Domů     Příroda
Když jsou obaly věda… PET lahve vítězí v boji za ekologii
Jan Zelenka 3.10.2024

Někdy svět pro oči nevidí. Co představuje větší emisní problém než auta, lodě nebo letadla? Co zanechává výraznou stopu v životním prostředí, v našich peněženkách a přispívá k sociálním problémům? Potraviny – tedy přesněji plýtvání potravinami..

Vědci v projektu Drawdown představili 100 řešení, jak snížit dopad klimatické krize. A jako třetí nejdůležitější řešení, které má největší vliv na možnou změnu, uvedli právě snížení plýtvání potravinami.

S tím souvisí obaly, téměř na každé jídlo existuje jednorázový obal, který ale může být udržitelný.

Fakta…

Na světě se více než ⅓ jídla vyhodí, to je přes 1,3 miliardy tun potravin ročně. Podle studie amerického think-tanku World Resources Institute se ukazuje, že pokud by plýtvání potravinami bylo „státem“, byl by svými emisemi po Číně (12 mld.

tun CO2) a Spojených státech (6 mld. tun CO2) třetím největším znečišťovatelem (3,3 mld. tun CO2) planety. Z vyhozeného jídla vzniká 8 % emisí skleníkových plynů, to je více skleníkových plynů, než vyprodukuje lodní, letecká a automobilová doprava dohromady.

Celých 28 % zemědělské půdy zabírají suroviny, které se vyhodí a spotřebuje se na to zbytečně 21 % sladké vody (250 km3 vody).

… a obaly

Teoreticky by bylo možné pěstovat a chovat o třetinu méně rostlin či dobytka, ale pokud i poté vyhodíme třetinu potravin, tak jen zhoršíme chudobu a prohloubíme hlad.  A tak přicházejí na řadu obaly…

Nová nezávislá analýza životního cyklu (LCA), provedená renomovanou společností c7-consult pro společnost ALPLA, přináší zajímavé výsledky: PET lahve, především ty vyrobené z recyklovaných materiálů, mají na českém trhu výrazně nižší uhlíkovou stopu než skleněné nebo hliníkové obaly.

Uvedená LCA analýza hodnotila obaly nejen z pohledu jejich výroby, ale také distribuce, recyklace a likvidace, a to v souladu s mezinárodní normou ISO 14044, která garantuje přesnost dat. Výsledky mluví jasně – zatímco sklo a hliník jsou často považovány za „ekologické“ volby, realita je v dnešním světě udržitelnosti mnohem komplexnější.

Co říká nová analýza o ekologii obalů?

V rámci studie byly posuzovány obaly na produkty, které běžně nakupujeme a používáme – od limonád a mléka po minerální vodu či jogurty. Zde jsou některá z klíčových zjištění:

Obaly na potraviny (0,35 l): Pokud si koupíte jogurt v PET obalu, snižujete svou uhlíkovou stopu o 66 % oproti skleněné nádobě a o 69 % oproti plechovce. Použití 100% recyklovaného PET (rPET) tuto stopu ještě výrazněji snižuje – až o 76 % v porovnání se sklem.

Limonády (0,5 l): PET lahev má o neuvěřitelných 248 % nižší emise CO2 než skleněná lahev a o 6 % nižší než hliníková plechovka. Pokud si vyberete nápoj v recyklované PET lahvi, dopady na životní prostředí jsou ještě příznivější – emise jsou o 285 % nižší než u skleněné lahve.

Mléko (1 l): Pro obaly na mléko se ukázalo, že kartonové obaly mají nejnižší uhlíkovou stopu – jsou až o 282 % ekologičtější než skleněné lahve. A PET lahve, zvláště pokud jsou recyklované, jsou hned za nimi.

Minerální voda (1 l): Výsledek možná překvapí milovníky minerálních vod – PET lahve u minerální vody přispívají k o 220 % nižším emisím CO2 než skleněné lahve.

Detergenty (1,5 l): U čisticích prostředků se ukázalo, že sáčky mají nejnižší uhlíkovou stopu (239 g CO2). PET nádoby se umístily na druhém místě, ale i ty mohou být příznivější pro životní prostředí, pokud jsou recyklované.

Recyklace jako cesta k udržitelné budoucnosti

Jedním z klíčových závěrů LCA analýzy je důležitost recyklace. Použití recyklovaných materiálů, jako je rPET, významně snižuje uhlíkovou stopu. Recyklované PET lahve mají například až o 18 % nižší emise než jednorázové PET lahve.

Vratné obaly, ať už plastové nebo skleněné, také přispívají ke snížení ekologického dopadu.

LCA analýza nám ukazuje, že nejde jen o to, z jakého materiálu obal je, ale jak ho využíváme. PET, zejména v recyklované podobě, se ukazuje jako ideální volba z pohledu udržitelnosti,“ říká Jan Daňsa, ředitel české pobočky společnosti ALPLA a dodává:

„Díky recyklaci a opakovanému použití můžeme výrazně snížit negativní dopady na životní prostředí.“.

Ekologie vs. tradice: Sklo není vždy nejzelenější volbou

V České republice jsou za symbol ekologické volby považovány skleněné lahve. Nová data z LCA analýzy mohou ale mnohé překvapit. Ukazuje se, že moderní plastové obaly, zvláště ty vyrobené z recyklovaných materiálů, mají mnohem menší dopad na životní prostředí než tradiční sklo.

V době, kdy se recyklace stává nezbytnou součástí ekologického smýšlení, přináší PET obaly – především v recyklované podobě – praktické i ekologické výhody, které jsou klíčové pro udržitelnou budoucnost.

Evropská legislativa: Příležitost pro udržitelnější obaly

Evropská unie je zároveň v plném proudu implementace iniciativ, které mají snížit plastový odpad a posílit oběhové hospodářství. A právě recyklované PET lahve mohou hrát zásadní roli v této ekologické transformaci.

Zavádění systémů zálohování a pokročilé recyklace „z lahve do lahve“ znamená, že až 80 % původního materiálu může být znovu použito k výrobě nových lahví. Tato efektivní cesta ke snižování odpadu nejenže šetří zdroje, ale také výrazně snižuje uhlíkovou stopu. PET tak může být klíčem k dosažení ambiciózních ekologických cílů Evropy.

Na fakta o plastech, jejich recyklaci a správné ekologické využití upozorňuje edukativní kampaň Replastuj (www.replastuj.cz). Podrobné výsledky LCA analýzy jsou k dispozici zde..

Foto: Pixabay
Související články
O chobotnicích se ví, že jsou to výjimečně inteligentní tvorové, kteří jsou ovšem samotářští. Přítomnost příslušníků svého druhu vyhledávají jen v době páření. Nejnovější výzkum však odhalil, že jsou chobotnice schopné spolupracovat s jinými tvory, a to konkrétně s hejny ryb, při obstarávání si potravy. Chobotnice přitom rybám „šéfují“. Chobotnice se řadí mezi hlavonožce, patří […]
Vědci z univerzity v britském Lincolnu přišli s překvapivým zjištěním. Zatímco až dosud bylo aportování přisuzováno výhradně psům, údajně není cizí ani kočkám… Přestože se jejich domestikace a přirozené chování liší, mají psi a kočky mnoho společného. Například jsou zdatnými predátory, kteří žijí společně s lidmi, s nimiž si vychutnávají zábavné chvíle. To ale není […]
Naše vědomosti o migraci ptáků se posunuly od Aristotelových představ o tom, že se v zimním období rehci mění na červenky, nebo že hibernují, k poznání o migraci ptáků a jejím principu. K behaviorální vědě o migracích se tak postupně přidala molekulární biologie i kvantová fyzika. V posledních letech dokážeme mnohem přesněji určit délky tras a dob trvání cest […]
Vědci připravili „vakcínu“ pro včely, která by je měla ochránit před pesticidy, a podle prvotní studie se zdá, že funguje. Výsledky, které byly zveřejněny v časopise Nature Sustainability, ukazují, že hydrogelové mikročástice podávané čmelákům a včelám ve vodě s cukrem vedly k o 30 % vyšší míře přežití u jedinců, kteří byli vystaveni smrtelným dávkám […]
Escherichia coli je bakterie, která se přirozeně vyskytuje ve střevní mikroflóře teplokrevných živočichů včetně člověka. Je mu prospěšná, pokud se nešíří, kam nemá. Patogenní kmeny této bakterie však mohou způsobovat nebezpečná onemocnění, a navíc jsou stále častěji rezistentní vůči antibiotikům. K vývoji nových léků by nás mohly inspirovat gorily… E.coli produkuje řadu látek, které brání […]
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz