Domů     Technika
Jak vzniká mobil?
21.stoleti 18.2.2005

Redakce 21. STOLETÍ měla možnost nahlédnout do kuchyně přední evropské designérské agentury – německé společnosti DESIGNAFFAIRS, která je dvorním dodavatelem návrhů designu pro nadnárodní koncern SIEMENS. A to se hned tak někomu nepovede!Redakce 21. STOLETÍ měla možnost nahlédnout do kuchyně přední evropské designérské agentury – německé společnosti DESIGNAFFAIRS, která je dvorním dodavatelem návrhů designu pro nadnárodní koncern SIEMENS. A to se hned tak někomu nepovede!

Mnichovská budova společnosti DESIGNAFFAIRS více než cokoliv jiného připomíná malou tovární halu. Kupodivu však mezi okolní obytné domy zapadá a na první pohled nepůsobí ani nijak výjimečně. Avšak již po několika minutách pobytu uvnitř této budovy objevíte vysokou koncentraci kreativního potenciálu ukrytého v těchto zdech.

Vydali jsme se po stopách vzniku dvou nejnovějších mobilních telefonů společnosti SIEMENS, modelů SF65 a SL65, jejichž design vznikl právě v tomto ateliéru. Multimediální „véčko“ SF65, vychází jak z minimalismu současného designu, tak z odkazů klasického stylu minulých desetiletí. Lesklé provedení a typicky čistě bílá barva zdůrazňují záměr jednoduchosti. Čisté a moderní křivky pak dávají telefonu SF65 typický, geometricky jednoduchý tvar.
Elegantní SL65 byl naopak inspirován trendy a materiály ze světa módy a šperků – je zosobněným vyjádřením stylu. Aby byla co nejvíce zdůrazněna individualita a osobnost uživatele, je telefon k dispozici ve dvou kontrastních barvách – slonové kosti a ebenu, přičemž barevné orámování obrysu mu dává charakteristický tvar. Oba dva telefony odrážejí nadčasový styl, který by měl přesahovat sezónní změny a trendy.

Ačkoliv by se mohlo zdát, že v době moderní výpočetní techniky je návrh designu čistě počítačovou záležitostí, je opak pravdou. Nejlepším nástrojem designéra zůstává stále tužka, papír, guma a fixy či vodové barvy, protože pro rychlé a přesné vyjádření fantazie designéra jsou tyto nástroje prakticky nepostradatelné. Prvotní návrhy jsou později převedeny do elektronické formy a výsledný design je již zpracováván prostřednictvím výpočetní techniky. Již při návrhu základního designu jsou v centru pozornosti návrhářů i charakteristiky materiálů, ze kterých bude nový mobilní telefon vyroben. V laboratoří barev a materiálů agentury DESIGNAFFAIRS soustřeďují vzory, vzorky a data různých materiálů, které jsou získávány na různých veletrzích konferencích a sympoziích. „Neobvyklá není ani spolupráce s výrobci těchto materiálů,“ řekl nám kreativní ředitel této agentury a dodal: „Děje se tak zejména v případech, kdy designéři vyžadují materiály se specifickými vlastnostmi.“ Ponořte se tedy spolu s námi do návrhů a skic a porovnejte fantazii návrhářů s finálním produktem.

Mobilní telefony budoucnosti?
V návrhářské dílně společnosti DESIGNAFFAIRS je možné nalézt i velmi futuristicky vyhlížející modely mobilních telefonů. Zatím co některé z nich připomínají spíše moderní šperk než mobilní telefon, jiné se až příliš nápadně podobají technice používané agentem 007, Jamesem Bondem.

– Především pro mladé, kterým ještě nebyla přistřižena křídla, by mohl být určen mobilní telefon vycházející z tohoto modelu. Ten svým provokativním a sportovním vzhledem vyjadřuje jak nespoutanost, tak možnosti současných komunikačních technologií. Za pozornost stojí lehká bezdrátová náhlavní souprava a výklopná alfanumerická klávesnice, díky které tento komunikátor budoucnosti získává více než atraktivní vzhled.

– Náramkové hodinky jako mobilní telefon? Proč ne! Miniaturní bezdrátový mikrofon, vlastní elektronika mobilního telefonu skrytá v náramkových hodinkách s multifunkčním displejem a bezdrátové sluchátko – to je představa mobilního telefonu budoucnosti pro pravé muže, tedy pro ty, kteří mají styl.

– Nejnovějšími technologiemi prošpikovaný mobilní telefon, připomínající spíše pudřenku, by se mohl v budoucnu stát vhodným šperkem doplňujícím  kabelku nejedné moderní manažerky. Neobvyklý vzhled podtrhuje velký display zabírající velkou část plochy telefonu a retrostylový kulatý číselník skrytý pod tímto displejem.

V případě těchto modelů se ovšem zatím jedná pouze o fantazii návrhářů. Zda vůbec někdy dojde k jejich realizaci a jaké tyto návrhy doznají změn je otázkou více či méně vzdálené budoucnosti a především výzkumu přání a potřeb potencionálních uživatelů.

Předchozí článek
Související články
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
Pro své rozměry, vybavení a technologie se stala chloubou amerického námořnictva. Jedná se totiž o největší a nejnovější letadlovou loď, která po více než 10 letech od spuštění na vodu konečně začala sloužit Spojeným státům i alianci NATO. Stavba nejmodernějšího plavidla, se kterým si USA pojistily pozici největší námořní velmoci planety, započala roku 2009. Slanost […]
Peugeot 208, ikonický drobek a nejprodávanější vůz v Evropě v roce 2022, dostává nový kabátek. Modernizací se stává ještě neodolatelnějším, zejména pak jeho elektrická verze E-208, která překonává dojezd 400 km. Celá modelová řada 208 pak profituje z nového designu, špičkových technologií a emocí z nových motorů. Peugeot 208, nástupce dlouhé řady devíti generací městských […]
Americká agentura NASA hodlá v letošním roce odstartovat pátrání po stopách života v rámci Sluneční soustavy. K měsíci Europa proto bude vyslána sonda, která kromě vědeckých přístrojů ponese také speciální poselství o člověku a planetě Zemi. Budoucím poslíčkem byla „jmenována“ Europa Clipper, jež bude vybavena spoustou špičkových přístrojů sloužících k měření ledu zakrývajícího oceán či […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz