Jde o jeden z nejpalčivějších problémů, jemuž moderní věda čelí. Tím problémem je syndrom zhroucení včelstev, jednoduše řečeno úbytek včel. Expertům se aktuálně podařilo vyvinout „superpotravinu“, která má potenciál k záchraně včel výrazně pomoci.
Proč včely mizí? Na vině jsou třeba virová onemocnění, změny klimatu či nedostatek živin. S touto globální krizí, ohrožující potravinovou bezpečnost planety, bojují vědci na různých frontách. Vznikají například robotické včely, které mají své bzučící kamarádky do jisté míry zastoupit v roli opylovačů.
To ale neřeší problém úbytku včel jako takový. I na jeho rozlousknutí však pracuje řada odborníků.
Ti z Británie a Dánska přišli nyní se „superpotravinou“, obsahující pro včely důležité lipidy zvané steroly. Tyto lipidy se běžně nacházejí v pylu, v současnosti se však často stává, že včely nemají ke své výživě pylu potřebné množství, například když ho rostliny přestanou příliš brzy produkovat.
Příkrmy, které pak dostávají, steroly nezahrnují. To se ale může brzy změnit.

„Technologický průlom, jehož jsme dosáhli, může poskytnout včelám všechny živiny, které jsou pro ně nutné k přežití, což znamená, že je můžeme krmit, i když není dostatek pylu,“ vyjádří se pro zpravodajský server BBC News Geraldine Wrightová z Univerzity v Oxfordu, která stojí v čele týmu, do něhož patří i odborníci z Královské botanické zahrady v Kew, Univerzity v Greenwichi a Dánské technické univerzity.
Profesorka Wrightová věří, že všechny testy a zkoušky dopadnou dobře a včelaři a zemědělci budou moci novou „superpotravinu“ využívat už do dvou let.