Domů     Zajímavosti
Strava jako zbraň proti stárnutí
Martin Janda 15.11.2025

Stárnutí samo o sobě zastavit nelze, ale to, jakým způsobem bude probíhat, už ovlivnit možné je. Ukazuje to nová dlouhodobá studie vědců z Karolínského institutu ve Švédsku, kteří sledovali více než 2400 starších dospělých po dobu patnácti let..

Výsledky naznačují, že kvalita stravy do značné míry určuje, jak rychle se v průběhu života začnou hromadit chronické nemoci. Zatímco někteří účastníci si i v pokročilém věku uchovali dobrou kondici a zůstali relativně bez vážných diagnóz, jiní ve stejné době postupně onemocněli několika chorobami zároveň, od diabetu přes srdeční selhání až po depresi.

Rozdíl mezi nimi spočíval mimo jiné v jídelníčku, který mohl buď pomoci proces stárnutí zpomalit, nebo naopak zrychlit.

Vědci se při hodnocení stravovacích návyků účastníků opřeli o čtyři dobře popsané vzorce jídelníčků, které se běžně používají v nutričních studiích. Patří mezi ně středomořská dieta, založená na hojné konzumaci zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, olivového oleje a ryb, která je dlouhodobě spojována s nižším výskytem srdečně-cévních onemocnění.

Druhým byl takzvaný Alternative Healthy Eating Index, jenž sleduje, do jaké míry jídelníček odpovídá potravinám spojeným s lepším zdravím a delší délkou života. Třetím byla MIND dieta, která kombinuje středomořský přístup s prvky stravy prospívající mozku a cílí především na prevenci demence a dalších neurodegenerativních chorob.

Všechny tyto tři modely vykázaly pozitivní vliv a lidé, kteří se jim dlouhodobě přibližovali, stárli zdravěji a chronické potíže se u nich objevovaly pomaleji.

Čtvrtým hodnoceným vzorcem byla naopak strava označovaná jako prozánětlivá. Typicky zahrnuje velké množství průmyslově zpracovaných výrobků, slazených nápojů, rafinovaných obilnin a červeného či tučného masa.

Tento jídelníček byl spojen s opačným trendem: chronické nemoci se u lidí, kteří preferovali tento model stravy, rozvíjely rychleji, přibývaly ve větším počtu a často se dotýkaly srdce i duševního zdraví.

Nejvíce se projevila souvislost s kardiovaskulárními a psychickými onemocněními. Ti, kdo jedli pestře a zdravě, měli nižší pravděpodobnost výskytu srdečního selhání, mrtvice, deprese či demence. Naproti tomu u chorob pohybového aparátu, jako je artritida nebo osteoporóza, se přímý vliv stravy prokázat nepodařilo.

Výsledky tak ukazují, že výživa může být účinnou prevencí v některých oblastech, zatímco u jiných hraje roli spíše doplňkovou.

Důležitým vysvětlením je fenomén nazývaný inflammaging, tedy vytváření chronického zánětlivého prostředí v organismu, což je jev doprovázející stárnutí. Ten je spojován s rozvojem mnoha degenerativních procesů.

Strava bohatá na zeleninu, ovoce, celozrnné obilniny a nenasycené tuky tento sklon k zánětům tlumí, zatímco přemíra cukru, nasycených tuků a průmyslově zpracovaných potravin ho naopak přiživuje.

Studie ukázala, že přínosy zdravé stravy se netýkají pouze lidí ve středním věku, ale i těch nejstarších. U osob, které překročily osmasedmdesátý rok života, se některé pozitivní účinky jídelníčku objevily dokonce ještě výrazněji než u věkově mladších skupin.

Podle autorů to potvrzuje, že nikdy není pozdě začít jíst lépe a že úpravy stravy mají smysl i v pozdním věku. Zajímavé také je, že ženy měly ze zdravého stravování v některých oblastech větší užitek než muži, což může souviset s rozdíly jak v biologii, tak i životním stylu.

Výzkum zdůrazňuje, že strava není samospasitelná, ale tvoří jednu z nejdostupnějších a nejúčinnějších cest, jak zpomalit útok nemocí. Kromě výživy se na zdravém stárnutí podílejí i další faktory – pravidelný pohyb, sociální vazby, psychická pohoda či kvalitní zdravotní péče.

Přesto ale výživa vyčnívá jako aspekt, který může ovlivnit téměř každý člověk bez ohledu na své prostředí.

Silnou stránkou studie je délka sledování a šíře analyzovaných nemocí. Účastníci byli pozorováni celých patnáct let a badatelé během této dlouhé doby zkoumali více než šedesát chronických stavů. Díky tomu bylo možné sledovat nejen vliv stravy na jednotlivé diagnózy, ale i na celkový proces hromadění nemocí, který je pro stáří typický.

Výsledky byly konzistentní při použití různých metod hodnocení, což zvyšuje jejich spolehlivost. Přesto jde pouze jen o observační studii, takže nelze s naprostou jistotou tvrdit, že zdravá strava sama o sobě způsobuje pomalejší nástup nemocí.

Mohou zde hrát roli i další faktory, například genetika či socio-ekonomické podmínky.

Zjištění vycházející ze studie přicházejí v době, kdy se většina vyspělých zemí potýká s rychlým stárnutím populace a prudkým nárůstem chronických onemocnění. Tyto choroby představují nejen osobní zátěž pro jednotlivce, ale i obrovský tlak na zdravotnické systémy a veřejné finance.

Pokud by bylo možné zpomalit jejich hromadění relativně jednoduchým opatřením, jakým je úprava jídelníčku, mohlo by to mít zásadní dopad na kvalitu života milionů lidí i na fungování zdravotnictví.

Celkově se tak potvrzuje, že stárnutí není jen nevyhnutelný biologický proces, ale i cesta, kterou lze do jisté míry korigovat. Změny stravy nemusí nutně znamenat radikální obrat, někdy stačí postupně zvyšovat podíl zeleniny a celozrnných produktů, nahradit část červeného masa rybami nebo snížit konzumaci slazených nápojů.

Každý takový krok může přispět k tomu, že stáří bude delší, zdravější a více naplněné.

Foto: GPT, RF-Hobby
Zdroje informací: Karolínský institut
Související články
Medicína Zajímavosti 14.11.2025
Tetování patří mezi nejstarší známé formy lidského umění, prokazatelně existuje už nejméně pět tisíc let. Jeho obliba nyní, zejména v západních zemích, opět vzrůstá, ovšem lékaři bijí na poplach, protože použité inkousty často obsahují karcinogeny, které mohou zvyšovat riziko rakoviny. Tetování může způsobovat i řadu dalších zdravotních komplikací. Lze jim předejít? Nejstarší tetování, celkem 31 […]
Historie Zajímavosti 14.11.2025
V dobách své největší slávy měla Římská říše 45 milionů obyvatel, z nichž milion žil v hlavním a největším městě, Římě. Bylo to rušné místo plné velkolepých chrámů a staveb, z nichž přecházel zrak, jehož ulicemi kráčeli krásně odění lidé. Ovšem pachy, které každodenní život v tomto velkoměstě provázely, už tak honosné rozhodně nebyly! Řím […]
Technika Zajímavosti 14.11.2025
Když dnes čínská automobilka BYD předvádí svou technologii, působí to, jako by automobilka přinesla do elektromobility vlastní blesk z nebes. Nabíjecí výkon až 1 megawatt – číslo, které ještě před pár lety patřilo spíš do sci-fi, teď běží před očima návštěvníků veletrhů e-Salon. Přepočet je jednoduchý a trochu absurdní: každou sekundu přibydou 2 kilometry dojezdu, […]
Zajímavosti 13.11.2025
Zápisy do prvních tříd budou nově už od poloviny ledna, tedy zhruba o tři měsíce dříve než v posledních letech. Odborníci si od změny slibují, že se podaří dříve podchytit případné problémy, které děti mohou mít. Rodiče tak s dětmi budou mít více času případné nedostatky dohnat. Podle lékařky a autorky vzdělávacích knih Jany Martincové mnozí […]
Když vinař vylisuje poslední kapku moštu, zůstane mu hromada zbytků – slupky, semena, stopky. Pro většinu lidí bezcenný odpad, pro vědce z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu (CARC) ale hotový poklad. Z matoliny, jak se této směsi říká, se totiž může stát surovina, která najde cestu do pekáren, kosmetických salónů i do průmyslových dílen. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz