Domů     Medicína
Proti Alzheimerově chorobě by mohl bojovat nenápadný malý červík
Martin Janda 31.10.2021

V roce 1906 došlo ve světě k několika fatálním událostem. Erupce sopky Vesuv zničila Neapol. Na druhé straně planety zemětřesení srovnalo se zemí San Francisco. A jistý německý lékař jménem Alois Alzheimer popsal zvláštní chorobu, která se vyskytovala u starších lidí..

Alzheimer tehdy na odborném semináři popsal případ nedávno zesnulé pětapadesátileté Auguste Deterové, u níž se projevila silná demence. Alzheimera její případ zaujal, neboť slabomyslnost v tak mladém věku nebyla běžná.

Nešťastná Auguste v jedné ze svých světlejších chvil vyslovila větu, která celé onemocnění může symbolizovat: „Nějak jsem se ztratila.“.

Dnes v globálním měřítku trpí Alzheimerovou chorobou 36 milionů lidí a do roku 2030 tento počet stoupne na 66 milionů. Možnosti její léčby jsou přitom teprve v pověstných plenkách.

Ale první vlaštovičky se už objevují. Stále více výzkumů naznačuje, že při vzniku neurodegenerativních onemocnění jako je Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba nebo ALS hrají důležitou úlohu střevní bakterie.

Dosud však bylo velmi obtížné určit, které konkrétní bakterie to jsou, vzhledem k obrovskému množství různých druhů v našem těle. Avšak vědci z Floridské univerzity nyní identifikovali malého průsvitného červa Caenorhabditis elegans, který by mohl tyto zlořády mezi bakteriemi pomoci nalézt.

Každý z těchto červíků má v sobě přesně 959 buněk a je dlouhý pouze jeden milimetr. Vykazuje však mnoho podobností s lidmi, protože disponuje svaly, střevy nebo nervy. Orgán se přitom skládají jen z několika málo buněk namísto miliard, což je mimořádně vhodné pro kontrolované experimenty.

Jednou z dalších výhod těchto malých organismů je také to, že jsou průhledné. Jsou v nich tak viditelné různé fluorescenční proteiny, což vědcům umožňuje sledovat účinky v reálném čase.

Všechna neurodegenerativní onemocnění mají příčinu v potížích s hospodařením s bílkovinami v těle. Za nepříznivých okolností se bílkoviny začnou hromadit v tkáních. A toto hromadění mají na svědomí právě zlovolné bakterie.

Vzhledem k tomu, že pro červy Caenorhabditis elegans jsou bakterie oblíbenou lahůdkou, bylo pro vědce poměrně snadné provést testy s bakteriemi, které žijí ve střevech. Cílem bylo zjistit, zda některé z těchto bakterií způsobují větší hromadění bílkovin než jiné.

A skutečně, ukázalo se, že ve skutečnosti existují specifické bakterie, které způsobují tyto typy hromadění. A jak už to tak bývá, výzkumný tým našel i prospěšné bakterie, které působily proti nepříznivým účinkům škodlivých bakterií.

Každopádně odhalení zlotřilých mikroorganismů pomocí nenápadného červa může ve svých pomoci najít léčbu i proti Alzheimerově chorobě.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz