Domů     Technika
Legislativní úprava komunitní energetiky

komerční sdělení

V současné době většina domácností řeší, jak uspořit své pravidelné výdaje a ulehčit tak rodinnému rozpočtu. Šetřit se dá v různých oblastech, např. na zábavě či stravování, ovšem oblastí, která je spojená s nejvyššími náklady a tedy i nejvyšším potenciálem uspoření, je bydlení a s ním spojené energie.

Pořízení úsporných spotřebičů, snížení teploty, na kterou vytápíme své obydlí, výměna koupání za sprchování a další „tipy a triky“, které přijímáme do svých životů, nám pomáhají snížit naše účty a zároveň šetřit životní prostředí.

Jak ušetřit maximum?

Stále častěji se však objevují tendence ušetřit ještě více, a to díky využití alternativních zdrojů energie. Fotovoltaické čili solární panely, tepelná čerpadla nebo zemní vrty jsou stále častější jak u novostaveb, tak u dříve postavených objektů.

Ne všechny objekty jsou ale vhodné pro instalaci solárních panelů. Vadí členité střechy, zastínění stromy či výklenky.

Nemá význam zkoušet postavit solární panely na hájenku v lese či bungalovy obklopené vzrostlou vegetací. Ale vysvětlujte to ideologicky vybavenému europoslanci, například s jejich návrhem povinně vybavit fotovoltaickými panely každý nově postavený dům.

Co však přivanulo z Bruselu správně, je směrnice požadující možnost sdílení energie v rámci distribuční energetické sítě.

Jak funguje komunitní energetika v praxi?

Komunitní energetika přepisuje energetický zákon a přichází s možností sdílení obnovitelných zdrojů. Zjednodušeně – na budově školy s plochou střechou je možné umístit 50kWp elektrárnu, která vyrábí polovinu dne obrovské přebytky.

Energii je možné „posílat“ také na obecní úřad, kde slouží úředníkům a zároveň na sportovní stadion, kde ohřívá vodu v zásobníku vody. Platba je nutná toliko za distribuci.

Komunitou jsou i bytové domy, například paneláky. Instalace na střeše panelového domu může být bez velkých investic do rozvodů rozpočítávána do spotřeby domácností, takže podstatně snižuje potřeby energie z velkých zdrojů, třeba plynových elektráren.

Účelem Směrnice o Komunitní energetice a její transpozice do českého zákona je podpora decentralizace a demokratizace energetiky (zvýšené zapojení menších aktérů), zvyšování zapojení obnovitelných zdrojů energie, zvyšování energetické účinnosti a opatření proti energetické chudobě, a to především na úrovni domácností a malých a středních podniků.

Lex OZE II

Pojďme se více zaměřit na novelu zákona, týkající se právě této problematiky, tzv. Lex OZE II a na to, co z ní plyne. Ministerstvo průmyslu a obchodu prostřednictvím této novely stanovuje práva a povinnosti všech aktérů na trhu, nejen distributorů, ale i energetických společenství, především v případě sdílení elektřiny skrze veřejné distribuční soustavy.

Zároveň je výrazně posílena ochrana zákazníků zapojených do energetických společenství, například členství v tomto společenství bude možné ukončit bez sankcí.

Jedním z velmi důležitých bodů, obsažených v novele, je závazný termín pro počátek sdílení, který je stanoven na 1. ledna 2024. Aby bylo možné tomuto termínu opravdu dostát a zajistit sdílení elektřiny hned od počátku příštího roku, obsahuje zákon řadu právních pojistek.

Některá ustanovení z novely Lex OZE II by měla nabýt účinnosti okamžitě po schválení, v ideálním případě tedy od 1.7. 2023. Od data účinnosti tak budou moci vznikat společenství, kterým bude následně umožněno prodávat své přebytky obchodníkovi či čerpat dotace.

K dodržení všech plánovaných aktivit je klíčové, aby novela byla schválena v určeném termínu, a to i přes nevůli odpůrci komunitní energetiky. Dle odborníků jsou však jejich právní argumenty málo relevantní a ukazují spíše na nedostatečnou orientaci v problematice.

Novela splňuje všechny požadavky evropského práva, navíc vychází z již fungujících a osvědčených právních úprav, jako je například ta z Rakouska. Proto by včasnému schválení nemělo již nic bránit. Velmi se o to zasazuje také UKEN.

Aktéři komunitní energetiky

UKEN neboli Unie komunitní energetiky je zájmová skupina sdružující odborníky s pestrou paletou znalostí a zkušeností. Iniciátory vzniku Unie jsou expertní skupina Frank Bold a Hnutí DUHA. Členskou základnu pak tvoří zástupci samospráv, například Spolek na obnovu venkova, který zastupuje v UKEN středočeský krajský zastupitel za ODS Jakub Rejzek.

UKEN bojuje za legislativu, která podpoří rozvoj lokálních čistých zdrojů a podpoří energetickou samostatnost v obcích.

Změna energetického zákona pak podpoří i podnikatele, kteří budou moci využívat přebytkovou energii pro výrobu v době, kdy domácnosti nespotřebovávají téměř žádnou energii – v pracovní době.

Více o komunitní energetice, možnostech sdílení zdrojů a úsporách v ICT odvětvích se můžete dozvědět na konferenci Kam kráčí digitální sítě, která se uskuteční 4. května 2023 v Olomouci. Mimo jiné zde promluví odbornice na dané téma Laura Otýpková ze sdružení UKEN.

Související články
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz