Domů     Medicína
Povrch jazyka každého člověka je jedinečný, odhalila umělá inteligence
Zdroj: Pixabay

Na povrchu jazyka se nachází mnohovrstevný dlaždicový epitel, jehož výběžky, pupeny zvané papily, pomáhají rozlišovat různé chutě, užitečné jsou také při mluvení a polykání. Britským vědcům se nyní, s využitím umělé inteligence, podařilo prokázat, že povrch jazyka je u každého člověka jedinečný, stejně jako třeba otisk prstu..

Jazyk se vyvinul u obratlovců po přechodu a souš, ve vodě nebyl potřeba, protože potravu nadnášela voda. U člověka jeho velká obratnost umožňuje vytváření celé škály zvuků, díky čemuž se tvoří řeč. Obsahuje mnoho chuťových receptorů, zvaných chuťové pohárky, pomocí nichž člověk rozlišuje čtyři základní chutě:

slanou, sladkou, kyselou a hořkou. Uznávaná je i pátá chuť umami a hovoří se i o dalších. Sliznice jazyka je kryta papilami různého typu.

Různé funkce papil na jazyku

Nitkovité papily, které tvoří naprostou většinu jazykových papil, pomáhají jazyku ve vnímání hmatových podnětů, teploty a bolesti, a zároveň umožňují účinný přesun potravy v ústní dutině směrem k hltanu.

Jsou to tak zvané mechanické papily. Dále se na jazyku nacházejí různé typy chuťových papil, které obsahují chuťové pohárky, odpovídají tedy za vnímání chuti. Rozlišujeme houbovité, listovité a hrazené chuťové papily.

Zdroj: Pixabay

Jejich funkce při vnímání chuti byla popsána velmi dobře, málo se však ví o rozdílech ve tvaru, velikosti a vzoru obou typů papil mezi jednotlivci. A právě na to se zaměřil tým výzkumníků z University of Edinburgh’s School of Informatics ve spolupráci s vědci z University od Leeds.

Trénovali počítačové modely umělé inteligence na trojrozměrných mikroskopických skenech lidského jazyka, aby byly schopné porozumět individuálním rysům papil každého jednotlivce a na jejich základě odhadnout věk a pohlaví daného jedince.

Identifikace člověka z jediné papily

Trénink probíhal na více než dvou tisících podrobných skenech jednotlivých papil, pořízených ze silikonových odlitků jazyků patnácti lidí, a to v kombinaci s významným využitím topologie – oblasti matematiky, která studuje, jak jsou určité prostory strukturovány a propojeny.

To umožnilo umělé inteligenci předpovídat typ papil s přesností 85 % a zmapovat polohu vláknitých a houbových papil na povrchu jazyka každého jednotlivce. Díky tomu mohl být jedinec identifikován z jediné papily s přesností 48 %. Zjištění byla publikována v časopise Scientific Reports.

Hlavní autor studie, profesor Rik Sakar z University of Edinburgh, k tomu řekl: „Tato studie nás přibližuje k pochopení složité architektury povrchu jazyka. Byli jsme překvapeni, jak jedinečné jsou papily každého jednotlivce.“ A dodává:

„Tato znalost by nám mohla umožnit navržení personalizovaného jídla, přizpůsobeného konkrétním lidem, případně zranitelným populacím, a tak zajistit, že budou mít správnou výživu a zároveň si jídlo budou moci opravdu vychutnat.“ Nyní plánuje využít tuto techniku k identifikaci drobných prvků na jiných biologických površích, což by mohlo pomoci například při včasné detekci a diagnostice neobvyklých výrůstků na lidských tkáních.

Štítky:
Související články
Nový výzkum, provedený odborníky z The Peter Doherty Institute for Infection and Immunity v australském Melbourne, ukazuje, že lymfatické uzliny, které jsou často během operací rakoviny z těla rovněž odstraňovány, aby se zabránilo šíření nádorového bujení, mohou být ve skutečnosti klíčové pro úspěšnou léčbu nemoci. Zachování lymfatických uzlin během operace rakoviny by mohlo dramaticky zlepšit […]
Historie Medicína 4.11.2025
Už 43 let uplynulo od chvíle, kdy se v tehdejším Československu narodilo první „dítě ze zkumavky“. Stalo se tak 4. listopadu 1982 zásluhou týmu vedeného profesorem Ladislavem Pilkou, tehdejším přednostou Centra asistované reprodukce ve Fakultní porodnici Brno. Jeho práce znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
Medicína Zajímavosti 29.10.2025
Je to chyba v Matrixu. Těmito slovy protagonisté kultovní filmové série, založené na tom, že lidstvo žije ve virtuálním modifikovaném světě, takzvaném Matrixu, vysvětlují jev zvaný déjà vu. De facto se jedná o pocit, že tutéž situaci, kterou právě zažíváme, jsme už někdy prožili Koneckonců výraz déjà vu, pocházející z francouzštiny, znamená v překladu již […]
Medicína Zajímavosti 28.10.2025
Zvláště po léčbě rakoviny tlustého střeva a konečníku zůstávají střeva poškozená radioterapií nebo chemoterapií. Odborníkům z MIT se nyní podařilo zjistit, že jedna z pro tělo esenciálních aminokyselin, které musíme přijímat v potravě, protože si je náš organismus neumí sám vyrobit, cystein, urychlovala opravu tkání v tenkém střevě. Dřívější studie ukázaly, že specifické typy diet, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz