věd. Pokus bude vypadat tak, že jak na ostrově La Palma, tak na ostrově Tenerife budou v nadmořské výšce 2 400 metrů umístěny dvě pozorovatelny. Z pozorovatelny v La Palma bude vyslána informace o fotonu směrem na 144 km vzdálený Teneriffe. Tam by ji měl lapit teleskop optické observatoře.

Rozložit a zase složit!
Teleportovat lze jak vlastnosti fotonů, tak třeba i hmotných částic. Vlastní teleportace spočívá v tom, že se určitá informace nejprve rozloží a o nepatrný zlomek vteřiny později se znovu složí do původní podoby na jiném místě. Australané v roce 2002 dokázali teleportovat laserový paprsek na vzdálenost jednoho metru. Před dvěma lety pak tímto způsobem dokázali přenést i vlastnosti zvukového záznamu.

Přenos i z vesmíru
Rakouský experiment je jen předstupněm ke zkušebnímu přenosu částic do vesmíru. Vídeňští vědci mají v plánu experiment z teleportací fotonů na Mezinárodní kosmickou stanici, která je známa pod zkratkou ISS. Americká vláda již z Rakouska obdržela žádost o využití ISS k tomuto pokusu. Zároveň se vídeňská akademie poohlíží v Evropě po špičkových fyzicích, kteří by se na tomto projektu rovněž podíleli.
Plán počítá s tím, že se na ISS umístí zdroj fotonů a odtud budou jejich vlastnosti posílány na dvě stanice, které budou umístěny na Zemi.

Nejen pro zpravodajské služby…
 Pokud budou experimenty s teleportací úspěšné, lze očekávat její brzké využití i v praxi. Teleportace by se mohla nejlépe využít v bankách, pojišťovnách a telekomunikacích. Vzhledem k její bezpečnosti by se jistě hodila i zpravodajským službám celého světa. Je to první článek řetězce, na konci kterého by měly být superrychlé kvantové počítače.

Kvantový propletenec
Albert Einstein nazýval teleportaci strašidelným dálkovým účinkem. Její princip spočívá ve vytvoření dvojice fotonů, které mezi sebou reagují tak, že jejich kvantové vlastnosti jsou navzájem provázány. Tento proces fyzici nazývají kvantové propletení. Pokud se tyto fotony následně oddělí, lze pak změřit vlastnosti jednoho fotonu a poté jej zničit. Pak dochází k okamžitému přenosu vlastností na druhý foton, přestože je od původního fotonu vzdálen. Ovšem k tomu, abychom se mohli teleportovat tak, jak to známe ze seriálu Star Trek nebo z filmu Moucha je přece jen ještě velice daleko.

Předchozí článek
Související články
Necelých 100 dní do XVII. všesokolského sletu, největší sportovně-společensky-kulturní události roku na našem území, Česká obec sokolská oficiálně oznámila spuštění prodeje vstupenek na hromadné skladby. V rozmezí 200 až 700 korun na den budou k zakoupení od 1. dubna a očekává se, že se hlediště Fortuna Areny zcela zaplní. Ulicemi Prahy už teď jezdí speciální sletová tramvaj […]
Budoucnost se dá předpovídat mnoha způsoby – s pomocí křišťálové koule, kyvadla nebo kávové sedliny. V italské metropoli však již několik staletí spoléhají na ampulky s krví… Jmenoval se Januarius (272–305) a zastával funkci biskupa ve městě Benevento. Přibližně roku 305 však byla jeho duchovní pouť násilně ukončena. Legendy praví, že byl za vlády císaře […]
Pokud jste v nedávné době surfovali na vlnách internetu, mohla vás zaskočit zpráva, že vanilkové aroma již dávno není tím, čím bývalo. Do výrobní rovnice totiž měli vstoupit bobři… A to konkrétně s látkou kastoreum, která však člověku není tak úplně neznámá. Pro různé účely ji totiž více či méně využíval přes 2000 let. Je […]
Dvě třetiny Čechů věří, že se válka na Ukrajině protáhne na několik let. Ještě před rokem si přitom skoro polovina obyvatel myslela, že ruská invaze potrvá do konce roku 2023. Data z průzkumu veřejného mínění společnosti CEPER ukazují, že se podíl respondentů přesvědčených o dlouhodobé válce na Ukrajině oproti stavu před rokem zvýšil v 9 z 12 […]
Už jsme zažili několik sexuálních revolucí, ta nadcházející a přicházející ale poprvé bude mít nádech tak trochu „umělého sexu“. Podle expertů se během 15–20 let stanou běžnou součástí sexuálního života roboti určení na sex – sexboti. Využívat je budou muži i ženy, a to nejen svobodní, ale i manželské páry. Lidé s nimi budou podle […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz