Domů     Medicína
Autoimunitní onemocnění ruku v ruce se znečištěním
Pavel Polcar 16.3.2022
Zdroj: Pixabay

Nedávná studie italských vědců zjistila, že nemoci jako například revmatoidní artritida a Crohnova choroba jsou mnohem více pravděpodobnější po dlouhodobé expozici částicím znečišťujícím vzduch.

Expozice částicím byla již dříve spojována s mrtvicí, nádory mozku, potraty a problémy duševního zdraví. V roce 2019 bylo vydáno prohlášení, ve kterém vědci dospěli k závěru, že téměř každá buňka v těle může být ovlivněna špinavým vzduchem.

Nyní odborníci z University of Verona zjistili, že dlouhodobé vystavení vysokým úrovním znečištění ovzduší je taktéž spojeno s přibližně o 40 % vyšším rizikem revmatoidní artritidy, o 20 % vyšším rizikem zánětlivého onemocnění střev, jako je Crohnova nemoc a ulcerózní kolitida, a o 15 % vyšším rizikem onemocnění pojivové tkáně, jako je lupus.

Studie vzala v potaz komplexní lékařské informace o 81 363 mužích a ženách z italské databáze sledující riziko zlomenin mezi červnem 2016 a listopadem 2020. Přibližně 12 % bylo během tohoto období diagnostikováno autoimunitní onemocnění.

Studie analyzovala průměrnou dlouhodobou expozici jemným částicím (známým jako PM10 a PM2,5), které jsou produkovány zdroji, jako jsou vozidla a elektrárny. Úrovně koncentrací 30 µg/m3 pro PM10 a 20 µg/m3 pro PM2,5 jsou prahové hodnoty obecně považované za škodlivé pro lidské zdraví.

Studie dospěla k závěru, že celkově byla dlouhodobá expozice částicím nad těmito úrovněmi spojena s 12% a 13% vyšším rizikem rozvoje autoimunitního onemocnění.

Tato studie dále podporuje narůstající důkazy naznačující souvislost mezi vystavením znečištění ovzduší a imunitně zprostředkovanými nemocemi. Zda znečištění ovzduší specificky způsobuje autoimunitní onemocnění, zůstává kontroverzní, ačkoli není pochyb o tom, že existuje souvislost,“ uvedla Felicity Gavinsová, ředitelka Centra pro výzkum zánětů a translační medicínu na Brunel University v Londýně.

Výzkumníci uznávají, že jejich zjištění neprokazují příčinnou souvislost a že ve hře mohou být další faktory, včetně nedostatku informací o tom, kdy se symptomy autoimunitního onemocnění začaly projevovat, nebo že monitorování kvality ovzduší nemusí odrážet osobní expozici znečišťujícím látkám, jako je například kouření.

Světová zdravotnická organizace (WHO) nedávno označila znečištění ovzduší za jedno z největších celosvětových environmentálních rizik pro zdraví.

Související články
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz