Domů     Zajímavosti
Vuřty v hlavní roli: Od klasiky po kulinářské experimenty

komerční sdělení

Vuřty jsou ikonou české kuchyně. Kdo by si nepamatoval vůni špekáčků opékaných na ohni při letním táboření? I když jsou často spojovány s jednoduchým venkovním jídlem, jejich kulinářský potenciál je mnohem širší.

Díky své výrazné chuti, dostupnosti a snadné přípravě si našly cestu i do moderní gastronomie. V tomto článku se podíváme nejen na klasické recepty, které nikdy nezklamou, ale také na méně známé kulinářské experimenty, kde vuřty hrají hlavní roli..

Klasické recepty, které nikdy nezklamou

Když se řekne vuřty, většině lidí se vybaví vuřty na pivu – hustá cibulová omáčka, lehce opečené vuřty a čerstvý chleba. Tato klasika hospodské kuchyně patří k nejoblíbenějším způsobům přípravy.

Další sázkou na jistotu jsou špekáčky opečené na ohni, ideálně se zkaramelizovanou kůrkou a křupavým chlebem. Stačí k nim trocha hořčice a nakrájená cibule a máte hotové jídlo, které voní po létech dětství.

Nesmíme zapomenout ani na vuřtguláš neboli buřtguláš – jednoduché, syté jídlo vhodné hlavně v chladnějších měsících. Spojení brambor, cibule, papriky a nakrájených vuřtů vytváří lahodnou kombinaci, která zahřeje a zasytí.

Moderní a netradiční recepty z vuřtů

Ačkoliv jsou vuřty tradiční potravinou, mohou se snadno stát součástí moderních kulinářských experimentů. Například vuřty na asijský způsob – marinované v medu, sójové omáčce a česneku – nabízí nečekaně zajímavou chuťovou kombinaci. Podávané s rýží a sezamem získávají exotický nádech.

Další možností je zapojit vuřty do pokrmů, kde bychom je běžně nečekali – jako je například pizza nebo slaný koláč (quiche). Nakrájené na tenké plátky, s cibulkou a sýrem, tvoří výtečnou náplň.

Oblíbené jsou také vuřty na grilu – tentokrát však s bylinkovým máslem, čerstvými rajčaty nebo cuketou, díky čemuž působí svěžeji a zdravěji. A pokud rádi pečete, zkuste zapečené vuřty v listovém těstě – rychlé občerstvení, které si zamilují i děti.

Jak vybrat kvalitní vuřty

Základem každého dobrého receptu je kvalitní surovina. V případě vuřtů je důležité rozlišovat mezi různými typy uzenin – zatímco vuřty a špekáčky bývají často zaměňovány, liší se v podílu masa i způsobu zpracování.

Při nákupu vuřtů je dobré sledovat složení – ideálně by měly obsahovat co nejvíce masa, žádné zbytečné náhražky a minimum aditiv. Skvělou volbou je nákup od lokálních řezníků nebo specializovaných prodejců.

S čím kombinovat vuřty, aby vynikly

Správná příloha dokáže z dobrého jídla udělat zážitek. Ke klasickým vuřtům se nejlépe hodí čerstvý chléb, hořčice a nakrájená cibule. Pokud ale chcete zkusit něco nového, sáhněte po nakládané zelenině, pečených bramborách nebo domácích omáčkách na bázi jogurtu a bylinek.

Vuřty se dají skvěle párovat i s nápoji. Tradičně k nim patří pivo, ale výborně chutnají i s domácí limonádou nebo ciderem, který doplní jejich uzenou chuť.

Dejte vuřtům novou šanci

Vuřty nejsou jen jednoduchou uzeninou z táboráku. Mohou se stát hvězdou i ve vaší kuchyni – stačí je připravit s fantazií. Ať už zůstanete u klasických receptů, nebo se pustíte do moderních experimentů, vuřty vás nezklamou.

Vyzkoušejte některý z netradičních receptů a objevte, jak rozmanité a chutné může být toto tradiční české jídlo.

Foto: https://unsplash.com
Související články
Medicína Zajímavosti 14.10.2025
Na vpravování léků injekčně do těla reaguje náš imunitní systém zánětem v podobě otoku a zarudnutí. Z tohoto důvodu se pacientům, kteří podstupují chemoterapií podávají před infuzí protizánětlivé léky, které mají snížit nežádoucí imunitní reakci. Nyní se ukazuje, že využití nanočástic jakožto nosičů léku, by mohlo snížit tyto vedlejší účinky léčby… Už od doby asi […]
Příroda Zajímavosti 13.10.2025
Mytické stvoření, vyobrazované často v podobě hada, které svým dechem dokáže ničit vegetace v celých oblastech, případně jediným pohledem zabije či změní člověka v kámen. To je jedna verze baziliška. Ta druhá, týkající se skutečného zvířete, je ještě víc fascinující Dějiny baziliška coby bájného tvora sahají skutečně hluboko do minulosti, až do dob antického Řecka. […]
Medicína Zajímavosti 12.10.2025
Mikroplasty se objevují téměř všude: v krvi, placentách, plicích i v lidském mozku. Výzkumy odhalují, že samotné mozkové tkáně mohou obsahovat až pět gramů těchto částic, tedy zhruba jednu čajovou lžičku. Plast tak už není jen materiálem obalů či textilu, ale stal se takříkajíc i součástí lidského organismu. Vědci dnes zkoumají, jak tyto mikroskopické částice […]
Medicína Zajímavosti 10.10.2025
Je všeobecně známým faktem, že ženy jsou dva až třikrát náchylnější k rozvoji deprese než muži. Doposud to bylo přičítáno zejména rozdílům v chování, prostředí a biologických oblastech, nyní se však ukazuje, že k tomu mají co říci i geny. Australský výzkum totiž u žen objevil 16 variant genů spojených s depresí, přičemž u mužů […]
Příroda Zajímavosti 10.10.2025
Pozorování naznačují, že vlny veder v mořích se v posledních několika desetiletích zvětšují a zesilují. Oceán absorbuje čtvrtinu oxidu uhličitého vyprodukovaného každý rok lidskou činnosti tím, že ho uzamkne v hlubinách, je tak významným regulátorem klimatu. Teplejší oceán však může znamenat méně uhlíku vázaného v oceánu, což může následně změnu klimatu spíše urychlit. Uhlík je […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz