Domů     Technika
Kyberzločincům naletí i technologicky zběhlí lidé
Veronika Tyrková 27.12.2023
FOTO: Unsplash

Pozor, s Ježíškem letos chodí kyberzločinci. Jen v prvním letošním pololetí provedli podle dat z bank přes 31 tisíc útoků, z nichž bylo nahlášeno více než 10 tisíc na policii. Policejní statistiky hovoří také jasně.

V posledních letech roste kriminalita ve virtuálním prostředí o skoro 100 procent ročně. A zastavení tohoto trendu nikdo nečeká..

Začíná to obvykle tím, že na internetu narazíte na reklamu slibující výhodné akcie, drahé kovy nebo kryptoměny V případě, že postupujete podle pokynů a založíte si účet na stránkách „investiční“ společnosti, brzy se vám ozve vyškolený zástupce a přes telefon vysvětlí, jak svět investic ve skutečnosti funguje, a co je potřeba dělat, abyste dosáhli co nejvyšších zisků.

Celé je to ale dost složité, takže vám ochotně nabídne pomocnou ruku a přesvědčí vás, ať si do počítače nainstalujete program AnyDesk nebo TeamViewer. Instalace s tímto odborným asistentem je hračka, protože vás rád vším krok za krokem provede.

Podvodné programy

V čem je ale problém? Výše uvedené programy pro vzdálenou správu jsou určené pro IT specialisty, aby mohli opravovat počítače na dálku.

Takže pokud se po instalaci těchto programů podle pokynů „makléře“ přihlásíte do svého internetového bankovnictví, tak „makléř“ nejen na své obrazovce vidí, co na počítači děláte, kolik máte na účtech a na co klikáte, ale rovněž nad vaším počítačem kompletně přebírá kontrolu. Vše tohle bohužel končí tím, že vám vybílí účet.

Jak škodí Volači a Klikači?

Instalace speciálních programů patří mezi řadu fíglů, kterými obelhávají své oběti kyberzločinci, které podle způsobu útoku dělíme na dvě skupiny. Volači cíleně telefonují vybraným osobám, snaží se je dostat pod tlak a vylákat z nich citlivé údaje.

Často fingovaně vystupují jako zástupci banky, policie nebo pošty. Klikači zase fungují tak, že rozesílají velké počty podvodných emailů a SMS, které už dávno nejsou psané špatnou češtinou s překlepy.

Více se dozvíte v čísle 1/2024.

autor: Jiří Lukša

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz