Domů     Medicína
Telemedicína v roce 2021 pomáhala
Pavel Polcar 15.2.2022
Zdroj: Pixabay

Počet telemedicínských konzultací v rámci platformy Lékař online 24/7 se meziročně zvýšil o 15 %. Nejčastěji šlo o pacienty ve věku 21-30 let z Prahy nebo Středočeského kraje.

V rámci telemedicínských služeb lidé obvykle konzultovali dermatologické problémy či covid-19. Pomoc ale vyhledávali také v případě psychických potíží – stresu nebo depresí. Konzultace s odborníkem na dálku zároveň vzrostly i vlivem vyšší vytíženosti klasické zdravotní péče.

Koronavirová pandemie se podepsala mimo jiné i na nedostatečném počtu praktiků. Ordinace mnohde fungovaly v omezeném režimu, řada lékařů navíc musela během ní sama do karantény. Telemedicína se tak stala adekvátní alternativou klasické lékařské péče.

Mnozí z uživatelů se ke službě opakovaně vrací. „Pacienti s námi často konzultují běžné problémy, které řeší praktičtí lékaři. V případě potřeby fyzikálního vyšetření či doplnění dalších vyšetření pacienty vždy odkazujeme na příslušné fyzické pracoviště.

Nejčastější problémy, jako jsou bolesti zad, vyrážky, nachlazení či bolest hlavy ale umíme řešit přímo v rámci konzultace. Pacientům můžeme také vystavit e-recept, samozřejmostí je odeslání lékařské zprávy z proběhlé konzultace,“ popisuje službu MUDr. Petra Bomberová Kánská.

Fyzická i psychická pomoc na dálku

Výjimkou ale nejsou ani otázky týkající se mentálního zdraví a duševní pohody. V současném psychicky náročném období se pacienti na Lékaře oline obracejí i s dotazy souvisejícími s úzkostnými stavy a depresemi.

Podle MUDr. Bomberové Kánské tak může služba fungovat i jako první krok v péči o vlastní duševní zdraví. „Pro pacienty může být online konzultace jednodušší a dostupnější variantou, jak o svých problémech otevřeně mluvit.

Pacienti mnohdy neví, na koho se se svými problémy mohou obracet a často jsme pro ně první záchytný bod,“ dodává lékařka.

Pomoc vždy po ruce

Obyvatelé Prahy a Středočeského kraje tvořili v minulém roce až 45 % pacientů služby Lékař online 24/7. Nejméně pacientů naopak pocházelo z Karlovarského kraje a z Vysočiny. Služba je také o něco populárnější mezi ženami – ty tvoří zhruba 60 % uživatelů.

Co se týče věkové struktury, nejoblíbenější je aplikace u generace mileniálů, tedy lidí ve věku 21-30 let. Nejvíce konzultací na dálku loni registrovali lékaři v pondělí, nejméně naopak v neděli. Nejčastěji probíhaly v ranních hodinách a po páté odpoledne.

Telemedicína na vzestupu

Službu Lékař online 24/7 představila zdravotnická skupina EUC již na podzim roku 2020. Tehdy konzultace dosahovaly řádově několika stovek měsíčně. Pandemie koronaviru ale nástup distanční medicíny urychlila.

„Důležitým milníkem telemedicíny v Česku se stalo spuštění bankovní identity v loňském roce. Ta je pro nás optimálním nástrojem pro ověření pacienta při telemedicínské konzultaci. Například ve Skandinávii, kde je již telemedicína široce využívaná, je bankovní identita u řady poskytovatelů jediným nástrojem, jak vstoupit do zabezpečené telemedicínské konzultace pacienta s lékařem,“ dodává Ing. Václav Vachta, generální ředitel skupiny EUC. Loni se služba nabízející konzultace s lékařem na dálku stala součástí klientské aplikace mojeEUC, která ji propojila s dalšími doplňkovými službami.

Snadná registrace

Pro přístup k plnému rozsahu služeb aplikace vyžaduje, stejně jako při návštěvě praktického lékaře, ověření totožnosti za účelem maximálního zabezpečení osobních a zdravotních údajů. To lze v rámci aplikace vyřídit buď pomocí bankovní identity (BankID), nebo naskenováním průkazu totožnosti a obličeje uživatele.

Při plné registraci tak získá uživatel přístup k platformě Lékař online 24/7, svému osobnímu kalendáři vyšetření i schránce pro e-recepty. Ostatní benefity aplikace, mezi něž patří například nulový doplatek na vybrané léky na předpis, chytrý test zdraví pro výběr nejvhodnějších vitamínových balíčků, slevy v lékárenském e-shopu, v kamenných EUC lékárnách, slevy na vybraná laboratorní vyšetření nebo asistent medikace, který pomáhá s dávkováním léků i odhalováním nežádoucích lékových interakcí, jsou pak dostupné i v případě, že se uživatel rozhodne pouze pro základní úroveň registrace přes e-mailovou adresu.

Na rozdíl od klasické péče mají pacienti praktika v rámci Lékaře online 24/7 k dispozici do 30 minut od vyplnění úvodního diagnostického dotazníku, a to z pohodlí domova. Stačí jim k tomu chytré zařízení a internet.

„Služba je nastavená tak, aby účinně šetřila čas pacientů i lékařů. Díky ní si pacienti nemusí např. v případě nedostupnosti jejich praktického lékaře hledat informace na internetu nebo online poradnách,“ říká MUDr. Petra Bomberová Kánská, vedoucí lékařka služby Lékař online 24/7.

Související články
Mezi lidmi přibývá těch, kteří trpí nějakým neurodegenerativním onemocněním, především ve vyšším věku, jehož nyní dosáhne více lidí. Plně porozumět těmto poruchám není pomocí současných výzkumných metod možné. Proto se vědci snaží přijít s novými, inovativními přístupy. Jedním z nich je tvorba hybridních mozků, kdy jsou myším implantovány neurony z krys. „Máme krásné modely mozkových […]
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz