Domů     Technika
Pozor na kyberšikanu!
Dagmar Garciová 22.12.2021
Foto zdroj: Pixabay

Moderní technologie v lidském životě nepřinášejí pouze užitek, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kromě hackerských útoků je třeba se mít na pozoru také před dalším negativním fenoménem poslední doby – keberšikanou.

Kyberšikana představuje jakousi moderní formu šikany, avšak zcela v počítačovém prostředí. Tento odborný pojem zahrnuje pestrou škálu online zneužívání jako například vydírání, ztrapňování, výsměch, obtěžování, zastrašování, ubližování nebo dokonce zastrašování a vyhrožování.

Mnozí se s ní setkají jak v osobním, tak pracovním životě. Pro získání svého cíle agresoři využívají informačních nebo komunikačních technologií.

Přestože trestní právo pojem „kyberšikana“ zatím nezná, i tak má neomezená virtuální svoboda a anonymita na sociálních sítích právní rámec a hranice. Svým příspěvkem či jen komentářem je snadné naplnit skutkovou podstatu hned několika paragrafů trestního zákoníku. V každém případě je dobré se v takové situaci obrátit na Policii ČR.

Jen v roce 2021 prozatím online poradna E-Bezpečí řešila více než 450 případů. Ve srovnání s předchozím rokem se na poradnu obrátilo o pětinu více klientů, nárůst počtu případů se projevil především v posledních měsících letošního roku.

Druhy kyberšikany:

1. Kyberstalking – Útočník neustále sleduje svoji oběť a narušuje její soukromí a pocit bezpečí za pomoci internetového prostředí prostřednictvím sociálních sítí, mobilu i počítače.

2. Kybergrooming – Nebezpečnou formou je dnes také kybergrooming, kdy je utlačovaný donucen k osobní schůzce.

3. Kyberharašení – Je asi tím nejběžnějším druhem kybernetické šikany. Představuje neustálé kontaktování oběti pomocí SMS zpráv, e-mailů a jiných zpráv.

4. Flaming – Slovní napadání, kdy útočník chce rozdmýchat hádku nebo nepříjemnou diskuzi, to je flaming. Tito lidé se nebojí ani vulgarismů, rasismu nebo osobních urážek.

5. Sexting – Spočívá v posílání a zveřejňování textů, fotografií nebo videí se sexuální tématikou.

Apod…

Související články
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
Umělá inteligence je tu, ať se to někomu líbí nebo ne. Nabízí přehršel možností, ale také ukrývá nemálo čertových kopýtek. A tak je tomu i v oblasti vzdělávání. Sal Khan, výkonný ředitel Khan Academy, na které skrze online přednášky studují miliony lidé po celém světě, měl loni na konferenci TED Talk, jejímž mottem je heslo […]
Virtuální realita už není jen hračkou geeků, odnoží herního zábavního průmyslu nebo vědců. Její potenciál je větší, s přesahem do každodenního života. Městská knihovna v Praze prostřednictvím VR nejen zpřístupnila zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale umožňuje i pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima. Městská knihovna v Praze zahájila projekt před […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz