Domů     Příroda
Tajemství průhlednosti skleněné žáby odhaleno
Zdroj: Wiki Commons

Žába zvaná rosněnka se proslavila průsvitnou kůží pokrývající spodní část jejího těla, která umožňuje jasně vidět všechny její břišní orgány. Vědcům se nyní podařilo vysvětlit trik, který ji činí ještě dvakrát až třikrát průhlednější. Bude přínosem i pro lidstvo?.

Rosněnce Fleichmannově (Hyalinobatrachium fleischmanni) se pro její průhlednost přezdívá skleněná žába. Tento malý stromový obojživelník žije v nížinách a lesích Střední a Jižní Ameriky. Rosněnka je podobná rosničce, ale má zlaté oči směřující dopředu.

Samci jsou dlouzí 19 až 28 mm, samice 23 až 32 mm. Mají zelenou poloprůsvitnou barvu a žluté průsvitné končetiny. Nejvíce fascinující je jejich břišní část, pod průhlednou kůží lze vidět jejich srdce, játra i kličky střev.

V nedávné studii zveřejněné v časopise Science odhalili vědci z Duke University v New Yorku, Carlos Taboada a Jesse Delia, trik, pomocí kterého se tato žába stává ještě dva až třikrát průhlednější. Biologové věří, že jim tato dovednost pomáhá vyhýbat se predátorům.

Žáby ji uplatňují rovněž při ochraně vajíček. Když rosněnky usnou, odsají 89 % svých jasně zbarvených červených krvinek do krystalicky ohraničených váčků v játrech, které odrážejí přicházející světlo, a činí je tak prakticky neviditelnými.

Když rosněnka spí

Spoluautor studie Jesse Delia to komentuje: „Průhlednost je vzácná a je těžké jí dosáhnout, protože naše tkáně obsahují spoustu věcí, které absorbují a rozptylují světlo.“ Mnoho vodních tvorů, například kril a salpy, jež jsou součástí planktonu, je průhledných, ovšem na souši je taková vlastnost spíše vzácností.

Důvodem, proč si této dovednosti u skleněných žab nikdo dlouho nevšiml, je, že k ní dochází, když žába přes den spí.

Zdroj: Wiki Commons

Rosněnky jsou noční tvorové, takže ti, kteří se jejich studiem zabývají, tak činí rovněž v noci, když jsou žáby aktivní. Jesse Delia, který se v rámci své dizertační práce zabýval studiem rodičovského chování skleněných žab, k tomu říká:

„Pracoval jsem v noci, takže všechny žáby, které jsem viděl, byly vzhůru. Až když jsem jednu vzal do laboratoře a viděl ji spát na skle, zjistil se, že se v jejím těle dějí neuvěřitelné věci.“.

Tajemství odhaleno

Mechanismus, díky kterému žába zprůhlední, je jasně viditelný pouhým okem, ovšem k pochopení toho, jak funguje, bylo zapotřebí zapojit zobrazovací techniku známou jako fotoakustická mikroskopie. „Když pigmenty absorbují světlo, jeho část se přemění v teplo,“ vysvětluje vedoucí studie Carlos Taboada, „a toto teplo vytvoří místní změnu tlaku, která vyvolá zvukovou vlnu.“ Vše, co pohlcuje světlo teoreticky generuje zvukové vlny.

Optická spektroskopie umožnila vědcům kvantifikovat, jak se zvyšuje transparentnost žáby během spánku, technika fotoakustické mikroskopie zase následně identifikovat červené krvinky poté, co zmizely v játrech.

Tento typ mikroskopie umí rovněž detekovat hemoglobin, protein, který přenáší kyslík v krvi. Díky tomu biologové odhalili, že spící rosněnce Fleischmannově koluje v těle o 96,6 % méně okysličeného hemoglobinu, než když je vzhůru.

Svatý grál hematologie

Toto zjištění by mohlo být přínosem i pro léčbu lidí. Příliš mnoho červených krvinek na jednom místě obvykle tvoří sraženinu, která může ucpat cévu a vést k život ohrožující trombóze. Skleněné žáby však mohou měnit velikost svých červených krvinek bez jakýkoliv negativních důsledků.

A přitom, když se zraní, jejich krev se nadále normálně sráží. To znamená, že mají to, co lékaři hledali po desetiletí: biologický mechanismus, který zabraňuje nadměrnému krvácení a zároveň nadměrnému srážení krve.

„Říká se mu svatý grál hematologie,“ vysvětluje Taboada. A skrývá se pod průhlednou kůží skleněných žabek.

Více se dočtete v čísle 5/2023, které vyšlo 17. dubna 2023.

Štítky:
Související články
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz