Domů     Zajímavosti
Panorama
21.stoleti 20.5.2005

Zásadní objev britských vědců! Buňky dokážou překvapit Buňky savců se v počátečním stádiu embrya diferencují! Doposud se předpokládalo, že v raných fázích vývoje jsou všechny buňky stejné, ale výzkum britských specialistů provedený na hlodavcích prokázal opak.

Již u embrya ve stádiu čtyř buněk vědci zaznamenali výrazné rozdíly. Jednu ze dvou buněk myšího zárodku totiž barevně označili a následně sledovali její vývoj. Buňky se od sebe začali lišit už při samotném procesu dělení. Zcela cíleně se utvářely dvě odlišné skupiny buněk, z jedné vzniklo vlastní tělo savce, ze druhé placenta.   

Klíč k pohádkovému kouzlu
Chcete se stát neviditelným?
Žádný problém! Vědci z americké univerzity v Pensylvánii pracují na plazmovém plášti, kterým před vašimi zraky dokáží schovat jakýkoli objekt. Využívají přitom skutečnosti, že člověk vnímá pouze předměty, od nichž se odráží světlo. Věří, že pokud tomuto jevu zabrání, budou moci vytvořit clonu, jež nalezne své uplatnění především u tajných služeb nebo v armádě.

Co znervózňuje hryzce vodní?
Monitorovací obojky ovlivňují jeho populaci!
Ochránci přírody, kteří v minulosti evidovali počty jednoho z nejohroženějších britských živočichů, hryzce vodního (Arvicola Terrestris), a jeho stěhování za potravou a pářením, svým počínáním vážně narušili populaci vzácných zvířat. Na krk jim totiž zavěsili speciální obojky s vysílačkou. Postupem času se ale ukázalo, že právě tyto přístroje vyvolávají u hryzců strach a vědci zaznamenali výrazný pokles narozených mláďat ženského pohlaví. Přitom je prokázáno, že menší počet samičích potomků se hryzcům rodí právě v období, kdy se nacházejí ve stresové situaci. Monitorování ohrožených zvířat prostřednictvím obojků s vysílačkami je po celém světě hojně rozšířené, ale výsledky britské studie by to mohly v budoucnosti změnit.

Sport nemusí tělu jen prospívat
Nebezpečná choroba trápí italské fotbalisty

Podle italských vědců hrozí u profesionálních fotbalistů zvýšené riziko výskytu nervové nemoci známé pod zkratkou ALS (amyotrofická laterální skleróza). Jedná se přitom o odumírání motorických neuronů, které v těle kontrolují pohyb. Dlouhodobé statistiky ukazují, že pravděpodobnost rozvoje choroby u hráčů je pětkrát větší než u ostatních lidí. Navíc u fotbalistů se ALS projevuje v mnohem mladším věku, než je obvyklé. Původ a příčiny rozvoje tohoto závažného onemocnění nejsou dosud přesně známé a neví se ani, jak ho účinně léčit. Odborníci se však domnívají, že za větším výskytem této nemoci u profesionálních hráčů stojí častá zranění, preparáty, které zvyšují výkonnost, nebo delší vystavení vlivu toxických látek, kterými se ošetřují trávníky na stadionech.    

Evropské knihkupectví na internetu
Jen si vyberete jazyk

Novou internetovou službu s názvem EU Bookshop připravila pro své občany Evropská unie. Bruselské instituce každý rok vyprodukují několik tisíc úředních knih a dokumentů, které si lidé z členských států nyní budou moci v internetovém knihkupectví za poplatek stáhnout ve většině unijních jazyků. V současnosti je v obchodě k dostání na 4000 různých publikací, včetně textu Euroústavy, kterou lze koupit za cenu asi 25 eur (740 Kč).

Nejpřitažlivější místo na Zemi
Obří magnet už je v tunelu
Odborníci z celého světa úspěšně začali s výstavbou největšího supravodivého zařízení na naší planetě, které se nachází pod švýcarsko-francouzskými hranicemi v CERNu (Evropské centrum pro jaderný výzkum; podrobnou reportáž z tohoto místa jsme již přinesli v čísle 10/2004). Do 27 kilometrů dlouhého tunelu umístili pomocí speciálního zařízení první z obřích magnetů, které by měly působit jako urychlovače částic. Gigantický magnet měří 15 metrů a váží 35 tun. Dalších 1232 stejných obrů a stovky menších magnetů k němu ještě přibudou a podle předběžných odhadů by kompletní zařízení mělo začít pracovat v roce 2007. Budou se v něm realizovat srážky protonů pohybujících se téměř rychlostí světla a jejich studium pak možná pomůže vědcům rozluštit i tajemství vzniku hmoty.

Nejstarší technologické centrum
Město plné záhad v syrské poušti

Po desítkách let výzkumu syrské lokality Mari došli francouzští archeologové k závěru, že jde o nejstarší známé technologické město. Vzniklo zhruba před 5000 lety kvůli zpracování mědi a výrobě zbraní a nástrojů. Existence této lokality byla dlouhou dobu velkou záhadou, protože leží v poušti, v oblasti bez nerostných zdrojů a nevhodné pro zemědělství. Důkladný výzkum však ukázal, že prakticky vše v troskách města má něco společného s metalurgií mědi, kterou místní obyvatelé dováželi spolu s palivovým dřevem z tureckého pohoří Taurus. K přepravě surovin a hotových výrobků sloužil plavební kanál, který město spojoval s řekou Eufrat.

Léčba dostupná pro každého
Slunečnicový olej může zachránit život

Každý rok se po celém světě předčasně narodí na 13 milionů dětí, u kterých hrozí zvýšené riziko rozvoje infekcí. Zvláště v rozvojových státech úmrtnost těchto dětí extrémně stoupá, protože se jim nedostává speciální lékařské péče. Nemají totiž dostatečně vyvinutou kůži, která by jim sloužila jako ochranná bariéra před infekcemi. Američtí vědci z Johns Hopkins University při svém výzkumu pozorovali na 497 miminek z Bangladéše a zjistili, že jim prospívá, když jsou pravidelně natírána slunečnicovým olejem. Ten třikrát denně po dobu 14 dnů aplikovali na celé tělo dítěte kromě obličeje a později v léčbě pokračovali jen dvakrát denně. Následně sledovali, jak často se u dětí infekce vyskytne. U těch, které byly slunečnicovým olejem pravidelně natírány, se onemocnění během 100 dní projevilo zhruba sedmkrát, zatímco u miminek, jimž se nedostávalo žádné speciální péče, se infekce objevila jedenáctkrát.

Technologie pro klidné ruce
Myš už vám neuteče

Jim Levine, výzkumný pracovník společnosti IBM, navrhl nový speciální adaptér na počítačovou myš. Je určený lidem, kteří se v důsledku nějaké choroby potýkají se zvýšeným třesem rukou, a měl by jim usnadnit práci na PC. Zařízení nese anglický název The Assistive Mouse Adapter (AMA) a využívá obdobnou technologii jako výrobci fotoaparátů a kamer, aby zabránili rozostření obrazu. Uživatelé počítače nové zařízení jednoduše připojí k PC a nastaví ho podle toho, jak silným třesem trpí. Adaptér zároveň dokáže rozpoznat opakované stisknutí tlačítka myši v důsledku nejisté ruky.  

S chutí do dřeva?
Termiti jsou mlsní!
Doposud se předpokládalo, že termiti jsou nenasytní a nevybíraví strávníci, kteří zkonzumují všechno nalezené dřevo. Australská studie ale ukázala, že si stravu naopak velmi pečlivě vybírají. Při selekci potravy totiž využívají svou schopnost rozlišovat různé typy vibrací a dokáží zároveň rozpoznat, co je vyvolává. Termiti tak fungují podobně jako sonar. Některé druhy si dokonce vybírají dřevo, do něhož se s chutí zakousnou, podle jeho velikosti. Spíše si pak pochutnávají na menších kouscích, aby se nemuseli dělit s ostatními. Objev australských vědců by mohl v budoucnosti pomoci při vytváření účinných metod, jak redukovat počet termitů, a tím snížit ekonomický dopad jimi způsobených škod.

Geneticky modifikovaných rostlin přibývá
Prvenství hájí USA

Mezinárodní organizace ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications) oznámila, že celosvětově neustále stoupá plocha zemědělské půdy, na níž se pěstují geneticky modifikované plodiny. V roce 2004 to bylo již 81 milionů hektarů, což představuje meziroční nárůst o 20 procent. Mezi největší pěstitele geneticky upravených rostlin patří už tradičně Spojené státy americké. Odborníci zdůrazňují, že loni poprvé výrazně vzrostla rozloha této zemědělské půdy i v rozvojových zemích, a dokonce překonala údaje vedené v průmyslově vyspělých státech.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro dospělé není život černo-bílý, žijeme v mnoha barvách. Pro dítě se však dělí na dvě poloviny – ženskou a mužskou. Od chvíle, kdy dítě začne vnímat, je pro něj otec zástupcem/modelem jedné poloviny lidstva. A pokud muž chce být skutečným mužem/otcem, musí být i „dobrým tátou“… Role otce před 100 lety byla někde úplně […]
Larvy potemníka moučného, kterému se přezdívá moučný červ, patří mezi potravinové a skladištní škůdce. V domácnostech se s nimi naštěstí, na rozdíl od potravinových molů, setká málokdo. Larvy totiž potřebují velké zásoby potravin, protože se vyvíjejí dlouho. Podle českých vědců by se však v budoucnosti mohly právě ony stát základem našeho jídelníčku. Vzhledem k rostoucí […]
Byla to senzace, když v roce 2003 na indonéském ostrově Flores našli vědci kosterní pozůstatky asi metr vysokého humanoida. Právě kvůli výšce se mu začalo přezdívat hobit. Kdo byli tito lidé ale zač? Trpěli záhadnou nemocí, v jejímž důsledku se zmenšili, jak si experti myslí? Oficiálně jde o člověka floreského (Homo floresiensis), mnohem více se však uchytilo […]
Tuto otázku si položili vědci z Friedrich Alexander Universität v Německu a hledali na ni odpověď. Zkoumání podrobili chemikálie obsažené v tělesném pachu, jejichž koncentrace se liší u kojenců a dospívajících. Malé děti voní rodičům příjemně, jako květiny, zato při zachycení tělesného pachu puberťáků, kteří nepoužili deodorant, sebou nejeden rodič trhne a nakrčí nos. V […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz