Domů     Technika
Vysílačkám ještě neodzvonilo
21.stoleti 21.4.2005

V posledních letech se sice stal symbolem bezdrátové komunikace především mobilní telefon, ale řada oborů lidské činnosti se stále neobejde bez využití radiostanic. Ty nacházejí své uplatnění jak v rámci mnoha profesí, tak i při trávení volného času.V posledních letech se sice stal symbolem bezdrátové komunikace především mobilní telefon, ale řada oborů lidské činnosti se stále neobejde bez využití radiostanic. Ty nacházejí své uplatnění jak v rámci mnoha profesí, tak i při trávení volného času.

Hlavní předností radiostanic je fakt, že ten kdo navazuje spojení, může hovořit k více lidem najednou. Na rozdíl od mobilních telefonů je navíc komunikace prostřednictvím radiostanic ve většině případů bezplatná, tedy alespoň pokud se týká frekvencí, které jsou sdíleny na základě generální licence udělené Českým telekomunikačním úřadem. Ale i v případech, kdy se jedná o vyhrazené frekvence, za jejichž využívání je nutné platit poplatek, je spojení prostřednictvím radiostanic ekonomickou alternativou k mobilním telefonům – tedy alespoň na malé vzdálenosti.

Komunikace pro profesionály
Technicky nejvyspělejší jsou tzv. trunkové rádiové sítě. Kromě lepšího využití dostupných kanálů (frekvenčních kmitočtů) nabízejí jednoduché hlasové dorozumění i celou řadu doplňkových služeb. Radiostanice určené pro tyto sítě umožňují např. i předávání předem nastavených textových zpráv (což je ve své podstatě obdoba SMS u mobilních telefonů), zanechání vzkazu v hlasové schránce a přesměrování hovoru na jinou stanici. Pokud je v rámci trunkové rádiové sítě k dispozici propojovací rozhraní na běžnou telefonní síť, lze z těchto radiostanic telefonovat téměř jako z běžného mobilu. Systém pracuje s větším počtem přidělených kanálů, přičemž jeden z nich je řídící, takže se nepoužívá pro spojení a využívají jej všechny účastnické radiostanice v konkrétní rádiové síti (například ochranka objektu).
Před zahájením vlastního hovoru dostane radiostanice od řídící jednotky převaděče informaci o tom, který kanál je volný a automaticky se na něj přeladí. Stejnou informaci obdrží i volaná stanice. V praxi to znamená, že radiostanice zapojené v příslušné síti mají k dispozici všechny kanály a jejich vzájemné dorozumívání probíhá na kterémkoliv volném kanálu.
Významnou předností trunkového převaděče je možnost ověřovat prioritu jednotlivých hovorů a podle ní přidělovat kanály. Přitom dovedou pomocí tzv. podřízených převaděčů pokrýt rozsáhlé území. Ačkoliv na území České republiky existuje několik veřejných trunkových sítí, tento typ rádiového spojení zpravidla využívají bezpečnostní a záchranné složky, které však mají vlastní uzavřené sítě.
 
Levnější než telefon?
Ti, kteří provozují větší počet radiostanic nebo potřebují pokrýt signálem širší oblast a zároveň jim stačí dorozumění hlasem, mohou požádat ČTÚ o přidělení kmitočtů a zřídit si vlastní rádiovou síť.
Tyto sítě můžeme rozdělit do dvou základních skupin. První skupinou jsou tzv. dispečerské rádiové sítě, které umožňují spojení centrální radiostanice s přenosnými nebo vozidlovými radiostanicemi. Tím nejjednodušším a nejčastěji užívaným způsobem je spojení dvou nebo více radiostanic přímo mezi sebou v tzv. direkt režimu, přičemž vzdálenost na kterou je možné tímto způsobem volat je omezena terénem či okolní zástavbou. Dosah radiostanic ve volném terénu je zhruba pět kilometrů a spojení zprostředkované základnovou radiostanicí je v ideálním případě až 40 km.
Druhou skupinu tvoří rádiové sítě vybavené převaděčem. Toto bezobslužné zařízení, které přijme signál od radiostanice a odešle jej dál s vyšším výkonem, bývá zpravidla umísťováno na kopce nebo výškové budovy a jeho použití rozšiřuje dosah jednotlivých radiostanic o 30 až 50 km.

Pro zábavu a potěšení
Mezi nejdostupnější a nejoblíbenější ale patří občanské radiostanice (CB),  pracující v pásmu 27 MHz, a radiostanice PMR, pracující v pásmu 446 MHz. Jsou malé, velmi snadno se ovládají a jsou relativně levné – dají se pořídit již od 1 000 Kč. Pokud často cestujete, pak jistě oceníte, že oba dva typy radiostanic pracují na kmitočtových pásmech povolených mezinárodní dohodou CEPT a je tedy možné je používat i ve většině evropských států.
Ti, kterým kouzlo éteru učaruje, mohou složit radioamatérské zkoušky a vysílat pak na frekvencích, které jsou pro tento typ zájmové činnosti vyhrazeny. Lidé s podobným koníčkem se najdou všude na světě, takže je možné navázat spojení s prakticky libovolnou lokalitou na naší planetě.

Rádiové vlny a kmitočtová pásma
Přidělování frekvenčních kmitočtů dáno mezinárodními dohodami a řízeno národními telekomunikačními úřady. V České republice plní tuto funkci Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Pro běžnou komunikaci mezi občany jsou určena frekvenční pásma 27 Mhz a 466 MHz. Radiostanice, které jsou určeny pro profesionální komunikaci využívají nejčastěji kmitočty v pásmech 150 – 174 MHz, 380 – 430 MHz, 448 – 470 MHz a kmitočty v pásmu 66 – 88 MHz.
V jednotlivých kmitočtových pásmech se rádiové vlny šíří různými způsoby, proto jsou některé frekvence vhodnější pro použití ve městech, jiné pro nasazení v otevřeném terénu. Obecně platí, že rádiový signál na nižších kmitočtech, tedy s větší vlnovou délkou, se lépe šíří v rovinatém nebo mírně zvlněném terénu. Signál v těchto pásmech se totiž snadno ohýbá, ale nešíří se odrazem. Naopak v pásmech s vyššími kmitočty, s kratší vlnovou délkou, se rádiový signál snadno šíří odrazem, nedochází ale k jeho ohybu. Proto je toto pásmo vhodné pro použití ve velkých městech, kde odražený signál snadno pronikne i do úzkých ulic v husté zástavbě. Velké terénní překážky naopak vytvářejí pro rádiové vlny v tomto frekvenčním pásmu stín. Zvláštním způsobem se šíří krátké vlny (1,5 MHz – 25 MHz). V jejich případě se totiž pro spojení využívá odrazu rádiových vln od ionosféry a s dobře navrženým anténním systémem je pak možné spojení i na vzdálenosti několika stovek až tisíců kilometrů.

Tetra – komunikace pro 21. století
Název TETRA je zkratkou anglických slov TErestrial Trunked RAdio. Je to otevřený digitální standard navržený institucí ETSI (European Telecommunication Standard Institute), který je koncipován pro mobilní přenos hlasu i dat. Městský rádiový systém postavený na standardu TETRA provozuje např. hlavní město Praha. Zajišťuje komunikaci nejen mezi záchrannými a bezpečnostními složkami, ale mohou do něj vstupovat i organizace zajišťující základní funkce infrastruktury města, jako jsou Dopravní podniky nebo Technická správa komunikací.
Jedním z dodavatelů komponent pro rádiové sítě TETRA je i společnost Motorola, která nedávno uvedla na trh dvě nové radiostanice s poměrně výjimečnými vlastnostmi. Jedná se o ruční radiostanici MTP850, což je v současnosti nejmenší radiostanice pro systém TETRA na trhu, a mobilní radiostanici MTM800. Obě představená zařízení přinášejí řadu nových funkcí, jako např. souběžný přenos hlasu a dat, programování prostřednictvím USB rozhraní a poprvé u radiostanic TETRA je zde použita podpora víceslotového paketového přenosu dat přes IP, což umožňuje rychlejší datové přenosy.Tyto stanice splňuje standardy TETRA Secure Services,  vydané Evropským telekomunikačním institutem pro standardy a díky speciálnímu hardwarovému modulu podporují i zdokonalené šifrování Enhanced End-2-End Encryption. Navíc obě tyto stanice obsahují ochranu proti útokům. Všechny softwarové aplikace, včetně šifrování přenosu a aplikací Java musí mít digitální podpis, což brání neautorizované úpravě či nahrávání softwaru a tím zneužití radiostanice. Unikátní radiostanice Motorola MTP850 je dlouhá pouhých 12,5 cm a díky tomu ji lze velmi snadno nosit na rameni nebo na opasku. Má barevný grafický displej, který podporuje zobrazení až 65 000 barev, výkonný zvukový výstup a integrovaný satelitní navigační systém GPS (Global Positioning System), který zvyšuje bezpečnost uživatelů, například ve spojení s funkcí nouzového poplachu. V případě aktivace odešle identifikační číslo uživatele a jeho polohu řídícímu středisku. Prostřednictvím speciálních aplikací lze  MTP850 využít např. pro přístup do různých databází či zobrazení map.

Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz