Domů     Medicína
Stres na pracovišti zvyšuje riziko srdeční arytmie
Martin Janda 27.10.2024

Nová studie prokazuje, že stres na pracovišti, zejména způsobený vysokými pracovními nároky a nízkou odměnou, výrazně zvyšuje riziko vzniku fibrilace síní, tedy závažného srdečního onemocnění..

Stres z práce je stále větším problémem moderní společnosti, kde pracovníci často čelí vysokým nárokům a nedostatku kontroly nad svým pracovním prostředím. Nedávný výzkum vedený Xavierem Trudelem z Laval University v Kanadě, který byl publikován v Journal of the American Heart Association, přináší nové poznatky o spojení mezi pracovním stresem a rizikem vzniku srdeční arytmie, konkrétně fibrilace síní (AFib).

Tato arytmie je nejběžnější poruchou srdečního rytmu a často vede k závažným komplikacím, jako je mrtvice nebo srdeční selhání.

Fibrilace síní je nepravidelný a často rychlý srdeční tep, který může způsobit špatnou cirkulaci krve a zvýšit riziko vzniku krevních sraženin v srdci. Důsledkem jsou chaotické, nepravidelné stahy svalových vláken a tím pádem ztráta koordinované činnosti srdečních předsíní, tedy i ztráta jejich čerpací funkce.

Tento stav přitom postihuje miliony lidí po celém světě a zdaleka se nejedná jen o ty, co jsou ve středním nebo vyšším věku.

Studie provedená na vzorku téměř 6 000 kancelářských pracovníků ukázala, že lidé, kteří čelí vysokému pracovnímu napětí, mají o 83 % vyšší riziko vzniku fibrilace síní než ti, kteří takový stres nezažívají.

Pracovní napětí bylo definováno jako kombinace vysokých pracovních nároků (např. nadměrné pracovní zatížení a těsné termíny) a nízké míry kontroly nad pracovními úkoly.

Dalším významným faktorem, který zvyšuje riziko srdeční arytmie, je tzv. nevyváženost mezi úsilím a odměnou. Tento jev nastává, když pracovníci vkládají do své práce velké množství energie, avšak za to nedostávají odpovídající finanční ohodnocení nebo jiné formy uznání.

Lidé, kteří vnímají tuto nerovnováhu, mají o 44 % vyšší pravděpodobnost, že se u nich rozvine fibrilace síní. Pokud se navíc kombinují obě tyto podmínky, tedy pracovní napětí a nevyvážená odměna, riziko vzniku arytmie stoupá až o 97 procent.

Závěry studie jasně ukazují, že je nutné přehodnotit způsoby, jakými jsou pracovníci vystavováni stresu na pracovišti. Podle vědců je přitom cesta ke snížení pracovního stresu mohla celkem snadná a známá.

Mezi tato opatření patří zavádění flexibilních pracovních rozvrhů, snižování nadměrného pracovního zatížení a zlepšení komunikace mezi zaměstnanci a vedením.

Výsledky této studie navíc ukazují, že zaměstnavatelé mohou zlepšit zdraví svých zaměstnanců zaváděním organizačních změn, které pomáhají omezit psychosociální stres. Například v minulosti již byla úspěšně aplikována opatření, jako je zpomalení implementace velkých projektů, aby se snížila pracovní zátěž, a pořádání pravidelných setkání mezi manažery a zaměstnanci, kde mohou otevřeně diskutovat o každodenních problémech.

Související články
Německým biologům se podařilo nafilmovat dosud nemožné. S pomocí vylepšené technologie zachytili okamžik, kdy se vajíčko uvolní z folikulu, specializovaného útvaru ve vaječníku. Nyní doufají, že jejich zobrazovací technika poslouží v řadě dalších oblastí. Fascinující proces, na jehož konci je nový člověk, začíná ve vaječníku. V orgánu, jehož velikost je přirovnávána ke švestce, dochází každý […]
Proces vzniku nového tvora je fascinující a stále obestřený řadou neobjasněných tajemství. Průlomu nyní dosáhli vědci z německého Institutu Maxe Plancka, kterým se pomocí vylepšené technologie podařilo zachytit okamžik, kdy se vajíčko uvolní z vaječníku myši a začíná jeho cesta, která po oplodnění vede až k vzniku nového života. Ovulační cyklus u žen byl objeven […]
Nový výzkum, který se zaměřil na studium dvojčat, odhalil genetické rysy, které mohou signalizovat nástup roztroušené sklerózy dlouho předtím, než se u člověka projeví příznaky této nemoci. Změny v genové aktivitě imunitních buněk mohou pomoci označit lidi, kteří mají roztroušenou sklerózu, aniž by o tom věděli. Roztroušená skleróza (sclerosis multiplex) je chronické autoimunitní onemocnění, při […]
Nedávný objev britských vědců přinesl zcela nový pohled na bakterii Fusobacterium, která se běžně vyskytuje v ústech. Tato bakterie, dříve spojovaná spíše s negativními účinky, například s progresí rakoviny střev, nyní ukazuje svou potenciální schopnost „rozpouštět“ určité typy rakovinných buněk. Na obzoru se tak rýsuje převratná léčba nádorových onemocnění, byť je potřeba ještě další výzkum. […]
Rozvíjející se věda, zvaná epigenetika, naznačuje, že účinky traumatu, ať už se jedná o válku, genocidu, zneužívání či hladomor, mohou být zřejmě předávány z jedné generace na druhou, protože změní způsob zapínání a vypínání genů u potomků. Je to pro lidstvo přínosem, nebo zátěží, se kterou je třeba se vyrovnat? Epigenetika se zabývá tím, jak […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz