Domů     Příroda
Pták roku 2022
Dagmar Garciová 5.1.2022
Foto: Tadaa3x / Creative Commons / CC-BY-4.0

Tak jako každý rok i letos ornitologové vybrali z nepřeberného množství ptáka pro rok 2022. Štafetu po loňském káněti lesním (Buteo buteo) převzal zvonek zelený (Chloris chloris).

Zvonek zelený žije především v zemědělské krajině, v zahradách a parcích, přičemž se jedná o malý druh pěvce z čeledi pěnkavovitých. „Zvonek obývá otevřenou zemědělskou krajinu s poli, sady a pásy křovin, ale žije i v lidských sídlech včetně největších měst, kde vyhledává zahrady a parky,“ uvedl ředitel společnosti Zdeněk Vermouzek.

Pravidelné udělování titulu má podle České společnosti ornitologické upozornit na to, že ptáci, kteří se považují za všudypřítomné, nemusí být běžní napořád, to ostatně platí i pro zvonka zeleného. V posledních deseti letech populace zvonků v ČR skutečně dramaticky ubývá.

„Zhruba až do roku 2010 se zdálo, že zvonek u nás nijak zásadně nemění svoji početnost, na rozdíl od řady dalších druhů zemědělské krajiny. Za posledních deset let ale dvě třetiny našich zvonků zmizely.

V roce 2021 jsme v Jednotném programu sčítání ptáků napočítali jen 31 % zvonků oproti roku 2011,“ upozornil Vermouzek.

Hlavní příčinou je podle odborníků trichomonóza, pro ptáky vysoce infekční a smrtící onemocnění. „Trichomonózu způsobuje parazitický prvok bičenka drůbeží, která napadá zadní část ptačí ústní dutiny – jícen a vole.

Zde se namnoží a způsobuje rozsáhlé záněty, které znemožňují polykání, a ptáci nakonec uhynou hladem. Bičenky se přenášejí slinami a zbytky potravy, která odpadne nakaženým ptákům od zobáku,“ uvedl ornitolog.

Vědci jsou přesvědčeni, že za nemocí stojí především nečištěná krmítka. Lidé by měli z krmítka denně odstraňovat zbytky potravy a trus, pravidelně ho čistit a po umytí nechat důkladně vysušit, jelikož sucho bičenky spolehlivě zahubí.

„Místo přikrmování na krmítku připravme zvonkům ideální přirozené prostředí, kde budou moci žít, hnízdit a sbírat potravu,“ dodává na konec Vermouzek.

Pták roku je kampaň vyhlašovaná výborem České společnosti ornitologické. Její náplní je každý rok vybrat zajímavý ptačí druh, žijící na území České republiky, a přiblížit informace o něm a upozornit či upoutat pozornost široké veřejnosti na přírodu a zejména ptactvo jako takové.

Související články
Podle nové, dosud nerecenzované studie získal virus ptačí chřipky, který momentálně šíří mléčnými farmami ve Spojených státech, desítky nových mutací. A to včetně těch, které jej mohou učinit schopnějším v šíření mezi druhy a méně citlivým na antivirotika. Žádná z těchto mutací není sama o sobě důvodem k obavám. Nová zjištění však poukazují na skutečnost, […]
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz