Na povrchu jazyka se nachází mnohovrstevný dlaždicový epitel, jehož výběžky, pupeny zvané papily, pomáhají rozlišovat různé chutě, užitečné jsou také při mluvení a polykání. Britským vědcům se nyní, s využitím umělé inteligence, podařilo prokázat, že povrch jazyka je u každého člověka jedinečný, stejně jako třeba otisk prstu..
Jazyk se vyvinul u obratlovců po přechodu a souš, ve vodě nebyl potřeba, protože potravu nadnášela voda. U člověka jeho velká obratnost umožňuje vytváření celé škály zvuků, díky čemuž se tvoří řeč. Obsahuje mnoho chuťových receptorů, zvaných chuťové pohárky, pomocí nichž člověk rozlišuje čtyři základní chutě:
slanou, sladkou, kyselou a hořkou. Uznávaná je i pátá chuť umami a hovoří se i o dalších. Sliznice jazyka je kryta papilami různého typu.
Různé funkce papil na jazyku
Nitkovité papily, které tvoří naprostou většinu jazykových papil, pomáhají jazyku ve vnímání hmatových podnětů, teploty a bolesti, a zároveň umožňují účinný přesun potravy v ústní dutině směrem k hltanu.
Jsou to tak zvané mechanické papily. Dále se na jazyku nacházejí různé typy chuťových papil, které obsahují chuťové pohárky, odpovídají tedy za vnímání chuti. Rozlišujeme houbovité, listovité a hrazené chuťové papily.
Jejich funkce při vnímání chuti byla popsána velmi dobře, málo se však ví o rozdílech ve tvaru, velikosti a vzoru obou typů papil mezi jednotlivci. A právě na to se zaměřil tým výzkumníků z University of Edinburgh’s School of Informatics ve spolupráci s vědci z University od Leeds.
Trénovali počítačové modely umělé inteligence na trojrozměrných mikroskopických skenech lidského jazyka, aby byly schopné porozumět individuálním rysům papil každého jednotlivce a na jejich základě odhadnout věk a pohlaví daného jedince.
Identifikace člověka z jediné papily
Trénink probíhal na více než dvou tisících podrobných skenech jednotlivých papil, pořízených ze silikonových odlitků jazyků patnácti lidí, a to v kombinaci s významným využitím topologie – oblasti matematiky, která studuje, jak jsou určité prostory strukturovány a propojeny.
To umožnilo umělé inteligenci předpovídat typ papil s přesností 85 % a zmapovat polohu vláknitých a houbových papil na povrchu jazyka každého jednotlivce. Díky tomu mohl být jedinec identifikován z jediné papily s přesností 48 %. Zjištění byla publikována v časopise Scientific Reports.
Hlavní autor studie, profesor Rik Sakar z University of Edinburgh, k tomu řekl: „Tato studie nás přibližuje k pochopení složité architektury povrchu jazyka. Byli jsme překvapeni, jak jedinečné jsou papily každého jednotlivce.“ A dodává:
„Tato znalost by nám mohla umožnit navržení personalizovaného jídla, přizpůsobeného konkrétním lidem, případně zranitelným populacím, a tak zajistit, že budou mít správnou výživu a zároveň si jídlo budou moci opravdu vychutnat.“ Nyní plánuje využít tuto techniku k identifikaci drobných prvků na jiných biologických površích, což by mohlo pomoci například při včasné detekci a diagnostice neobvyklých výrůstků na lidských tkáních.