Domů     Objevy
Proč nám čokoláda tak chutná?
Zdroj: Pixabay

Když se během první poloviny 17. století, díky dobyvatelům, dostala čokoláda do Evropy, zamilovali se do ní Evropané na první ochutnání. Vědcům se nyní podařilo objasnit, proč nám čokoláda vlastně tak chutná ….

Prvními národy, které kolem roku 1000 př. n.l. objevily kouzlo kakaových bobů, byli Mayové a Aztékové ve Střední Americe. Připravovali z kakaového prášku nápoj pro obřadní rituály. Aztécký vládce Montezuma byl schopen denně vypít 40 šálků tohoto povzbuzujícího nápoje.

V roce 1517 s ním seznámil i španělského dobyvatele Hernána Cortése. Ten si ho postupem času oblíbil. A když se po deseti letech vrátil z cest, přivezl s sebou kakaové boby do Evropy.

Z Ameriky do Evropy

Španělsko se tak stalo kolébkou evropské čokoládové historie, vznikaly tam první čokoládovny, kde se připravovala každý den čerstvá horká čokoláda. V bohatých kruzích bylo zvykem uctít hosty šálkem čokolády.

Pravý boom ale nastal po jejím oslazení cukrem. První tabulka čokolády se pak objevila v roce 1847, byla ale nekvalitní a hrudkovitá. Za dalších 28 let pak spatřila světlo světa první mléčná čokoláda. Nutno však říci, že je čokoláda velmi tučná, což představuje dnes, kdy světová populace bojuje s epidemií obezity, problém.

A tak vědci hledají způsoby, jak připravit zdravější verze oblíbených pochutin. Naštěstí ne na úkor chuti.

Zdroj: Wiki Commons

Tukový film na jazyku

Nyní vědci z univerzity v anglickém Leedsu dekódovali fyzikální proces, který se odehrává v ústech poté, co sníme kousek čokolády. Využili k tomu luxusní značku hořké čokolády a umělý jazyk, což je zařízení se stejnou texturou, jakou má jazyk, které je udržováno při teplotě 37 °C. Z pevné látky se čokoláda po vložení do úst změní v hladkou emulzi, jež řada lidí považuje za naprosto neodolatelnou.

Odborníci zjistili, že v ústech vytvoří tukový film, který pokryje jazyk i okolní sliznice, čímž vytvoří „hladký pocit“.

Následně se pak uvolňují pevné částice kakaa, které jsou důležité z hlediska hmatového vjemu. To znamená, že pro chuťový vjem je důležitý zejména tuk na povrchu čokolády, nikoliv ten, který se nachází hlouběji uvnitř ní.

Jeho obsah by tak mohl být snížen, aby byla pochoutka zdravější, bez negativního vlivu na to, jak chutná. Hlavní autor studie Dr. Siavash Soltanahmadi, ze School od Food Science and Nutrition v Leedsu, k tomu říká:

„Věříme, že bude možné vyvinout novou generaci čokolády, která nabídne pocit a vjem jako ta s vysokým obsahem tuku, a přitom bude zdravější volbou.“.

Zdravější, ale stejně dobré

Během studie využívali vědci analytickou techniku z oblasti inženýrství zvanou tribologie, která se zabývá tím, jak povrchy a tekutiny interagují, k jaké úrovni tření mezi nimi dochází a jakou roli v tom hraje mazání, v tomto případě sliny a tekutiny z čokolády.

Stejné techniky chtějí využít i při zkoumání dalších potravin, které procházejí přeměnou pevné látky na tekutou, jako jsou zmrzlina, margarín nebo sýr ve snaze přijít na to, jak připravit zdravější verze těchto pochutin.

Štítky:
Související články
Objevy Technika 2.7.2025
Školní jaderný reaktor VR-1 na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT v Praze, známý jako „Vrabec“, v prosinci oslaví 35 let od svého spuštění. A protože takové výročí si zaslouží něco speciálního, otevře fakulta 8. října 2025 reaktor pro širokou veřejnost! Běžně se do reaktorové haly jen tak někdo nedostane – slouží hlavně studentům a […]
Objevy Příroda 30.6.2025
Vypadají jako medúzy, ale jsou úplně něco jiného. Jsou nejstarším známým pokusem o vývoj živočichů na naší planetě. Slovo primitivní se na ně ale nějak nehodí. Mají tak podivuhodné schopnosti, že by jim mohli závidět nejen mnohem pokročilejší živočichové, ale i autoři sci-fi. Jsou to pouhé dva roky, kdy věda definitivně potvrdila, co jsou žebernatky […]
V lidském těle probíhá řada procesů, které zajišťují jeho správné fungování. Českým vědcům se podařilo zjistit, že rakovinné buňky umí jeden z těchto procesů zneužít ve svůj prospěch, což jim umožňuje snadněji se v těle šířit. Dobrou zprávou je, že by tento objev mohl přispět k vývoji nových postupů protirakovinné léčby. Pro fungování lidského těla […]
Objevy Vesmír 25.6.2025
Na observatoři vysoko v chilských Andách odstartoval desetiletý projekt, který promění naše vnímání vesmíru. Nový teleskop s největší digitální kamerou na světě zveřejnil první snímky a ukázal, co všechno nás čeká. Na vrcholu Cerro Pachón v Chile se 23. června 2025 otevřely dveře do nového věku astronomie. Dalekohled Vera C. Rubinové za 810 milionů dolarů, vybavený […]
Objevy Příroda 19.6.2025
Česká republika se může pochlubit unikátní kryobankou rostlin, která již více než 20 let hraje klíčovou roli v ochraně genetické rozmanitosti ohrožených, vzácných, krajových či hospodářsky významných plodin. Rostlinné poklady naší země jsou v tomto specializovaném zařízení uchovávány pro další generace v kapalném dusíku při teplotách -196 °C. Českou kryobanku spravuje CARC (Národní centrum zemědělského a potravinářského […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz