Domů     Medicína
Ivermektin: Zázračný lék, nebo zdraví ohrožující přípravek?
Martin Janda 29.11.2021

Měla to být velká bomba: lék používaný proti parazitickým hlísticím a některým ektoparazitům zvaný Ivermektin je údajně velmi účinný proti nemoci Covid-19. Studie, na které bylo tvrzení postaveno, však byla již před časem stažena, protože v ní byly zjištěny vážné nedostatky..

Preprint studie o účinnosti a bezpečnosti Ivermektinu – léku používaného proti parazitům, jako jsou červi a vši – při léčbě viru Covid-19, kterou vedl lékař Ahmed Elgazzar z univerzity Benha v Egyptě, byl v listopadu zveřejněn na stránkách Research Square.

Ve světě vzbudil velkou pozornost a i u nás některá média na svých titulních stranách psala o Ivermektinu jako o téměř zázračném léku.

Autoři práce tvrdili, že se jedná o randomizovanou kontrolní studii, což je typ práce, který je považován za nejspolehlivější důkaz o zkoumaných záležitostech. Studie tvrdila, že pacienti s Covidem-19 léčení v nemocnici, kteří „dostali Ivermektin včas, zaznamenali podstatné uzdravení“ a že došlo k „zásadnímu zlepšení a snížení úmrtnosti ve skupinách léčených Ivermektinem“ o 90 %.

Příslib léku pro léčbu Covidu je však vážně zpochybněn poté, co byla studie z „etických důvodů“ z webových stránek Research Square stažena. Společnost však Research Square neuvedla, o jaké obavy se jedná.

Nyní se ukázalo, že autoři projížděli celé odstavce z tiskových zpráv a webových stránek o Ivermektinu a Covidu-19, aby změnili klíčová slova. „Hlavní chybou je, že nejméně 79 záznamů pacientů je zjevným klonem jiných záznamů,“ řekl datový analytik a recenzent vědeckých studií Nick Brown.

Elgazzarova studie byla jednou z největších, které se snažily dokázat, že Ivermektin může pacientům s Covidem pomoci. Zastánci medikamentu ji také mnohdy uváděli jako důkaz jeho účinnosti. A to navzdory recenzovanému článku zveřejněnému v časopise Clinical Infectious Diseases, podle kterého Ivermektin „není vhodnou volbou pro léčbu pacientů s Covidem-19“.

V srpnu navíc byla představena studie provedená na patnácti stech lidech, podle které jsou účinky Ivermektinu srovnatelné s účinky placeba. Výzkum proběhl v Brazílii, kterou epidemie zasáhla drtivě vzhledem k tomu, že země přijímala jen minimální proticovidová opatření.

Pro výzkumníky to mimo jiné znamenalo, že měli k dispozici mnoho nakažených pacientů. Jeden z hlavních řešitelů studie, Edward Mills z kanadské McMasterovy univerzity, mimo jiné uvedl:

„V naší studii nevidíme, že by tato léčba měla pozorovatelný přínos, jaký od ní její zastánci očekávají.“.

Přesto, že naděje vkládané do Ivermektinu se ukazují jako plané, na sociálních sítích bývá konspirátory a stále doporučován jako lék i prevence proti Covidu. Situace došla tak daleko, že v některých amerických státech se objevily případy předávkování Ivermektinem, které si dokonce vyžádaly hospitalizaci.

Podobné zkušenosti již mají i evropští lékaři, nejnověji na Slovensku. „Někteří lidé, kteří lék užívali v nevhodném množství, se ve skutečnosti dostali do horšího stavu, než kdyby skutečně chytili Covid,“ uvedl lékař z Oklahomy Jason McElyea.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) dokonce vydal minulý měsíc varování před Ivermektinem: „Nejste kůň. Nejste kráva,“ uvedl FDA, podle kterého „užívání velkých dávek této látky je nebezpečné a může způsobit vážnou újmu na zdraví“.

Související články
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz