Domů     Technika
V Ostravě mají největší flotilu elektrobusů. A unikátní dobíjecí infrastrukturu
Jan Zelenka 6.4.2023
foto: Siemens

Společnost Siemens (konkrétně její divize Smart Infrastructure) zajistila dobíjecí řešení pro Dopravní podnik Ostrava. Čtyři dobíjecí body, každý o jmenovitém výkonu 300 kW, 28 mobilních dobíjecích stanic a vysoko napěťová infrastruktura tvoří technologické zázemí pro dobíjení největší flotily elektrobusů v České republice.

Siemens ve spolupráci s Dopravním podnikem Ostrava aktuálně spustil tři dobíjecí body pro elektrobusy v ulici Valchařská v centru Ostravy. V této lokalitě jsou v provozu celkem tři dobíjecí stanice SICHARGE UC 300 GEN2 s pantografy.

Nejmodernější dobíjecí stanice disponují jmenovitým výkonem 300 kW, špičkovým výkonem 400 kW, maximálním stejnosměrným výstupním proudem 500 A až do napětí 600 V a jejich spolehlivý a optimalizovaný chod řídí jednotky Simatic S7. Všechny dobíjecí body jsou vybaveny průmyslovým kamerovým systémem a budou provozovány samoobslužně.

Už od jara roku 2022 je v provozu na terminálu Hranečník dobíjecí stanice SICHARGE UC 300 GEN2 s pantografem.

Energie Ostravy

Technologie zajišťují také měření a přenos dat do energetického systému Dopravního podniku Ostrava. Softwarová a hardwarová výbava dobíjecích stanic umožňuje vzdálené ovládání a automatické řízení procesu dobíjení, navíc je možné měnit i velikost dobíjecího výkonu.

Připojení na elektrickou síť zajišťují dva vysokonapěťové suché transformátory v lokalitě Valchařská, jeden suchý transformátor pak 800 kVA v lokalitě Hranečník.

Hromadná doprava má zásadní vliv na kvalitu života prostředí ve městech. Zavádění elektrobusů v Ostravě prospívá životnímu prostředí a zlepšuje komfort ostravských cestujících,“ říká Tomáš Hüner, ředitel Siemens Smart Infrastructure.

„Prokázali jsme, že dobíjení elektrobusů, na které postačí pouze několik málo minut, lze realizovat přímo v centru města, s minimálními zásahy do stávající infrastruktury,“ dodává Hüner.

V Ostravě na tomto projektu pracovali několik let. Mají celkem 26 elektrobusů s průběžným nabíjením, které dokážou napájet pomocí strategicky rozmístěných nabíječek ve Svinově, na Hranečníku a nově i v centru města.

Díky tomu bude každý 10. vypravovaný autobus DPO elektrobus. „Tyrkysové elektrobusy s průběžným nabíjením se stávají součástí tepu centra města. Navazujeme tím na strategii ‚bez dieselu‘. DPO je zkrátka zase zelenější,“ doplňuje generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

foto: Siemens

Co je to SICHARGE UC?

Jde o modulární systém dobíjecích stanic, který je určen pro všechny typy elektrických užitkových vozidel. Nabízí dobíjecí výkon až do 800 kW, a je navržen tak, aby vyhovoval i budoucím požadavkům na dobíjení a infrastrukturu.

Systém, který lze rozšířit o nejnovější standardy, optimalizuje spotřebu elektrické energie a nabízí různé možnosti konektivity. Spolehlivý a robustní design technologie umožňuje vnitřní i venkovní použití.

Z jedné dobíjecí stanice je možné sekvenčně napájet až 5 dobíjecích výdejníků – kromě dobíjecích kabelů (plug-in systém) lze využít pantografy nebo dobíjecí konzole (OppCharge). Flexibilní kombinace dobíjení prostřednictvím například kabelového připojení a pantografu optimalizuje náklady a prostor pro instalaci.

foto: Siemens

Elektrobusy pro Ostravu

Dopravní podnik Ostrava v loňském roce rozšířil svou flotilu elektrobusů o 24 vozů, které dodala společnost Solaris Bus & Coach. Jedná se o doposud největší zakázku na dodání elektrobusů v České republice.

Vybrané modely Solaris Urbino 12 jsou vybaveny bateriemi Solaris High Power s celkovou kapacitou 91,4 kWh. Tato kapacita je optimální volbou pro časté krátké dobíjení, které je typické pro trasu, kterou tyto elektrobusy obsluhují.

Elektrobusy jsou dodány v běžné délce 12 metrů, každý pojme až 80 cestujících (stojících a sedících). Denní dojezd nových elektrobusů činí díky průběžnému dobíjení na konečných zastávkách až 400 kilometrů.

Díky ultra výkonné dobíjecí technologii nebude dobíjení vozů v průběhu dne trvat déle než 10 minut.

Související články
Omezení rychlosti na 30 km/h vede podle nového výzkumu k sedmatřicetiprocentnímu poklesu úmrtí při dopravních nehodách. Kromě toho se při takovém snížení rychlosti snižuje jak hluk, tak i emise a spotřeba paliva. Studie, jejíž autory jsou řečtí vědci George Yannis a Eva Michelaraki, se zaměřila na kvantifikaci v oblasti bezpečnosti, životního prostředí, energie, dopravy, obyvatelnosti […]
Fyzika kolem nás, v nás, ale i daleko od nás, je fascinující. Určuje pravidla všem ostatním vědám. Fyzika není jen dílem ve velké skládačce, nýbrž je podkladem, na kterém leží vše. Tato rubrika představuje příběh jedné z částic. Tentokrát elektronu… Elektrony jsou malé částice s velmi malou hmotností, ale jejich vliv je obrovský. Váží pouze […]
Před více než 100 lety dal Jaroslav Heyrovský světu revoluční analytickou metodu – polarografii. Před téměř 70 lety vyrobili Češi plastickou trhavinu Semtex a ve stejné době Otto Wichterle dokončoval první hydrogelovou kontaktní čočku pro korekci optických vad zraku. V nedávnější době profesor Holý vyvinul nové skupiny léčiv, antivirotik, proti HIV/AIDS, virovou hepatitidu typu B či […]
Česká republika hledá cesty, jak snížit uhlíkové emise, k čemuž se zavázala v rámci tak zvaného Green Dealu, a to zejména z provozu benzinových a naftových motorů v dopravě. U železniční dopravy by k tomu vedle elektrizace železnic mohl přispět i provoz vlaků na vodík či baterie. Dle závěrů nejnovější studie by mohly být tyto […]
Vědci z centra CATRIN Univerzity Palackého v Olomouci vyvinuli nový senzor pro měření v rozmezí od 10 do 90 stupňů Celsia. Na revoluční technologii spolupracovali s odborníky ze Západočeské univerzity (ZČU) v Plzni a Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO). Základem je nový grafenový derivát, díky kterému je senzor přesný a spolehlivý, zároveň […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz