Domů     Medicína
První okamžiky lidského života pod drobnohledem vědců
Jan Zelenka 19.9.2024

Narození zdravého dítěte není zdaleka taková samozřejmost, jak by se mohlo zdát. Jen zhruba každé třetí počaté lidské embryo je schopno dát vzniknout těhotenství, které je zakončeno příchodem dítěte na svět.

Nejranější fáze lidského života jsou totiž plné překážek, které ne každý zárodek dovede překonat. Aktuální výzkum českých vědců publikovaný v prestižním vědeckém časopise Nature Communications poodhaluje tajemství vzniku nového lidského života.

V publikované práci jsme se zabývali studiem prvního embryonálního dělení, které se odehrává krátce po oplození. Jedná se o klíčový vývojový moment, kdy se mateřské a otcovské chromozomy poprvé potkávají a nová kombinace genetické informace musí být rovnoměrně distribuována do dvou dceřiných buněk,“ přibližuje problematiku první autor publikované studie MUDr. Volodymyr Porokh z Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.

Jejich dalším dělením pak vzniká celý nový organismus. „My jsme zjistili , že prostorová orientace buněčného dělení oplozeného vajíčka není náhodná a významně ovlivňuje šanci na úspěšný embryonální vývoj.“ .

MUDr. Volodymyr Porokh z Ústavu histologie a embryologie Lékařské fakulty Masarykovy univerzity

Dříve z myší, teď jinak

Výsledky publikované studie opravují učebnicová schémata. Ta vycházejí z dat získaných z pokusů na myších, jejichž reprodukční biologie se však od té lidské značně liší.

Autoři studie zároveň upozorňují na to, že některé chyby prvního embryonálního dělení mohou být později ve vývoji opraveny. Tato pozorování mají i praktický dopad, protože mění pohled na znaky, které byly až dosud považovány za negativní ukazatele kvality IVF embryí.

Unikátní pohled na nejranější fáze lidského života, které stále skrývají mnoho tajemství, umožnily vědcům záznamy časosběrného snímání vývoje embryí pořízené v rámci léčby neplodnosti ve spolupracujícím centru asistované reprodukce.

„IVF centra provádí monitorování vývoje embryí již víc než 15 let. Je to bezpečná technika, která klinickým embryologům pomáhá komplexněji posoudit kvalitu embrya a jeho vhodnost pro přenos do dělohy.

Vždy je lepší vidět celý film než jen pár momentálních záběrů,“ vysvětluje vedoucí výzkumného týmu PharmDr. Zuzana Holubcová, Ph.D. (Ústav histologie a embryologie LF MU) a zdůrazňuje, že v rámci výzkumu nebylo do vývoje embryí nijak zasahováno, veškeré závěry jsou odvozené z pozorování anonymizovaných obrazových záznamů.

Tři hodiny počátku života za čtyři roky

Biologický proces, který výzkumníci zkoumali, trvá 2–3 hodiny. Celá studie však byla opravdový maraton. „Sběr záznamů probíhal víc než 4 roky. Pak jsme museli čekat, až klinika obdrží zprávu od pacientů, jak těhotenství dopadlo.

Následně každé video analyzovalo několik lidí, aby se co nejvíc omezila subjektivita hodnocení. Museli jsme nasbírat dostatečné množství dat, aby náš soubor byl reprezentativní a my mohli vyvozovat obecné závěry.

Jenom recenzní řízení článku pak zabralo skoro rok,“ vypočítává doktorka Holubcová.

Klíčovým předpokladem pro realizaci publikované studie byla spolupráce vědecké a klinické laboratoře. „Díky spolupráci s vědci si rozšiřujeme obzory, vyměňujeme názory a zkušenosti. To nám umožňuje neustále zvyšovat kvalitu péče poskytované našim pacientům, kteří si k nám přicházejí splnit sen o založení rodiny,“ doplňuje Mgr.

Soňa Kloudová Ph.D., vedoucí embryologické laboratoře kliniky Reprofit International v Brně, která je spoluautorkou studie.

Foto: MUNI, AI
Související články
Pokud dostanete do ruky výsledek z vyšetření krve, pak vás asi bude zajímat jen to, jestli máte skupinu A, B, AB nebo 0. Pro medicínu je to ale naprosté minimum. Když budete potřebovat transfuzi, budou lékaři chtít znát i váš Rh faktor a vliv mívá i méně známý krevní systém Kell.   I to jsou stále […]
Rakovina je na vzestupu, v řadě vyspělých zemí překonává co do počtu obětí i ty, kteří zemřou na onemocnění srdce. V poslední době přibývá zejména mladých lidí, kteří trpí nejrůznějšími typy rakoviny. Příčin je pravděpodobně více, podle odborníků se na tom však významně podílí zejména strava. Co jíst či nejíst, abychom snížili riziko rozvoje rakoviny? […]
Při srpkovité anémii mají červené krvinky odlišný tvar, místo promáčknutých piškotů jsou to protažené srpky, což omezuje množství kyslíku, které jsou schopné přenášet. Onemocnění s sebou přináší řadu život ohrožujících komplikací. Léčba existuje, ale je riziková a finančně náročná. Vědci však nyní zřejmě narazili na jednodušší způsob, jak nemoc vyléčit. Srpkovitá anémie je dědičné onemocnění. […]
Angelmanův syndrom je vzácné genetické onemocnění, které postihuje vývoj a funkce mozku. Kvůli typickému úsměvu a častému smíchu postižených se v Česku pro tuto poruchu vžilo pojmenování „syndrom šťastného dítěte“, v angličtině zase Happy puppet neboli Šťastná loutka. Zatím na něj neexistuje lék, ačkoliv čeští lékaři by to, za podpory veřejnosti, mohli změnit. Syndrom poprvé […]
Výzkumný tým Pavla Plevky z institutu CEITEC Masarykovy univerzity popsal strukturu a replikační cyklus bakteriofága, který si dokáže bez problémů poradit s bakterií, proti níž přestávají působit existující antibiotika. Je to obrovská naděje pro lidi s oslabenou imunitou nebo chronickým onemocněním, jimž hrozí vážné infekce. Bakteriofágy jsou viry, které se množí v bakteriálních buňkách. Když […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz