Domů     Technika
Jaké jsou možnosti využití umělé inteligence v dnešním světě?

komerční sdělení

Téma umělé inteligence rezonuje naší společností čím dál intenzivněji. I vy jste se již určitě setkali s umělou inteligencí, která umí generovat obrázky, videa, hudbu či texty. Možná máte i povědomí o tom, že lze umělou inteligenci využít prakticky ve všech oblastech lidského života, vědy, podnikání, nebo třeba umění. Jaký přínos tedy má umělá inteligence v dnešním světě?.

Umělá inteligence (AI) se stává nevyhnutelnou součástí dnešního světa, který se stále více digitalizuje. AI je schopna analyzovat obrovské množství dat, odhalovat neviditelné vzory, zrychlovat procesy a zlepšovat výkon v mnoha oblastech.

Díky procesu průběžného učení a díky aktualizacím má navíc AI úctyhodnou schopnost neustálého vylepšování. AI je používána od vědeckého výzkumu po podnikání a vládní instituce, své využití ale najde i v běžném životě obyčejných lidí.

Rozezná rakovinu a zvládne i předběžnou diagnostiku

Jak lze tedy využít umělou inteligenci v jednotlivých odvětvích? Například v oblasti zdravotnictví má AI potenciál využití při diagnostice onemocnění a navrhování léčebných plánů.

Umělou inteligenci využívá například aplikace Ada, která uživatelům pomáhá s předběžnou autodiagnostikou. Umělá inteligence se osvědčila také v radiologii, kdy pomáhá při rozpoznání rakoviny na rentgenových snímcích.

Využít ji lze také k analýze zdravotních záznamů a identifikaci pacientů s vyšším rizikem vzniku specifických onemocnění.

Jsou auta bez řidiče budoucností bez nehod?

V automobilovém průmyslu se umělá inteligence využívá například při vývoji autonomních vozidel v rámci snahy o zlepšení bezpečnosti a snížení nehod na silnicích. Autonomní vozidla mohou být mnohem bezpečnější, pokud budou schopna v reálném čase reagovat na situace v dopravě.

Díky umělé inteligenci mohou vozidla lépe rozpoznat překážky a rizikové situace a zlepšit tak bezpečnost na silnicích..

Reklamní investice využité na maximum

V oblasti marketingu může zase AI pomoci firmám při cílení na zákazníky a personalizaci reklam, a tím pádem také k větší efektivitě reklamních kampaní a zvýšení prodeje.

Řada marketérů již teď využívá umělou inteligenci k identifikaci trendů a preferencí zákazníků a k personalizaci nabídek produktů a služeb.

Od medicíny po klimatické změny

V průmyslové výrobě může umělá inteligence ulehčit lidem práci při optimalizaci výrobních procesů a vylepšení kvality výrobků, v oboru financí má AI potenciál využití při rozhodování o investicích a optimalizaci portfolia, nebo dokonce třeba i při identifikaci podvodů.

Umělá inteligence může v řadě vědních oborů pomoci také při analýze velkého množství dat a identifikaci nových možností v různých oblastech, od medicíny po klimatické změny.

Umělá inteligence má potenciál využití také při řízení návaznosti procesů ve výrobě, organizaci a technologii výroby. Díky AI mohou být návaznosti procesů lépe koordinovány a optimalizovány, což vede k vyšší efektivitě, výkonnosti a hospodárnosti celého výrobního procesu.

Umělá inteligence může také pomoci s automatickým plánováním, předvídáním a včasnou detekcí případných chyb a s řízením zásob, což snižuje čas a náklady výroby a zvyšuje celkovou kvalitu výrobků.

Výrobní linky řízené pomocí AI jsou schopny se přizpůsobit měnícím se podmínkám, což umožňuje rychle reagovat na nové výzvy a potřeby trhu. Lidskou sílu, dosud potřebnou pro výkon těchto operací, lze pak efektivně využít v jiných směrech.

AI v IT: ochrana před kyberútoky či optimalizace výkonu sítě

Umělou inteligenci lze také účinně využít v oblasti IT, jmenovitě pak v oboru kybernetické bezpečnosti, kde se z AI stává čím dál důležitější součást procesu zajišťování kybernetické bezpečnosti a řízení provozu v sítích.

S pomocí AI mohou být identifikovány a neutralizovány bezpečnostní hrozby, jako jsou například malwarové útoky nebo phishingové e-maily.

Umělá inteligence zde může také být využita pro detekci anomálií v síťovém provozu a automatickou reakci na případné narušení bezpečnosti. Kromě toho může AI pomoci při řízení provozu v sítích a optimalizaci výkonu sítě, například prostřednictvím inteligentního rozložení zatížení a prediktivní údržby.

Díky tomu se zvyšuje bezpečnost a výkonnost sítě a minimalizují se výpadky a další problémy.

Zajímají vás možnosti využití umělé inteligence v oblasti IT? Nenechte si ujít přednášku Patrika Zandla na konferenci Kam kráčí digitální sítě ve čtvrtek 4. 5. 2023 v NH Hotel Olomouc.

REGISTRUJTE SE ZDE.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz