Domů     Technika
Nový Peugeot 308 SW: Auto pro 21. století
Jan Zelenka 9.6.2022

Když jedna generace auta nahrazuje druhou, většinou jde o evoluci. Málokdo přistoupí k revolucí. Ale když už k ní přistoupí, tak má koukat, aby byla. A když už kouká, aby byla, tam má být něčím, co málokdy bývá – tedy něčím mimořádně „koukatelným“ a hospodárným, tak jako nový Peugeot 308 SW..

kredit: Peugeot

Nová „třistaosmička“ v kombíku nepředstavuje nic menšího než nádherné auto a nic víc než plug-in hybridní technologický koráb. Má vzezření mnohem dražšího auta – je prokazatelně pohledný, dokáže být překvapivě ekologický a reprezentativně noblesní.

Splývá jak se silnicí ve scenérii malebných zákrut pod kaligrafií z vrbových proutí, a polyká i stovky dálničních kilometrů, aniž byste poznali, že sedíte už hodiny na zadku.

Kufrovaná…

Má nezaměnitelný a výrazný design, elegantní profil a propracovanou záď. Je úsporný a moderní a nabízí hodnotu, která patří u kombíků, alespoň v Česku, k té nejzákladnější – objem zavazadelníku…

Rozměry odpovídají nárokům a požadavkům v tomto segmentu. Takže kromě prostornosti (objem 608 l) nabízí i dvoupolohovou podlahu, a pokud se sklopí všechna opěradla, objem naroste na 1634 litrů. Vznikne tak lavice, na kterou je možné naložit předmět delší než 185 cm.

kredit: Peugeot

Trh a zákazníci

Peugeot 308 SW patří do segmentu C kombi, tedy trhu, kde se značka cítí poměrně v kramflecích. A přestože přímo konkuruje vozům SUV, zůstává od roku 2010 stabilní a silná. V řeči čísel sáhne ze 100 zákazníků, kteří se rozhodují mezi hatchbackem a kombi, pro variantu SW až 35. Z toho je 70 % firemní a 30 % soukromé klientely.

A kdo je typicky průměrný zákazník? Nejmladší a zároveň nejdynamičtější člověk, typicky člen aktivní rodiny s dětmi, nebo bezdětné páry, které svůj vůz intenzivně využívají. Takoví, kteří jsou velmi nároční a mají vysoké požadavky z hlediska stylu, pocitu z jízdy a technologií, aniž by to bylo na úkor objemu a prostornosti vozu.

Benzin, nafta nebo hybrid?

To všechno nový Peugeot 308 SW splňuje díky koncepci založené na klíčových tématech: designu, efektivitě, technologii a modularitě. Právě ta je zásadní – vozy Peugeot jsou postavené na nové verzi multienergetické platformy EMP2 (Efficient Modular Platform), díky níž je značka schopná nabízet komplexní řadu verzí:

benzin, diesel, plug-in hybrid. Cena spalovacích jednotek začíná na 555 000 korunách a roste až k milionu, nicméně vrcholem nabídky jsou právě dva plug-in hybridy (od 890 000 Kč), jeden 180koňový, druhý 225koňový.

Jde výhradně o předokolky s motory PureTech 150 nebo 180 koní (110 nebo 132 kW) spojenými s elektromotorem o výkonu dalších 81 kW. Elektrošťávu dodává klasická koncernová lithium-iontová baterie s kapacitou 12,4 kWh.

Až dosud je Peugeot 308 SW dokonalý, dokonce se i zvětšil za volantem pro vyšší lidi.

Co se ale moc nepovedlo, to je absence grafiky toku energie, což starší modely měly, stejně jako nemožnost s energií hospodařit – třeba ji uchovávat, nebo pomocí ikonky akumulátor dobíjet za jízdy (vyjme rekuperace).

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz