Domů     Technika
Tichá válka operačních systémů: Linux versus Windows
21.stoleti 18.2.2005

Věčný spor mezi zastánci a odpůrci operačních systémů Linux a Windows asi nikdy nebude mít konečné řešení. Odpověď na otázku, který ze systémů je lepší či horší jsme hledali společně s odborníky.Věčný spor mezi zastánci a odpůrci operačních systémů Linux a Windows asi nikdy nebude mít konečné řešení. Odpověď na otázku, který ze systémů je lepší či horší jsme hledali společně s odborníky.

Ačkoliv původním záměrem 21. STOLETÍ bylo dát slovo reprezentantům společnosti Microsoft a zástupcům producenta některé z tzv. distribucí operačního systému Linux, rozhodli jsme se nakonec oslovit dva nezávislé experty, správce sítí typu LAN a WAN, Martina Kratochvíla a Davida Veselku. Ti totiž z každodenní praxe při styku s koncovými uživateli znají asi nejlépe slabiny a silné stránky obou operačních systémů. Každý z nich přitom profesně „kope“ za jiný ze soupeřících týmů a je tedy zastáncem opačného názoru než ten druhý.

Martin Kratochvíl: Linux je elegantní a levné řešení!
Administrátor komunitní sítě SLANYFREE.NET a správce rozsáhlé firemní sítě.

Proč Linux:
– OS Linux je zdarma a instalační soubory jednotlivých distribucí jsou zcela legálně  prostřednictvím internetu dostupné každému zájemci o tento systém. Některé distribuce se sice prodávají, jako např. RedHat Linux či SuSE Linux, ale nejedná se zde o zpoplatnění operačního systému jako takového, ale o úhradu částky za tištěnou dokumentaci nebo za uživatelskou podporu. Linux je možno legálně nainstalovat na libovolný počet počítačů.
 
– Na rozdíl od OS Windows je součástí prakticky všech distribucí OS Linux i řada aplikací, které jsou také zcela zdarma. K dispozici jsou nejen základní aplikace typu tzv. kancelářských balíků (textový editor, tabulkový kalkulátor a program pro přípravu prezentací), internetových prohlížečů a programů pro zpracování elektronické pošty, ale i software pro správu a sdílení souborů, grafické programy, multimediální přehrávače a mnoho dalších aplikací.

– Není rozdíl v práci s aplikacemi v prostředí OS Linux a v prostředí OS Windows, alespoň ne pro běžné uživatele. Ti, kteří si chtějí přizpůsobit operační systém Linux či aplikace svým potřebám, však k tomu mají na rozdíl od operačního systému Windows možnost. V rámci licence GPL jsou jak k vlastnímu operačnímu systému tak i k aplikacím k dispozici zdrojové kódy, které lze příslušně modifikovat.
 

Proč ne Windows:

– OS Windows je relativně drahý komerční operační systém, který uživatele omezuje velmi tvrdou licenční politikou. Navíc sám tento operační systém obsahuje jen minimum aplikací. Prakticky jedinou aplikací použitelnou k nějaké práci je velmi jednoduchý integrovaný textový editor WordPad.

– Aplikace určené pro OS Windows patří ve většině případů mezi zpoplatněné komerční aplikace a pro studenty či domácí uživatele jsou kvůli relativně vysoké ceně prakticky nedostupné.

– Vývojáři, kteří chtějí programovat aplikace pro OS Windows, nemají k dispozici kompletní technickou dokumentaci týkající se např. jádra operačního systému. Nemohou tak bezpečně a naplno využívat všech možností, které by systém mohl poskytovat.

David Veselka: Jistotu mi dávají Windows!
Správce několika podnikových sítí a administrátor komunitní sítě TUCHO.NET

Proč Windows:

– OS Windows je stabilní, intuitivní operační systém, vhodný především pro koncové uživatele, kteří nechtějí zkoumat „jak to pracuje“ ale potřebují především výsledek. Instalace tohoto operačního systému je tak jednoduchá, že ji zvládne i lehce pokročilý uživatel. To samé pak platí i o většině aplikací, které jsou pro OS Windows určeny.

– Vzhledem ke skutečnosti, že OS Windows patří mezi nejrozšířenější operační systémy, je většina existujících aplikací určena právě pro něj. Prakticky neexistuje typ aplikace, pro kterou by neexistovalo několik možných alternativ.

– Vývojáři, kteří programují aplikace pro OS Windows mají dostatečnou podporu společnosti Microsoft a všechny potřebné informace, které ke své práci potřebují. 


Proč ne Linux:

– Většina výrobců počítačového hardware produkuje své výrobky s tím, že jsou určeny pro operační systém Windows a s ohledem na to poskytují koncovým uživatelům i příslušné systémové ovladače. Pokud uživatel nemá zcela běžné periferie, např. vlastní nepříliš rozšířený typ tiskárny, může se stát, že dané zařízení nebude pod OS Linux pracovat.

– S výjimkou distribuce SuSE Linux a jejího instalačního rozhraní Yast je instalace OS Linux, aplikací a dodatečně přidávaného hardware, velmi náročná na znalosti uživatele či systémového správce. Probíhá převážně v textovém režimu a pro méně zkušeného uživatele je správa tohoto operačního systému prakticky nemožná.

– Vzhledem k faktu, že se na vývoji OS Linux prakticky podílí neznámé a nekoordinované množství vývojářů, neexistuje žádná centrální podpora pro uživatele. V případě jakýchkoliv problémů je tak uživatel odkázán především sám na sebe, pokud nemá zaplacenu podporu u dodavatele své distribuce.

Jak to vidí redakce 21. STOLETÍ?
Určit, který z operačních systémů je lepší, zda Windows či Linux, je prakticky nemožné. Podle našeho názoru je totiž každý z těchto operačních systémů určen pro zcela odlišnou skupinu uživatelů. Operační systém Linux je obecně vhodný spíše pro techničtěji zaměřené uživatele, kteří jsou si schopni poradit i s nutností pracovat někdy v textovém režimu, experimentovat a vyhledávat si prostřednictvím internetu různé doplňky. Tato relativní složitost je na druhou stranu odškodněna tím, že operační systém a prakticky většina aplikací je k dispozici, při dodržení stanovených licenčních podmínek, zdarma.
Naopak pro uživatele, kteří potřebují relativně jednoduché a intuitivní uživatelské prostředí, snadnou instalaci a údržbu aplikací či různých periferií a snadno dostupnou podporu, je vhodný operační systém Windows.

Předchozí článek
Další článek
Související články
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz