Domů     Medicína
Kde číhají nové nemoci?
21.stoleti 5.10.2005

Ani moderní doba není uchráněna před nebezpečím záhadných a dosud neprozkoumaných chorob, které stále někde číhají na svou příležitost. Nevíme odkud přijdou, zda z pralesa, tajgy či odjinud, ale vědci musí být stále ve střechu.Ani moderní doba není uchráněna před nebezpečím záhadných a dosud neprozkoumaných chorob, které stále někde číhají na svou příležitost. Nevíme odkud přijdou, zda z pralesa, tajgy či odjinud, ale vědci musí být stále ve střechu.

Degenerativní onemocnění mozku zvané viljujská enceflitida patří k největším záhadám medicíny. Postihuje výhradně domorodé Sachy (dříve označované jako Jakuti) a některá jim příbuzná etnika.

Epidemie ze Sibiře
V padesátých letech vypukla na Sibiři v povodí řeky Viljuj epidemie, při které záhadná choroba zabíjela své oběti během několika měsíců. Dnes se viljujská encefalitida vyskytuje ve formě, která má podstatně pomalejší průběh.
Vědci dlouho považovali za příčinu poškozený gen děděný mezi Sachy, ale  nejnovější výzkum dokazuje, že původcem choroby je vir. A to je závažné zjištění!
„V současné době je lékařské péče na Sibiři v tak zoufalém stavu, že nikdo nedokáže říct, jak dalece je choroba rozšířena a jak mnoho lidí na ni umírá,“ prohlásil o viljujské encefalitidě americký neurolog Ralph Garruto ze State University of New York. Ani další americké či evropské lékaře nenechává záhadná sibiřská choroba na pokoji.
Sachové byli po dlouhá desetiletí držení v izolaci. Nejprve se o to postarala carská moc, později sovětský režim. Dnes jsou volní a mohou cestovat nejen po Rusku ale i daleko za jeho hranice. Pokud si na cesty nesou ve svých tělech smrtící viry, povezou si je pochopitelně s sebou.
„Nejsme s to odhadnout riziko, jaké tím vzniká,“ přiznává ruský neurolog Vsevolod Vladimircev z hlavního města Sašské republiky Jakutska.

Bushmeat  – zdroj nových virů
Zatímco se svět klepe před vlnou „ptačí chřipky“ či SARS, v Africe dělají vše pro to, aby vyrobili ještě vydatnější metlu lidstva, třeba něco jako AIDS. Prosperující lov pralesní zvěře, která je ve velkém dodávána do měst, je potenciálním zdrojem mnoha virů. Ty mohou snadno „přeskočit“ na člověka, protože největší oblibě mezi takzvaným bushmeatem („masem z pralesa“) se těší opice a lidoopi. A jejich viry to neměly do lidského organismu nikdy moc daleko. Připomeňme, že virem HIV1 jsme se nakazili  od šimpanzů. Příbuzný virus HIV2 jsme chytili od opic mangabejů. Virologický průzkum mezi lovci bushmeatu v Kamerunu odhalil šokující pravdu – nové viry už se do lidí nastěhovaly.
Z 930 prověřených lovců bushmeatu byly u 13 prokázány opičí viry a u 2 to byly viry, které u člověka zatím nikdy nikdo neznal. Viry dostaly označení HTLV-3 a HTLV-4 a zařadily se do rodiny virů, u níž jsme zatím znali jen dva zástupce. Patří do skupiny retrovirů (viry obratlovců) podobně jako viry HIV, ale nejsou zřejmě tak nebezpečné. Napadají bílé krvinky, ale zkušenosti s HTLV-1 a HTLV-2 naznačují, že riziko vzniku vážné choroby je u nich poměrně nízké. Zhruba jen u 1% nakažených osob vypukne leukémie. Viry HTLV-1 a HTLV-2 jsou dnes globálně rozšířeny a nakazilo se jimi asi 22 milionů lidí. Uvidíme, jaká „kariéra“  nové viry čeká. Bude záležet na tom, jestli zůstanou jen v organismu lovců, kam se zřejmě dostaly s krví zabitých opic přes poranění na kůži nebo sliznici, nebo zda je lovci šíří dále i na jiné lidi.
„Ukazuje se, že přenos virů z opic na lidi stále probíhá,“ komentuje vývoj událostí francouzská viroložka Martine Peetersová. „Takže jednoho krásného dne se může nějaký opičí vir zase klidně proměnit na něco jako jsou viry HIV.“

Dejte si africký „bushmeat“!
Afričané se nekontrolovatelně množí, jí se zde vše, od slona až po hmyz, takže ročně padnou za oběť lovcům „bushmeatu“ tisíce šimpanzů, goril…  Riziko přenosu různých opičích virů na člověka je tedy v současné „bushmeatové horečce“ velmi vysoké.
Virologové zamýšlejí prověřovat krev lidí, kteří přicházejí s infikovaným „pralesním masem“ nejčastěji do styku, tedy lovce, dřevaře či stálé zákazníky trhu s „bushmeatem“. Nejspíš mezi nimi najdou nositele zcela nových virů, které přeskočily na člověka z opic. Bushmeat však nenakupuje chudina, ale hlavně místní honorace. Maso gorily totiž platí za vyhlášenou pochoutku a je dvakrát či třikrát dražší než vepřové nebo hovězí, o drůbeži, označované Afričany pohrdlivým přívlastkem „maso bělochů“, ani nemluvě. Bushmeat se servíruje i na oficiálních banketech pořádaných vládními úředníky.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz