Domů     Příroda
Technologický bonbónek v asijském stravování? Tamní vědci vytvořili hůlky, které dodají na slanosti
Jan Martinec 22.4.2022

Někdo to bude považovat za holý nesmysl. Jiní nadšeně zatleskají. Řeč je o žhavé novince vědců z tokijské Univerzity Meiji, kteří vytvořili elektrické jídelní hůlky, jež mají strávníkům dodat na pocitu slanosti. .

Asijská kuchyně je soli plná. Už samotná sójová omáčka, kterou tamní konzumenti tak milují, je velice slaná, což vede k tomu, že průměrný japonský muž zkonzumuje denně 11 gramů soli a žena okolo 9 gramů, čili dvojnásobné množství, než doporučuje Světová zdravotnická organizace.

A tak se není čemu divit, že právě v těchto končinách spatřily světlo světa hůlky, které dokážou prostřednictvím elektrické stimulace a propojení s malým počítačem umístěným do náramku přenést ionty sodíku z jídla do úst a vytvořit pocit slanosti.

Hůlky používají velmi slabou elektřinu – nedostatečnou k ovlivnění lidského těla – k úpravě funkce iontů jako je chlorid sodný a glutamát sodný, čímž změní vnímání chuti. Jídlo tak působí, že je buď více nebo méně slanější,“ uvedla ve své zprávě společnost Kirin, která s vědci na projektu spolupracovala.

Ačkoliv zatím existuje pouze jediný prototyp těchto hůlek, odborníci doufají, že se vynález rychle ujme a brzy bude používán strávníky po celé Asii.

Související články
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
Nejhorší noční můry vědců se pomalu naplňují. Téměř polovina čínských měst se propadá, a to zejména kvůli čerpání vody a zvyšující se hmotnosti rychle se rozrůstajících městských oblastí. Jen nejlidnatější metropole, Šanghaj, se za poslední století propadla o více než tři metry… K tomuto závěru došel tým čínských odborníků po detailním prozkoumání 82 měst, včetně […]
V roce 2023 stoupla globální hladina oxidu uhličitého na 419 částic na milion, což je přibližně o 50 % více než před průmyslovou revolucí. To znamená, že ve vzduchu je zhruba o 50 procent více molekul oxidu uhličitého než v roce 1750. A jak se oxid uhličitý hromadí v atmosféře, zachycuje stále více tepla, což […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz