Domů     Technika
Umělé maso: I zrodila se „božská mana“

O umělém masu, které nechá vydechnout planetě, snil už britský premiér Winston Churchill. Zatímco v jeho době bylo možné o této metodě právě jen snít, dnes je „zkumavkové hovězí“ hudbou blízké budoucnosti….

Je šťavnaté jako maso, chutná jako maso, dokonce i tak vypadá. Ale není. Ve skutečnosti jde o sofistikovanou náhražku pocházející z laboratoří kanadské McMaster University, která by už za pár let mohla dominovat obchodům. Bude libo nízkotučnou, polotučnou nebo tučnou variantu?

Je pravé, či není?

Už žádné odkrajování přebytečného tuku nebo marné přežvykování. Produkt dvojice zabývající se biomedicínským inženýrstvím, Raviho Selvaganapathyho a Alirezy Shahin-Shamsabadiho, totiž může změnit nákupní priority.

Vyrobili umělé maso, jež je na první pohled – a po uvaření také na první kousnutí – naprosto k nerozeznání od původní biologické „předlohy“.

Alternativní sousto

Důvod, proč inženýři vstoupili na tenký led, a rozhodli se vydat cestou pěstitelství byl podle Selvaganapathyho jednoduchý. Hlad po mase totiž neustále roste, zatímco jeho produkce je neudržitelná. „Příkladem může být to, co se děje v Brazílii, kde se ničí amazonský prales kvůli pěstování sóji.

Ta se posléze vyváží do Číny, kde slouží ke krmení prasat,“ popsal. Velká část zdrojů je podle něj nyní věnována na pěstování plodin, které ovšem nesytí člověka, ale zvířata. Je proto třeba začít uplatňovat alternativní způsoby jeho výroby.

Nejenže je druhá varianta šetrnější k životnímu prostředí, ale také hygieničtější. Přenášení nemocí mezi zvířaty by totiž vymizelo.

Jedna vrstva na druhou

Ravi a Alireza při cestě za božskou manou, neboli dokonalým umělým masem, použili podobnou techniku, jakou je možné spatřit při pěstování tkání určených k transplantaci. V praxi jejich výzkum probíhal tak, že na sebe postupně skládali tenoučké vrstvy kultivovaných svalových a tukových buněk, které si předtím vypěstovali v laboratoři, na půdě jejich almy mater, McMaster University.

Postup a výsledky své práce následně uveřejnili v odborném časopise Cells Tissues Organs.

Maso jako mléko…

Přelomový výrobek nyní nabízí prostřednictvím svého start-upu CaroMeats. „Na počátku jsme k výrobě použili myší buňky a v současné době pracujeme s králičími buňkami,“ uvedl Shahin-Shamsabadi. Podle něj by tato technika mohla být použitelná pro jakékoli další druhy masa, jež běžně konzumujeme.

Kromě „ideálního tuku“, který je nositelem delikátní chuti je možné v rámci vývoje přizpůsobit také barvu. „Spotřebitelé si budou moct koupit maso s jakýmkoli procentem tuku, které mají rádi – stejně jako u mléka,“ dodal k výzkumu Selvaganapathy.

Související články
Technika Vesmír 23.6.2025
Na mezinárodní přehlídce Paris Air Show předvádí česká firma Radalytica inovativní robotický systém RadalyX, který dokáže zrentgenovat celé letadlo přímo v hangáru. Využívá nejmodernější částicové detektory a dokáže zobrazovat složitou vnitřní strukturu výrobků. Díky přenosnosti a vysoké mobilitě robotických ramen už tak nemusí majitel vozit stroj do laboratoře ani jej rozebírat či rozřezat. Typickým příkladem […]
Objevy Technika 16.6.2025
Počítačoví vědci z Fakulty elektrotechnické ČVUT (FEL ČVUT) a Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC ČVUT) se v mezinárodním žebříčku CSRankings umístili mezi nejlepšími evropskými pracovišti v oborech informatiky a robotiky. Největšího úspěchu dosáhli v oblasti počítačového vidění (Computer Vision), kde se v hodnocení za období 2020–2025 umístili na 6. místě v Evropě, a […]
Přezdívá se jí „božská částice“ – Higgsův boson. Ač její jméno zní téměř mysticky, jde o velmi reálný, vědecky doložený objev, který proměnil naše chápání vesmíru. Právě ona totiž dává elementárním částicím jejich hmotnost, a tedy i podmínky pro vznik hvězd, planet i života samotného. V červenci 2012 se v podzemí u Ženevy otřásl svět […]
Technika 14.6.2025
Umělá inteligence se učí nejen plánovat a organizovat, ale také hackovat. Zatím jde jen o testy a izolované případy, ale odborníci varují: útoky řízené tzv. AI agenty se pomalu stávají realitou. A leckoho z ní bude bolet hlava. Termín „agent“ má v AI komunitě nový význam. Nejde o tajného operativce v obleku a slunečnými brýlemi, […]
Technika 8.6.2025
Vzácné zeminy představují skupinu 17 kovů, které se vyskytují v zemské kůře, a přestože nejsou vždy extrémně vzácné, jejich chemické vlastnosti a technické využití je činí naprosto nenahraditelnými pro dnešní průmysl. Bez těchto kovů, mezi které patří například terbium, praseodymium či dysprosium, se moderní technologie, od spotřební elektroniky až po pokročilé vojenské systémy, prostě neobejdou. […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz