Někdo to bude považovat za holý nesmysl. Jiní nadšeně zatleskají. Řeč je o žhavé novince vědců z tokijské Univerzity Meiji, kteří vytvořili elektrické jídelní hůlky, jež mají strávníkům dodat na pocitu slanosti. .
Asijská kuchyně je soli plná. Už samotná sójová omáčka, kterou tamní konzumenti tak milují, je velice slaná, což vede k tomu, že průměrný japonský muž zkonzumuje denně 11 gramů soli a žena okolo 9 gramů, čili dvojnásobné množství, než doporučuje Světová zdravotnická organizace.
A tak se není čemu divit, že právě v těchto končinách spatřily světlo světa hůlky, které dokážou prostřednictvím elektrické stimulace a propojení s malým počítačem umístěným do náramku přenést ionty sodíku z jídla do úst a vytvořit pocit slanosti.
„Hůlky používají velmi slabou elektřinu – nedostatečnou k ovlivnění lidského těla – k úpravě funkce iontů jako je chlorid sodný a glutamát sodný, čímž změní vnímání chuti. Jídlo tak působí, že je buď více nebo méně slanější,“ uvedla ve své zprávě společnost Kirin, která s vědci na projektu spolupracovala.
Ačkoliv zatím existuje pouze jediný prototyp těchto hůlek, odborníci doufají, že se vynález rychle ujme a brzy bude používán strávníky po celé Asii.