Domů     Příroda
Orly bělohlavé zabíjí sinice, jejichž toxin by však mohl léčit lidi
Zdroj: Pixabay

Už v 90. letech 20. století docházelo ke zpočátku nepochopitelným úhynům orlů bělohlavých v blízkosti vodních nádrží na jihovýchodě Spojených států. Příčinou jejich smrti byla vakuolární myelinopatie, neurologické onemocnění mozku.

Vědci však dlouhou dobu marně pátrali po tom, co ji způsobilo. Když viníka našli, ukázalo se, že by mohl být přínosem pro lidský boj s rakovinou..

Sinice jsou velmi staré bakterie, které Zemi obývají již více než 3,5 miliardy let. Přežít do dnešních dnů se jim podařilo díky jejich neuvěřitelné adaptabilitě a odolnosti. Zároveň se o nich ví, že vytvářejí řadu látek, které mají negativní dopady nejen na lidské zdraví, ale i na zdraví dalších živých organismů.

Sinicemi produkované toxiny mohou postihovat játra či nervový systém. Nyní se ukazuje, že mohou působit i na buněčné úrovni, například tak, že zastaví buněčné dělení.

Jedna sinice, dvě toxické látky

Vakuolární myelinopatie je neurologické onemocnění, charakterizované tvorbou dutinek (vakuolizací) v bílé hmotě mozku. U orlů bělohlavých byla poprvé diagnostikována v roce 1994. Vědci však po mnoho let netušili, proč se u těchto dravců rozvinula.

Až v roce 2021 bylo zjištěno, že za tím stály neurotoxiny uvolněné sinicí Aetokthonos hydrillicola. Ta se vyskytuje na invazivní rostlině Hydrilla verticillata, která osidluje umělé sladkovodní plochy.

Zdroj: Mikrobiologický ústav AV ČR

Nyní se mezinárodnímu týmu vědců, jehož součástí byli i Češi z Biologického centra Akademie věd ČR, Centra Algatech Mikrobiologického ústavu AV ČR a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, podařilo v této sinici objevit další silné toxické látky.

Jedná se o sloučeniny z rodiny dolastatinů, které byly dosud známé pouze u mořských sinic. Vědci se jejich zkoumáním zabývají už od 80. let minulého století. „Přítomnost dvou různých silně toxických látek v jediném druhu sinice, navíc žijící ve sladkovodních nádržích, je určitě důvodem k pečlivému sledování jejich výskytu,“ říká k tomu Jan Mareš z Biologického centra AV ČR.

Naděje pro léčbu nádorů

Původně byly dolastatiny izolovány z vodního plže zvaného mořský zajíc, až později bylo zjištěno, že jejich původcem jsou mořské sinice, kterými se tento plž živí. Výzkum dolastatinů, který trval téměř třicet let, vedl k uvedení syntetických variant těchto látek na trh, jakožto léků proti určitým typům leukémií.

Dosud však nebylo známo, jak dolastiny v přírodě vznikají. To se nyní podařilo rozluštit jihočeským vědcům ve spolupráci s kolegy z univerzity v německém Halle. Zjistili také, že je produkují i sladkovodní sinice Aetokthonos hydrillicola, které byly odpovědné za úhyn orlů.

„Poprvé se podařilo vypěstovat v laboratoři kmen sinice produkující tyto látky a přečíst jeho celý genom. To nám umožnilo studovat způsob, jakým dolastatiny v přírodě vznikají,“ vysvětluje Jan Mareš z Biologického centra AV ČR. „Izolované látky velmi silně poškozují buňky a jejich struktura zároveň obsahuje nové prvky.

Společně se znalostí jejich biosyntetické dráhy to v budoucnu otevírá dveře k tvorbě nových variant pro farmakologický výzkum, například pro léčbu nádorových onemocnění,“ dodává Pavel Hrouzek z Centra Algatech Mikrobiologického ústavu.

Štítky:
Související články
Kdyby jim chyběl jen mozek! Medúzy působí, že na ně evoluce zapomněla. Nedostaly od přírody ani pořádný nervový systém, o chybějícím srdci nebo žaludku nemluvě. Jejich průhledná těla skutečně neskrývají žádný fígl přírody. Přesto jsou medúzy překvapivě schopny učit se ze svých omylů. Co vlastně takový živočich na samém počátku vývoje nervové soustavy dokáže vnímat? […]
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation. […]
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách. Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a […]
Už v 70. letech 20. století se většina vědců shodla na tom, že Tyrannosaurus rex byl pravděpodobně stejně chytrý jako moderní plazi. V loňském roce však přišla brazilská neurovědkyně Suzana Herculano-Houzelová s tvrzením, že dinosauři byli chytří spíše jako moderní opice. Kde je pravda? Ke studiu mozku dávno vyhynulých zvířat, jako jsou dinosauři, používají vědci […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz