Domů     Medicína
Povrch jazyka každého člověka je jedinečný, odhalila umělá inteligence
Zdroj: Pixabay

Na povrchu jazyka se nachází mnohovrstevný dlaždicový epitel, jehož výběžky, pupeny zvané papily, pomáhají rozlišovat různé chutě, užitečné jsou také při mluvení a polykání. Britským vědcům se nyní, s využitím umělé inteligence, podařilo prokázat, že povrch jazyka je u každého člověka jedinečný, stejně jako třeba otisk prstu..

Jazyk se vyvinul u obratlovců po přechodu a souš, ve vodě nebyl potřeba, protože potravu nadnášela voda. U člověka jeho velká obratnost umožňuje vytváření celé škály zvuků, díky čemuž se tvoří řeč. Obsahuje mnoho chuťových receptorů, zvaných chuťové pohárky, pomocí nichž člověk rozlišuje čtyři základní chutě:

slanou, sladkou, kyselou a hořkou. Uznávaná je i pátá chuť umami a hovoří se i o dalších. Sliznice jazyka je kryta papilami různého typu.

Různé funkce papil na jazyku

Nitkovité papily, které tvoří naprostou většinu jazykových papil, pomáhají jazyku ve vnímání hmatových podnětů, teploty a bolesti, a zároveň umožňují účinný přesun potravy v ústní dutině směrem k hltanu.

Jsou to tak zvané mechanické papily. Dále se na jazyku nacházejí různé typy chuťových papil, které obsahují chuťové pohárky, odpovídají tedy za vnímání chuti. Rozlišujeme houbovité, listovité a hrazené chuťové papily.

Zdroj: Pixabay

Jejich funkce při vnímání chuti byla popsána velmi dobře, málo se však ví o rozdílech ve tvaru, velikosti a vzoru obou typů papil mezi jednotlivci. A právě na to se zaměřil tým výzkumníků z University of Edinburgh’s School of Informatics ve spolupráci s vědci z University od Leeds.

Trénovali počítačové modely umělé inteligence na trojrozměrných mikroskopických skenech lidského jazyka, aby byly schopné porozumět individuálním rysům papil každého jednotlivce a na jejich základě odhadnout věk a pohlaví daného jedince.

Identifikace člověka z jediné papily

Trénink probíhal na více než dvou tisících podrobných skenech jednotlivých papil, pořízených ze silikonových odlitků jazyků patnácti lidí, a to v kombinaci s významným využitím topologie – oblasti matematiky, která studuje, jak jsou určité prostory strukturovány a propojeny.

To umožnilo umělé inteligenci předpovídat typ papil s přesností 85 % a zmapovat polohu vláknitých a houbových papil na povrchu jazyka každého jednotlivce. Díky tomu mohl být jedinec identifikován z jediné papily s přesností 48 %. Zjištění byla publikována v časopise Scientific Reports.

Hlavní autor studie, profesor Rik Sakar z University of Edinburgh, k tomu řekl: „Tato studie nás přibližuje k pochopení složité architektury povrchu jazyka. Byli jsme překvapeni, jak jedinečné jsou papily každého jednotlivce.“ A dodává:

„Tato znalost by nám mohla umožnit navržení personalizovaného jídla, přizpůsobeného konkrétním lidem, případně zranitelným populacím, a tak zajistit, že budou mít správnou výživu a zároveň si jídlo budou moci opravdu vychutnat.“ Nyní plánuje využít tuto techniku k identifikaci drobných prvků na jiných biologických površích, což by mohlo pomoci například při včasné detekci a diagnostice neobvyklých výrůstků na lidských tkáních.

Štítky:
Související články
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz