Domů     Technika
Četník 3008 ze Saint-Tropez
Jan Zelenka 3.8.2023

Byl vyrobený v Sochaux někdy před rokem. Teď jel kolem na cestě do té nejmalebnější části Francie. Do země vína, levandulí, zámků a neskutečné atmosféry, do kouzelné Provence.

V dosud největším testu 21. Století jsme vyzkoušeli jedno z nejprodávanějších auto Evropy, SUV Peugeot 3008 ve verzi GT. A byla to opravdu mimořádná Grand Tour: Za 9 dní jsme projeli 7 zemí a urazili 3569 km.

Dokonalost na čtyřech

Peugeot 3008 GT má vzezření mnohem dražšího auta – je prokazatelně pohledný, dokáže být překvapivě ekologický a reprezentativně noblesní – i do Monaka. Podvozek se dokonale přizpůsobil zákrutám v okolí malebného Roussillonu, který patří mezi nejkrásnější vesnice Francie, a v Gordes, kde se natáčel i Dobrý ročník, ukázal perfektní ovladatelnost díky poloměru otáčení 10,7 m.

Navíc v sytě rudé barvě nádherně kontrastoval s levandulovými lány kolem městeček Lourmarin a Lacoste.

Síla volby

V Provence mají Francouzi všechno – kopce, moře, venkov, zámky. Nejlepší croissanty, hlemýždě, lanýže i žáby. Mají všechno, co si člověk může přát, a k tomu navíc vína a většinou nová auta… často Tesly, nejvíce ale Peugeoty.

„Jste Češi a máte francouzské auto, dobrá volba,“ říkala mi jedna paní ve vůní prosyceném Grasse, hlavním městě parfémů, „… a řídíte jako Francouzi,“ smála se v okénku, když jsem musel couvat desítky metrů ve velmi úzké uličce, aby mohla projet.

V Provence se tím víc couvá, čím větší máte auto. Takže řídit kompaktní crossover SUV segmentu C občas chce trochu zkušeností – tím spíš v centru  Saint-Tropez, kde žije 5000 obyvatel, ale každý den přijede a připluje na 100 000 turistů.

Nikde jinde nejsou tak kouzelné lány levandulí, jako v Provence. Foto: Pixabay

Nejstarší stále fungující automobilová značka na světě Peugeot vyrábí kompaktní 3008 od roku 2016, za tu dobu si vydobylo uznání, stalo se bestsellerem v Evropě a získalo prestižní ocenění Car of the Year 2017.

To nový Peugeot 3008 přijel předloni jako dokonalé ztělesnění koncepce „Power of choice“. Síla volby. A že je na výběr. Vrcholem nabídky je pozoruhodně úsporná a výkonná verze Hybrid4 300 e-EAT8 s li-ion baterií s kapacitou 13,2 kWh a dojezdem čistě na elektřinu 59 km.

Pak tu jsou tříválcové benzíňáky a čtyřválcové diesely s pohonem dvou nebo čtyř kol.

Když 130 koní stačí

Právě univerzální nafťák 4×4 s motorem 1.5 BlueHDi a výkonem 96 kW (130 koní) spřažený s automatickou osmistupňovou převodovkou a krouťákem 300 Nm byl „naší volbou“. Vzhledem k očekávanému nájezdu. Plně naložený v kufru (až 591 l) a hlavně v kabině (4 dospělí) zvládl přes 3500 km s průměrnou rychlostí 67 km/h a především s kombinovanou spotřebou 5,7 litru. Velmi slušné.

Četnická stanice v Saint-Tropez. Foto: Archiv

Plné auto systému pro ochranu

“Síla rozumné volby” to byla i proto, že sedačky 3008 GT patří k tomu nejlepšímu a nejpohodlnějšímu z běžných aut, do čeho muže řidič na tisíce kilometrů při Grand Tour zabořit hýždě. Pohodlný posez pak umocní velmi příjemně tvarovaný malý volant a infotainment s rychlým ovládáním tlačítek a dotykové obrazovky.

Nová 3008 má rovněž rozšířené rozpoznávání dopravních značek (stop, zakázaný směr jízdy, zákaz předjíždění, …), což na okreskách mezi Saint Tropez a Cannes oceníte. K tomu má přední a zadní 360° kameru, a systém, který sleduje pozornost řidiče, a hlídá jeho bdělost při rychlostech nad 65 km/hod pomocí analýzy mikropohybů volantu.

Pont du Gard, akvadukt v jižní Francii, asi 25 km severovýchodně od města Nîmes, postavený v 1. století př. n. l. Římany. Foto: Archiv

A pak je tu něco, co vědci kdysi vynalezli pro armádu, následně inženýři zavedli do prémiových vozů, a teď to něco dorazilo i do segmentu kompaktních SUV – noční vidění (Night Vision). Umožňuje rozpoznat osoby a zvířata před vozem ve tmě nebo v podmínkách s nízkou viditelností.

Systém funguje na dálku až 200–250 m, tedy na asi 20 % procentech rovinek v Provence – zbytek jsou zatáčky. Infračervené záběry zobrazuje na digitálním přístrojovém panelu v zorném poli řidiče. Vyzkoušeli jsme si to, funguje to, ale ne na netopýry v okolí Grasse.

Ti Francouzi…

Kousek od Lourmarinu ve vnitrozemí pokryté fialovými lány levandulí jsou silnice tak úzké, že se sem vejde právě jen jedno auto. Do toho centrum v Nice a Cannes, jednosměrky Avignonu nebo Nimes, přeplněné Saint-Tropez.

To vše je spíš dělané na menší auta typu Peugeot 208/2008, ale i díky systémům, kamerám se ani s 3008 nemusíte bát. A když už musíte sjet do příkopu kvůli další 3008, hodí se mít 4×4. Využili jsme i systém automatického nouzového brzdění, který rozpoznává chodce a cyklisty, a to ve dne i v noci, v rychlosti 5–140 km/hod. Protože Francouzi velmi rádi jezdí na kole.

Databox

9 dní

7 zemí

3569 km

spotřeba: 5,7 l/100 km

Průměrná rychlost: 67 km/h

Rozměry (d/š/v): 4447/1906/1624 mm

Cena: od 930 000 Kč

Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz