Domů     Zajímavosti
Chalupám rustikální styl vyloženě sluší

komerční sdělení

Mít rekreační chalupu je snem mnoha lidí. Ti, kteří mají to štěstí, potom logicky touží po tom, aby právě ta jejich chalupa vypadala co nejlépe a představovala pro ně oázu klidu pro chvíle odpočinku a relaxace od shonu běžných pracovních dní.

A protože ta pravá chalupa je většinou budova s bohatou a dlouhou historií, byla by škoda to nereflektovat i při výběru jejího vybavení a při dalších úpravách jejího interiéru i exteriéru.

Rustikální styl a venkovské chalupy

Rustikální styl charakterizuje inspirace dobou minulou a také venkovským prostředím, to neznamená jen design nábytku a dalších prvků, ale i používání tradičních přírodních materiálů a v neposlední řadě potom dobře odvedená řemeslná práce. Jinými slovy, to, co si s spojujeme s dobou našich prababiček a praprababiček.

Z tohoto popisu jakoby přímo automaticky plynulo, že jen těžko budeme hledat styl, který by se k venkovské chalupě hodil více než styl rustikální. Není proto divu, že se pro něj rozhoduje většina nových majitelé chalup nebo těch, kteří hodlají přistoupit k významné rekonstrukci.

Tipy na výbavu

Rustikální styl staví jednoznačně na dřevě, masivním, kvalitním a řemeslně opracovaným. Neznamená to ale snad, že by jiné materiály nebylo možno použít. Velmi líbivou kombinaci vytváří dřevo s kamenem, klasickými cihlami, ale také sklem. Do interiérů se hodí také ratan.

Příkladem ideálně zvoleného nábytku může být masivní dřevěné vitríny s prosklenými dvířky.

Pokud do nich potom vystavíte třeba pěkný porcelánový servis nebo starší knihy, iluze „starých dobrých časů“ bude dokonalá.

Také stůl a židle by neměly kazit dojem tím, že budou z překližky. I v tomto případě je třeba volit masivní dřevo. Nábytek nemusí být přitom příliš zdobený, právě naopak, rustikální styl charakterizuje spíše jednoduchost. Také nejrůznější komody, truhly a masivní skříně do chalupy skvěle zapadnou.

V dřívějších dobách byly nepostradatelnou součástí obytných místností také kamna. A pokud chcete mít svojí chalupu vybavenou tak, aby maximálně odpovídala podobě, jakou chalupa mívala v dřívějších dobách, nezapomínejte na ně.

Pěkně provedená kachlová kamna se stanou dominantou každé místnosti a v neposlední řadě mohou mít i funkční význam.

Koneckonců, v době neustále zdražujících energií není topení pevnými palivy tak špatný nápad.

Zdroj obrázku: Ground Picture / Shutterstock.com

Související články
Už dlouho se snaží program pivních speciálů Volba sládků Plzeňského Prazdroje podporovat rozmanitost českého pivního trhu. Zítra to můžete ochutnat. V březnu a dubnu se Prazdroj spojil se všemi fungujícími klášterními pivovary a společně uvařili velikonoční speciály Poutní: Poutní Březnové a nové Poutní Dubnové. Právě tato a další piva budou moci pivaři ochutnat už zítra (27. […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Nejrozlehlejší světový kontinent ukrývá mnoho měst, paláců a dalších míst, které i po několik staletí halí závoj tajemna. Podíleli se na jejich vzniku bohové, andělé nebo snad démoni? Od chvíle, kdy byla na dálném východě založena říše, která se svou mocí vyrovnala těm největším civilizacím historie uplynulo již mnoho let. Khmérská civilizace po více než […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz