Domů     Zajímavosti
Vuřty v hlavní roli: Od klasiky po kulinářské experimenty

komerční sdělení

Vuřty jsou ikonou české kuchyně. Kdo by si nepamatoval vůni špekáčků opékaných na ohni při letním táboření? I když jsou často spojovány s jednoduchým venkovním jídlem, jejich kulinářský potenciál je mnohem širší.

Díky své výrazné chuti, dostupnosti a snadné přípravě si našly cestu i do moderní gastronomie. V tomto článku se podíváme nejen na klasické recepty, které nikdy nezklamou, ale také na méně známé kulinářské experimenty, kde vuřty hrají hlavní roli..

Klasické recepty, které nikdy nezklamou

Když se řekne vuřty, většině lidí se vybaví vuřty na pivu – hustá cibulová omáčka, lehce opečené vuřty a čerstvý chleba. Tato klasika hospodské kuchyně patří k nejoblíbenějším způsobům přípravy.

Další sázkou na jistotu jsou špekáčky opečené na ohni, ideálně se zkaramelizovanou kůrkou a křupavým chlebem. Stačí k nim trocha hořčice a nakrájená cibule a máte hotové jídlo, které voní po létech dětství.

Nesmíme zapomenout ani na vuřtguláš neboli buřtguláš – jednoduché, syté jídlo vhodné hlavně v chladnějších měsících. Spojení brambor, cibule, papriky a nakrájených vuřtů vytváří lahodnou kombinaci, která zahřeje a zasytí.

Moderní a netradiční recepty z vuřtů

Ačkoliv jsou vuřty tradiční potravinou, mohou se snadno stát součástí moderních kulinářských experimentů. Například vuřty na asijský způsob – marinované v medu, sójové omáčce a česneku – nabízí nečekaně zajímavou chuťovou kombinaci. Podávané s rýží a sezamem získávají exotický nádech.

Další možností je zapojit vuřty do pokrmů, kde bychom je běžně nečekali – jako je například pizza nebo slaný koláč (quiche). Nakrájené na tenké plátky, s cibulkou a sýrem, tvoří výtečnou náplň.

Oblíbené jsou také vuřty na grilu – tentokrát však s bylinkovým máslem, čerstvými rajčaty nebo cuketou, díky čemuž působí svěžeji a zdravěji. A pokud rádi pečete, zkuste zapečené vuřty v listovém těstě – rychlé občerstvení, které si zamilují i děti.

Jak vybrat kvalitní vuřty

Základem každého dobrého receptu je kvalitní surovina. V případě vuřtů je důležité rozlišovat mezi různými typy uzenin – zatímco vuřty a špekáčky bývají často zaměňovány, liší se v podílu masa i způsobu zpracování.

Při nákupu vuřtů je dobré sledovat složení – ideálně by měly obsahovat co nejvíce masa, žádné zbytečné náhražky a minimum aditiv. Skvělou volbou je nákup od lokálních řezníků nebo specializovaných prodejců.

S čím kombinovat vuřty, aby vynikly

Správná příloha dokáže z dobrého jídla udělat zážitek. Ke klasickým vuřtům se nejlépe hodí čerstvý chléb, hořčice a nakrájená cibule. Pokud ale chcete zkusit něco nového, sáhněte po nakládané zelenině, pečených bramborách nebo domácích omáčkách na bázi jogurtu a bylinek.

Vuřty se dají skvěle párovat i s nápoji. Tradičně k nim patří pivo, ale výborně chutnají i s domácí limonádou nebo ciderem, který doplní jejich uzenou chuť.

Dejte vuřtům novou šanci

Vuřty nejsou jen jednoduchou uzeninou z táboráku. Mohou se stát hvězdou i ve vaší kuchyni – stačí je připravit s fantazií. Ať už zůstanete u klasických receptů, nebo se pustíte do moderních experimentů, vuřty vás nezklamou.

Vyzkoušejte některý z netradičních receptů a objevte, jak rozmanité a chutné může být toto tradiční české jídlo.

Foto: https://unsplash.com
Související články
Vědci v poslední době objevují úžasný potenciál hub, které se dají využít k mnoha průlomovým inovacím. Pomoci by mohly i s rozkladem plastů, které se hromadí a postupně zamořují planetu. Houby to zvládají bez vzniku mikroplastů a čím dál rychleji… „Lidé si začínají uvědomovat, že houby nejsou ani rostliny, ani živočichové, ale mají vlastní rozlehlou […]
Zajímavosti 1.12.2025
Po práci je třeba si odpočinout a regenerovat. Ovšem ne všichni lidé mají svůj režim nastavený ideálně. Jak je to u Čechů, zjišťoval tým IRTIS z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Reprezentativní studie byla realizována v rámci projektu Excelentní výzkum v oblasti digitálních technologií a wellbeingu, který je spolufinancován Evropskou unií. Podle jejích výsledků, zveřejněných […]
Příroda Zajímavosti 30.11.2025
Nová studie z dílny Cambridgské univerzity ukazuje, že lidé a zlatí retrívři sdílejí až překvapivě podobné genetické mechanismy ovlivňující chování, citlivost i reakce na stres. Výsledky naznačují, že některé prvky psí povahy mají hlubší biologické kořeny, které jsou u obou druhů překvapivě blízké a nejde tak tedy jen o vliv výchovy nebo prostředí. Do výzkumu […]
Příroda Zajímavosti 29.11.2025
  Zapomeňte na přeplněné hotely, spěch a anonymní turistická letoviska. Jižní Tyrolsko nabízí zcela jiný rozměr cestování – dovolenou na statku. Ubytování u místních farmářů, voňavé domácí produkty, krajina Dolomit jako z pohlednice a možnost poznat region očima těch, kteří v něm žijí po generace. Koncept Roter Hahn, který sdružuje více než 1 600 farem, […]
Technika Zajímavosti 28.11.2025
Sofistikovanost falešných reklam a AI podvodů na sociálních sítích rychle rostou a lidem stále častěji ztěžují rozlišit, co je pravda. Nový průzkum Visa ukazuje, že ti, kdo si spletou falešný, AI‑generovaný obsah se skutečným, mají téměř pětkrát vyšší pravděpodobnost, že podlehnou podvodu (61 % vs. 12 %). To potvrzuje přímou souvislost mezi digitální dezinformací a […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz