Domů     Medicína
Endometrióza: Silně bolestivé tabu…
Zdroj: Pixabay

Bolesti v podbřišku postihnou jednou za měsíc téměř každou ženu. Povětšinou jsou jejich původcem menstruační obtíže, nebo hormonální nerovnováha. Při dlouhodobých a intenzivních problémech však může být na vině onemocnění, o kterém se příliš nemluví….

Řeč je o endometrióze, která v různé míře sužuje až 10 % žen na celém světě. Přestože je dnes odborníky považována za civilizační onemocnění, mezi pacientkami patří stále k medicínským tabu. Mnohé z nich totiž své problémy bagatelizuje anebo se stydí toto téma v ordinaci otevřít.

Nevhodný cyklus

Typickým projevem onemocnění je růst endometria mimo dutinu děložní, čímž vznikají bolestivá ložiska. Postihnout může jakýkoli orgán, vyjma sleziny a srdce, přičemž nejčastěji je zaznamenávána v oblasti pánevní.

Buňky, které jsou velice podobné buňkám na děložní sliznici, se při endometrióze rozrostou i jinde v těle. Následně se začínají chovat jako jejich kolegyně – rostou společně s hormony a odlučují se v době menstruace.

Na podobné chování je však tělesně uzpůsobena pouze děloha. Mimo „vyznačenou oblast“ dochází k rozvoji chronického aseptického zánětu a bolestivých srůstů, může také dojít k prorůstání do okolních orgánů nejčastěji střev a vaječníků.

Bolest? Intenzivní

V 10–30 % případů zůstává endometrióza v těle inkognito, a není nutné ji jakkoli řešit. Za opačných okolností přivede ženu do gynekologické ordinace především bolestivá menstruace, která se intenzitou výrazně liší od normálu.

Dále se objevují bolesti v podbřišku nejen v klidové fázi, ale také při pohlavním styku či vyprazdňování. Zní to jako popis vystřižený z učebnice, ale není…

PMS nebo ne?

Nesprávná a mnohy pozdě stanovená příčina obtíží totiž obvykle vychází ze skutečnosti, že podobné problémy ženy pociťují i při premenstruačním syndromu. Jednotlivé symptomy často zlehčují a doufají, že s postupem času samy od sebe odezní.

„Je to skutečně velmi individuální, u každé ženy může endometrióza probíhat úplně jinak, což je také jedním z důvodů, proč je tak složitá na zmapování,“ popsala Alice Řezníčková z pacientské organizace ENDOTalks.

Až 50 %

Závažnost endometriózy ale nespočívá pouze v omezujících bolestech a sníženém libidu, onemocnění totiž může vést i k neplodnosti. Ta v České republice trápí zhruba 15 % párů, v případě endometriózy stoupá číslo až k hranici 50 %.

V případě, že děložní tkáň obalí vaječníky je prakticky nemožné aby se uvolněná vajíčka dostala k vejcovodům – zároveň blokuje i průnik spermií. Zaznamenány byly také případy, kdy oplodněná vajíčka skrze „horší terén“ nedoputovala do cíle.

Vyšetřovací mise

Ve chvíli, kdy gynekolog vysloví podezření na endometriózu, roztočí se spirála speciálních vyšetření. V první řadě je nutné podstoupit kontrolní ultrazvuk na specializovaném pracovišti – v Praze je možné navštívit Gynekologicko-porodnickou kliniku VFN v Apolinářské, nebo Ústav pro péči o matku a dítě v Podolí.

V případě, že sonografie endometriální léze objeví, existují dvě možnosti řešení. To, jakou z nich pacientka nakonec zvolí, se odvíjí nejen od intenzity problémů, ale také od (ne)plánování těhotenství.

V případě, že po dětech v dané chvíli netouží – nebo je již má – bývá nasazována hormonální léčba, jejíž úspěšnost se pohybuje kolem 80 %.

Při léčbě neplodnosti je nutné přistoupit k laparoskopickému zákroku, při kterém jsou odstraněna pokud možno všechna tato ložiska. Z hlediska zmírnění bolestí a odstranění potíží má tento způsob léčby 80–90% úspěšnost.

Zdroj: Unsplash, Volodymyr Hryshchenko

Více se dočtete v novém čísle 21. STOLETÍ, které je ode dneška v prodeji…

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz