Domů     Příroda
Nezkrocená velká jezera, největší sladkovodní soustavy na světě přímo fascinují
Martin Macourek 4.7.2023

Velká jezera Severní Ameriky jsou zásobárnou pětiny světové sladké vody a páteří obrovského ekosystému, který ze všech úhlů ve třech dílech zkoumá nový kanadský dokument Nezkrocená Velká jezera. V premiéře jej uvidíte na Viasat Nature v pondělí 5. července.

Hořejší jezero, Huronské jezero, Michiganské jezero, Erijské jezero, Ontarijské jezero a další menší jezera a řeky tvoří fascinující soustavu, jež formuje život nejen ve chladných vodách, ale v i jejich okolí.

Vznik tohoto jedinečného povodí na americko-kanadské hranici je spjat s působením ledovce, který před dvěma miliony lety ustupoval na sever. Masa zmrzlé vody za sebou zanechala v podstatě pět sladkovodních vnitrozemských moří, jež vytvářejí samostatný ekosystém nezávislý na okolním podnebí, který je však z globálního hlediska životně důležitý.

Vydejte se prozkoumat Velká jezera, poznejte jejich význam, historii, faunu a floru v unikátní dokumentární sérii.

Dvě století pro jednu kapku vody

Série začíná epizodou s podtitulem Zdroj moře. Zjistíte v ní, že jedné kapce vody může trvat i 200 let, než se dostane od břehů Hořejšího jezera skrze celou soustavu až do Atlantského oceánu. Na této čtyři tisíce kilometrů dlouhé pouti míjí miliony živočichů a rostlin.

Uvidíte zvláštní symbiózu bobrů a vlků, kteří sdílí společnou niku. Budete sledovat vědce, kteří se snaží potlačit expanzi invazivních druhů ryb. Dojde však i na lidské výtvory v podobě nesčetných vraků. Třešničkou na dortu první epizody bude i průzkum unikátních podvodních jeskyní.

Arktická zima

Zima na jezerech přichází rychle a drsně. O tom se přesvědčíte ve druhé epizodě. Z letních teplot, které dosahují i čtyřiceti stupňů Celsia, se na přelomu podzimu a zimy klima mění a připomíná dobu ledovou, která kdysi zasáhla tuto oblast.

Kruté lednové a únorové teploty dosahují opačných extrémů a výjimkou nejsou ani čtyřicetistupňové mrazy. Takové podmínky donutily místní obyvatele adaptovat se na zdejší výkyvy. A nemyslíme jimi jen lidi ale i zvěř.

Uvidíte tak létající veverky svítící ve tmě, vychytralé havrany, kteří dokáží přelstít při honbě za potravou i vlky a také černé medvědy baribaly dokonale kontrastující s bílou sněhovou pokrývkou.

Zázraky i záhady

V závěrečném díle se z hibernace začnou probouzet úchvatní savci. Je jaro a příroda u jezer se divoce proměňuje.

Teplotní výkyvy, ale i nepředvídatelné meteorologické jevy, si u „vnitrozemských moří“ s přírodou a živočichy pohrávají jako kočka s myší. Jenže křehký ekosystém nečelí jen důsledkům globálního oteplování, ale i nemilosrdným invazivním druhům v čele s člověkem.

Dozvíte se, proč a jak je třeba chránit tento region a jeho divokou přírodu. Na jeho zachování nezávisí jen osud místních druhů, ale i dalších miliónů obyvatel, kteří žijí ve velkoměstech na březích jezer.

Dokumentární série Nezkrocená Velká jezera je unikátním a vůbec prvním projektem, který se zaměřuje výlučně na tuto oblast. Neopomíjí žádný detail a byla by škoda jej nesledovat. První část uvidíte na Viasat Nature už 5. července 2023 od 20 hodin.

Související články
Tým botaniků odhalil významné změny v rozšíření druhů české květeny. Jejich studie analyzovala ústup i šíření jednotlivých druhů flóry na českém území od roku 1960. Nová studie vznikla na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity ve spolupráci s Botanickým ústavem Akademie věd ČR, Univerzitou Karlovou a Vídeňskou univerzitou a byla publikována v mezinárodním odborném časopise Biological Conservation. […]
V životě chobotnice, velmi inteligentního živočicha, nevyhnutelně nastanou chvíle, kdy se nudí. V důsledku toho se zabaví hrou s různými předměty, které bohužel nejsou k snědku anebo jízdou na medúzách. Také mohou nastat situace, kdy jsou podrážděné, a to pak samice střílejí mušlemi po jiných chobotnicích, častěji však po samcích. V mnoha ohledech jsou nám, lidem, velmi podobné, a […]
Už v 70. letech 20. století se většina vědců shodla na tom, že Tyrannosaurus rex byl pravděpodobně stejně chytrý jako moderní plazi. V loňském roce však přišla brazilská neurovědkyně Suzana Herculano-Houzelová s tvrzením, že dinosauři byli chytří spíše jako moderní opice. Kde je pravda? Ke studiu mozku dávno vyhynulých zvířat, jako jsou dinosauři, používají vědci […]
V české části Krkonoš byl spatřen unikát. Po desítkách let se totiž do tamějších končin navrátil los evropský. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) je však předčasné spekulovat o tom, zda se losi v horách usadí natrvalo, nebo zda pouze migrují. „Jelen evropský byl po desítky let největším savcem žijícím v Krkonoších. O tento […]
Změna klimatu dle expertů povede k masové migraci jedovatých hadů do nových regionů, které však na nové „obyvatele“ nejsou připravené. Podle nejnovější studie se nejvíce plazů zřejmě ze sousedních zemí postupně přesune do Nepálu, Nigeru, Namibie, Číny a Barmy. V odborné práci, která byla publikována v žurnálu Lancet Planetary Health, vědci modelovali geografické rozšíření 209 […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz