Domů     Technika
Čeká nás nová průmyslová revoluce?
Dagmar Garciová 19.7.2022
Foto: Pixabay

V jakých oblastech dosáhla umělá inteligence značného pokroku?

1. Robustnější AI modely a jejich vliv na strukturu zaměstnanosti

Na základě vyjádření vedoucího společnosti Verne Global Tate Cantrella, jímž je Tate Cantrell, se budou modely umělé inteligence a strojového učení i nadále rozšiřovat, budou čerpat z ještě větších datových sad a vytvářet stále přesnější rozhodnutí – na položené otázky by byly poskytnuty lepší odpovědi, mohla by probíhat širší sumarizace textů atd.

Programátor Martin Cígler ze společnosti Solitey uvedl, že bude v následujících měsících docházet k ještě větší automatizaci procesů a posílení lidských schopností spojením s umělou inteligencí. Spojení člověka a AI by dle analytiků z firmy Gartner mohlo reálně zajistit nižší provozní náklady, a to až o 30 %.

Mezi dalšími prognózami, s nimiž přišla jiná vědecká skupina, je, že 85 % podniků zkombinuje lidské odborné znalosti s AI, díky čemuž budou pracovníci během 4 následujících let o 25 % produktivnější a efektivnější.

Do budoucna se počítá s tím, že v oblastech, jako je finančnictví, zdravotnictví, právní služby a vývoj SW, budou lidská pracovní místa nahrazována systémy AI.

2. Kybernetická bezpečnost

Nejenom pozitiva se pojí s umělou inteligencí. S tím, jak roste její popularita, rostou i možnosti kriminality, odborníci se domnívají, že výskyt kybernetických útoků bude stále narůstat. Ba co více, budou mnohem komplexnější, než byly doposud.

AI bude kriminálními živly užívána mimo jiné také k vylepšování a personalizaci útoků na podnikové infrastruktury. Na druhé straně barikády však stojí kybernetická ochrana, do níž mnoho firem neváhá investovat.

Čím dál tím více se objevuje pojem cybersecurity – bezpečnostní pojivo -, která je flexibilní architekturou, jež integruje bezpečnostní služby.

3. Kreativní zapojení AI do nových oborů

Ve výzkumu odborníků společnosti Forrester je předpovězeno, že kreativní systémy AI obdrží v roce 2022 desítky patentů. Nová generace umělé inteligence přichází s neustálým vývojem nových, efektivních a kreativních podnikových aplikací.

Cílem je nejen posílit obchodní kreativitu, ale také zákaznickou zkušenost. Díky umělé inteligenci a jejím nástrojům mohou mít e-shopy, firmy a korporace víceméně samoobslužný přístup ve vztahu k zákazníkům, pracovníkům a dalším osobám.

Krom toho je možné reflektovat také průnik AI do diagnostiky do odvětví, u nichž si to doposud nikdo neuměl představit, a to například do takové psychiatrie, kde je možné pacientovi modelově diagnostikovat schizoidní poruchy na základě vzorku o pouhých 300 slovech.

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz