Domů     Příroda
Konec úhořů v Chorvatsku?
Pavel Polcar 19.7.2022
Foto: Dmitriy Konstantinov / Creative Commons / CC-BY-SA-3.0

„Krabi útočí“, i tak by se dala nazvat situace, která dnes panuje v oblasti jižního Chorvatska, dovolenkového ráje mnoha českých turistů. Místní gastronomickou specialitou je úhoř z řeky Neretvy. Tito úhoři jsou však terorizováni kraby z Atlantiku, kteří se v deltě řeky začali usazovat počátkem nového milénia.

Tam, kde dosud úhoři dominovali, jsou jejich řady nyní na ústupu a na jejich místo nastupují oceánští krabi. K závažné situaci, která zásadně ovlivňuje tamní biologickou diverzitu, se vyjádřil expert Branko Glamužina z Dubrovnické univerzity:

„Jsou všežravci a způsobují obrovské škody v místních populacích ryb a měkkýšů, což nově utváří ekosystém. Je logické, že klesající počet úhořů musel mít dopad na tradiční podobu místní gastronomie.“ Za úbytek úhořů nese svůj podíl viny mimo jiné i zemědělství, které se v posledních několika dekádách neustále rozšiřuje.

Invaze krabů ale byla pro úhoře tím zřejmě nejzásadnějším problémem, kvůli kterému jejich dříve početná populace znatelně prořídla – vždyť jen před asi 50 lety roční úlovek zahrnoval zhruba 150 tun úhořů, dnes jsou rybáři vůbec rádi za 10 tun, které se jim s vynaložením veškeré námahy podaří vylovit.

Na talíři je nenahradí

Co kraj, to jiná chuť, a to platí i pro Chorvatsko, které krabí pochoutka příliš neláká, ačkoli v Japonsku či USA se jedná o vyhledávanou specialitu. „Majitelé restaurací nemají o kraby žádný zájem, chtějí se držet tradiční nabídky úhořů a žab.

Na export je zase množství modrých krabů příliš malé. Lze je jen nabízet hostům v luxusních hotelech v letoviscích, jako je Dubrovník nebo Split,“ vysvětlil Glamužina. Chorvati nejsou na kraby zkrátka zvyklí, jednou je to cizí druh, a tak by to i mělo zůstat, i když krabi jsou zřejmě opačného názoru.

Připlul na lodi

Psal se rok 2006, kdy na lodích kotvících v jadranských přístavech připluli „černí pasažéři“ v podobě velkých krabů, do té doby tento druh tamní obyvatelé vůbec neznali. Klepetnaté zvíře má tu výhodu, že se chytře ukrylo v balastních nádržích, kde cestu přežilo.

Podle albánských vědců, kteří s krabí invazí mají vlastní bohaté zkušenosti, vytvořilo oteplování klimatu vhodné podmínky pro přítomnost exotických druhů v místech, kde ještě před několika lety nebyly.

Krabům „hraje do karet“ také jejich schopnost rychlé reprodukce, díky čemuž může jedna samice mít neuvěřitelných milion vajíček.

Související články
Žáby po celém světě ohrožuje houba Batrachochytrium dendrobatidis. Způsobuje jim vysoce nakažlivé infekční onemocnění, kterému tyto snadno podléhají. Ochranu a čas na zotavení poskytují žábám tak zvané žabí sauny, sluncem vyhřáté cihly s otvory, ve kterých mohou žáby spočinout. Sauny pomáhají, ale vyhráno v souboji s houbou žáby stále nemají. Batrachochytrium dendrobatidis způsobuje žábám tak […]
„Alkoholové desinfekce na ruce zabíjí většinu bakterií, virů a plísní již do několika sekund.“ poutá většina reklam na desinfekce. Každý takovou viděl, zvlášť v posledních letech. Tyto náhodné reklamy nepřímo odpovídají na otázku, zda se viry řadí mezi živé organismy. Jen co je živé, dá se zabít. Nebo se to z tohoto reklamního tvrzení dá alespoň odvodit. […]
Atacama se nachází v Jižní Americe, táhne se tisíc kilometrů podél Pacifiku od jižní hranice Peru po centrální část Chile. Prší zde jen velice zřídka, dle měření v jejím středu mezi roky 1570 až 1971 nepršelo téměř vůbec. Když k dešti ale přeci jen dojde, promění se tato vyschlá pustina doslova v kvetoucí oázu. Letos […]
Soužití dvou organismů, kdy jeden žije uvnitř těla druhého, se označuje jako endosymbióza. Pokud dojde k jejich splynutí, změní se jednodušší organismus v organelu druhého. Za celou historii naší planety došlo pouze ke třem druhům splynutí, nyní vědci odhalili čtvrté, které by mohlo být významným přínosem pro zemědělství. Některé primitivní organismy, jako jsou sinice či […]
Výrok Billa Gatese zněl jasně. Výroba mléčných produktů má až příliš vysokou uhlíkovou stopu. Aby tuto skutečnost zvrátil, rozhodl se podpořit kalifornský start-up, jež hodlá klasické máslo nahradit umělým. Společnost Savor ze San Jose využívá k výrobě tuku podobného živočišnému termochemický proces, který by měl být levný a zároveň energeticky nenáročný. „Vycházeli z faktu, že […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz