Domů     Technika
Nové (r)evoluční „silentio“ ve světě dvojitého šípu
Jan Zelenka 18.1.2023
foto: Citroën

Budoucnost se zdá být lepší než dobrá všemu a všem navzdory. Francouzská automobilka Citroën pustila na trh nové SUV C5 Aircross plug-in hybrid. Jak dobrý je druhý nejlepší model dvojitého šípu?.

Citroën už více jak 100 let zpřístupňuje automobily co nejširšímu počtu lidí, kašle na fanfarónství, na pózy a masky. Dvojitý šíp vždycky chtěl být skutečnější než ostatní. A v roce 2022 se jeho druhý největší a nejdražší plug-in hybrid dočkal omlazení.

Carpe diem

V nabídce velkého Francouze máte na výběr celou paletu pohonů. Spalovací jednotky zastupují benzinový PureTech 130 a dieselový BlueHDi 130, oba buď s manuálem, nebo automatem. Anebo můžete mít plug-in hybridní, kde je výsledný kumulovaný výkon 225 k a okamžitý točivý moment 360 Nm.

Právě s touto verzi je to jako s kinder vajíčkem – máte k dispozici 100% elektromobil až na 55 čistých km do města, na delších cestách přebírá funkci benzinová přeplňovaná čtyřválcová šestnáctistovka o výkonu 133 kW s elektromotorem o výkonu 81 kW a třetí složkou je překvapení….

Překvapení, jak příjemný nový C5 Aircross plug-in hybrid je.

Tři jsou i režimy jízdy, které lze měnit voličem na středové konzole: elektrický, hybridní a sportovní.

Technika

Zvenku vypadá stejně jako klasický C5 Aircross, ale elektrifikovaný model se pozná podle světle modrých doplňků. To nejdůležitější je to, co není vidět, a sice plug-in hybridní systém, tedy kombinace spalovacího a elektrického ústrojí.

Rychlost nabíjení závisí na použité nabíječce a zásuvce. Abyste nasosali plnou kapacitu baterie na hranici 13,2 kWh, s WallBoxem (32 A) a příplatkovou nabíječkou (7,4 kW) to bude trvat méně než 2 hodiny.

Pomocí klasické zásuvky (8 A) se baterie dobije na maximální kapacitu za 7 hodin nebo prostřednictvím zásuvky se zvýšeným výkonem za 4 hodiny (14 A). S wallboxem, který je v nabídce originálního příslušenství CITROËN, se dobití vozu s příplatkovou nabíječkou 7,4 kW zkrátí na méně než 2 hodiny.

C5 Aircross nabízí širokou škálu technologií nejnovější generace, které mají zlepšit každodenní pohodlí a bezpečnost cestujících. Řidič modelu C5 Aircross může využívat 20 asistenčních systémů, které jsou v segmentu kompaktních SUV zcela příkladné.

Předokolka neuráží

Aircross C5 hybrid z rodiny PSA má samozřejmě podobné geny jako blízcí příbuzní „hybridi“ Peugeot 3008 a Opel Grandland X, ovšem ty nabídnou výkon až 300 koní a elektromotor na zadní nápravě, tedy pohon všech kol. Může to být nevýhoda pro Citroën, zato je levnější.

Vůz se vyrábí ve Francii v závodě La Janais v Rennes vedle verzí se spalovacími motory. Cena Aircross C5 plug-in hybrid začíná na milionu korun.

reklama
Související články
Věda se spojuje, aby byla silnější. Němci to pochopili už před první světovou válkou, když vznikla Společnost Maxe Plancka. V Česku vědecké klastry a interdisciplinární instituce začaly vznikat teprve nedávno, ale výsledky se už dostavují. Svoje interdisciplinární instituce má už každé významnější město, například Praha, Brno, Ostrava. Před devíti lety myšlenka spojit tři vědecká centra […]
Informační a komunikační technologie se staly základním stavebním kamenem, který formuje naše každodenní životy i způsob, jakým pracujeme a podnikáme. Od prvních počítačů až po současné cloudové služby a umělou inteligenci prošla oblast ICT zásadní proměnou. Pojďme si posvítit na to, kde všude se ICT technologie využívají.  Co je ICT?  ICT je zkratka pro informační […]
První ložiska, tedy součásti, které snižují tření, lidstvo využívalo už v antice. A vývoj stále pokračuje. Na moderních hydrostatických ložiscích pracují odborníci na tribologii z Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Přišli na to, jak udělat ložiska energeticky až o pětinu úspornější.   Využití by vylepšená technologie mohla najít ve velkých obráběcích strojích, divadelních točnách […]
Celoevropský společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) vyhlásil výběrové řízení na dodavatele nového kvantového počítače konsorcia LUMI-Q, který bude umístěn v České republice a propojen se superpočítačem KAROLINA. Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, které je součástí VŠB – Technické univerzity Ostrava, se tak stane domovem prvního českého kvantového počítače. Kvantový počítač konsorcia LUMI-Q bude založený na supravodivých […]
Společnost OpenAI na sklonku ledna značně pozměnila „pravidla hry“. Ze svých zásad totiž odstranila zákaz týkající se poskytování umělé inteligence armádám. Proč? Kvůli prevenci! Spolupráci s Pentagonem navázalo „dítko“ Elona Muska a Sama Altmana v polovině ledna, a to konkrétně v oblasti kybernetické bezpečnosti. Projekt, do kterého společnost prozatím zapojila je však ryze preventivní – […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz