Domů     Medicína
Nečekaný druh závislosti: Nosní kapky mohou být nebezpečné
Matěj Soukup 5.10.2022
Nosní kapky proti rýmě mohou vyvolat závislost. Zdroj: Pixabay

Patříte k těm, které každoročně potrápí rýma, a bez nosních kapek nedáte v sychravém počasí ani ránu? Pak byste si měli dávat pozor. Podle nedávného výzkumu si na přípravcích, které vám dočasně uleví, můžete snadno vypěstovat podobnou závislost jako na drogách nebo alkoholu..

Po kapkách do nosu sáhne podle průzkumu společnosti Sinulan forte občas tři čtvrtinu Čechů. Pozor si však musejí dávat na přípravky, které obsahují dekongestanty. To jsou látky, které zužují cévy, tím pomáhají odstranit otok nosní sliznice a přináší úlevu od rýmy a ucpaného nosu.

Tyto složky však mohou vyvolat závislost a může se stát, že po nějaké době už bez nosních sprejů nevydržíte. Je proto důležité, abyste je neužívali déle než týden, děti dokonce maximálně pět dní.

Podle lékárnice Michaely Bažantové si nosní sliznice může zvyknout na jejich pravidelný přísun a mezi jednotlivými dávkami zduří. To pak pocítíte jako ucpaný nos a logicky to vyřešíte novou dávkou. Tím vzniká začarovaný kruh závislosti.

Po přípravcích obsahujících dekongestanty sáhne v průměru každý osmý nachlazený. Nachlazení je vůbec nejrozšířenějším lidským onemocněním a průměrný člověk ho řeší zhruba dvakrát až pětkrát ročně.

Při kýchnutí se virus rozšíří až na vzdálenost 1,5 metru a v papírovém kapesníku může přežít až 12 hodin. Vyhazovat proto posmrkané kapesníky do košů v místnosti, kde se kromě vás pohybují další lidé, není příliš ohleduplné.

Pokud rýmou trpíte téměř nepřetržitě nebo jste na něco alergičtí, měli byste to těžké například v Japonsku nebo Číně. Lidově řečeno troubit do kapesníku před ostatními se tam považuje za krajně neslušné.

V zemi, která je založená na všelijakých pro nás stěží pochopitelných zdvořilostních projevech v takřka každé situaci, se to skoro rovná společenské sebevraždě.

Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz