Domů     Medicína
Virus oparu jako naděje pro léčbu rakoviny mozku
Zdroj: Creative Commons by MedTriX

Nádor na mozku patří k nejobávanějším onemocněním. Nejen, že se špatně léčí, ale často se navíc vyskytuje v místech, ve kterých jsou uchovávány vzpomínky či která ovlivňují chování a osobnost člověka.

Když je nemoc změní, ničí to nejen daného člověka, ale i jeho nejbližší. Nyní přichází vědci s nadějnou léčbou..

Vzhledem k tomu, že rakovina mozku roste v uzavřeném prostoru lebky, liší se svými projevy od jiných nádorů. Dokonce i benigní nádor však může být pro postiženého smrtelný, protože zvyšuje nitrolební tlak.

Agresivní léčba může zničit nádor, ale často u toho poškodí i okolí tkáň, tedy samotný mozek, slabší léčba má zase problém proniknout tak zvanou hematoencefalickou bariérou, která mozek chrání. Vědci a lékaři se proto řadu let snaží přijít s přesnými a dokonale cílenými léky, které by uměly vyhledat a zničit jen rakovinné buňky.

Experimentální léčba virem oparu

Nyní se zdá, že se jim to podařilo. Přišli s experimentální genovou terapií, která již úspěšně prošla první fází klinického testování na lidech. Vědci při ní využili geneticky upravený herpes virus, který v mozku vyvolává imunitní reakci schopnou napadat a cíleně ničit nádory.

Virus herpes simplex je přitom dobře známý, způsobuje běžné opary. Jedná se o první objevený lidský herpes virus. Slovo herpes je odvozeno z řeckého slova, které znamená plížit se.

Zdroj: John Hopkins University

Když ho však vědci geneticky upravili, byl najednou schopen pomoci lidskému imunitnímu systému v boji s glioblastomem, což je nejzhoubnější primární nádor mozku. U nás jej lékaři diagnostikují zhruba 300 pacientům ročně.

Obvykle přichází z plného zdraví. Pacient si téměř ze dne na den začne stěžovat na silné bolesti hlavy. Většina pacientů trpí poruchami řeči a hybností dolních končetin. U některých se onemocnění projeví epileptickými záchvaty a celkovým psychickým zpomalením.

Prodloužení délky života

Průměrná délka přežití se u pacientů s glioblastomem pohybuje kolem osmi měsíců. Nyní však lékaři vyzkoušeli přípravek na bázi upraveného herpes viru na 41 lidech, kteří trpěli nádory mozku a míchy. U 32 z nich šlo přitom o návrat rakovinného bujení po předchozí léčbě, takže proti ní měli nějaké protilátky.

Většina z nich léčbu upraveným virem s názvem CAN-3110 snášela dobře, u dvou došlo k rozvoji záchvatů.

Podání léků vyvolalo u nemocných vybuzení jejich vlastní imunity, která tak dokázala lépe bojovat s rakovinnými buňkami. Průměrná délka přežití se u nich zvýšila z 8 na 14 měsíců. Podle lékařů je největším trumfem této léčby fakt, že do těla nepřináší žádné agresivní chemikálie, pouze skrze herpes virus mobilizuje, posiluje a zpřesňuje vlastní obranyschopnost těla.

Přípravek zatím není možné používat v klinické léčbě, jeho slibné výsledky však přinesly další granty jeho autorům, díky kterým bude možné v jeho vývoji dále pokračovat, zejména optimalizovat jeho podávané množství tak, aby se zmírnily vedlejší účinky a došlo k dalšímu prodloužení života nemocných.

Štítky:
Související články
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
Podle studie zveřejněné v časopise The Journal of the American Heart Association je u lidí, kteří často kouří marihuanu, vyšší riziko infarktu a mrtvice. Článek je analýzou každoročního průzkumu americké vlády o rizicích chování ve společnosti v letech 2016-2020. Respondenti odpovídali na otázky týkající se jejich vlastního zdraví, přičemž jedna sekce výzkumu se týkala případných […]
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz