Domů     Medicína
Ochutnáme jahody a maliny bez virů?
Pavel Polcar 5.10.2021
Foto: Pixabay

Jaké viry jahodám a malinám škodí? Jakým způsobem je před nimi chránit, vypěstovat a uchovávat zdravou sadbu? To jsou jedny ze základních otázek, jejichž zodpovězení si dali za cíl vědci a pěstitelé z České republiky a Norska.

Výsledky tříletého mezinárodního projektu, který koordinují virologové z Biologického centra Akademie věd ČR, by měly nejen přispět k rozšíření vědeckého poznání, ale také pomoci velkým pěstitelům jahodníku a maliníku, zahrádkářům a v konečném důsledku také spotřebitelům.

Jahody a maliny patří mezi nejoblíbenější druhy drobného ovoce. Nicméně, jahodník i maliník poměrně často trpí různými chorobami, které sužují nejen velkopěstitele, ale i zahrádkáře. Jen v současnosti je známo přes 30 virů napadajících tyto rostliny.

„Některé z nich způsobují závažné choroby samy o sobě, jiné žádné onemocnění způsobovat nemusí, nebo je vyvolávají teprve v kombinaci s dalšími viry,“ objasňuje Jana Fránová, koordinátorka a hlavní řešitelka projektu.

„Přesní původci některých chorob jahodníků a maliníků nejsou dosud známi, málo se ví také o druzích hmyzu, které viry přenáší,“ dodává s tím, že všechny tyto faktory ovlivňují úspěšnost pěstování a uchovávání zdravé sadby, a následně množství a kvalitu vyprodukovaného ovoce.

Známé i neznámé

Zjišťování všech známých i dosud neznámých virů pomocí nejnovějších molekulárních metod je proto jedním z prvních úkolů tříletého projektu podpořeného Technologickou agenturou ČR prostřednictvím Programu KAPPA. Podílejí se na něm rostlinní virologové z Ústavu molekulární biologie rostlin Biologického centra AV ČR spolu s kolegy z Výzkumného ústavu rostlinné výroby v Praze, Výzkumného a šlechtitelského ústavu ovocnářského v Holovousích a norského institutu NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Research) ve spojení s praktickými uživateli výsledků a producenty sadby v ČR (firma Jan Holub, s.r.o.) a v Norsku (Sagaplant, GenEver, Graminor).

Výzkumníci budou viry sledovat nejen ve výsadbách a šlechtitelském materiálu, ale budou se také snažit zjistit, které druhy hmyzu a dalších členovců tyto viry pomáhají šířit. Předmětem projektu je též otázka ozdravení matečných rostlin pomocí moderních biotechnologických metod včetně tzv.

kryonože a uchovávání zdravé sadby a viruprostých matečných rostlin v teplotách kapalného dusíku kryokonzervací. Řešit se bude i uchovávání virových izolátů pro další výzkum. „V současné době je projekt ve své počáteční fázi, kdy vyhodnocujeme poznatky o prvních nalezených virech a jejich přenašečích,“ upřesňuje doktorka Fránová.

„Konečné výsledky výzkumu by však měly nejen pomoci rozšířit vědecké poznatky o rostlinných virech, ale měly by najít uplatnění přímo u pěstitelů a zahrádkářů a být přínosem všem milovníkům jahod a malin,“ dodává.

Projekt „Zdravé ovoce v měnících se klimatických podmínkách: vývoj nových biotechnologických postupů diagnostiky virů, studium vektorů, ozdravování a bezpečného uchovávání jahodníku a maliníku,“ je podporován sumou € 1,430,000 Islandsko-Lichtenšteinsko-Norských fondů skrze granty EEA a Technologické agentury České republiky (TA ČR) v rámci Programu KAPPA. Cílem projektu je zvýšit produkční potenciál drobného ovoce v měnících se klimatických podmínkách pěstováním vysoce kvalitních matečných rostlin testovaných na viry, zlepšit diagnostiku virů, provést studii hmyzích vektorů, a lépe ochránit cenné rostliny v genofondech a jejich zdravotní stav.

Související články
Historie Medicína 4.11.2025
Už 43 let uplynulo od chvíle, kdy se v tehdejším Československu narodilo první „dítě ze zkumavky“. Stalo se tak 4. listopadu 1982 zásluhou týmu vedeného profesorem Ladislavem Pilkou, tehdejším přednostou Centra asistované reprodukce ve Fakultní porodnici Brno. Jeho práce znamenala průlom nejen pro českou medicínu, ale i pro celý tehdejší východní blok. Dnes se díky […]
Medicína Objevy 30.10.2025
Vědci z Melbournské univerzity v nové studii mění pohled na neceliakální citlivost na lepek. Podle nejnovějších dat za potíže, které lidé připisují lepku, často může úplně jiná složka potravy, nebo dokonce samotná souhra mozku a střeva. Lepek (gluten) je bílkovina přirozeně obsažená v pšenici, žitu a ječmeni. Pro většinu lidí nepředstavuje problém, ale u části […]
Medicína Zajímavosti 29.10.2025
Je to chyba v Matrixu. Těmito slovy protagonisté kultovní filmové série, založené na tom, že lidstvo žije ve virtuálním modifikovaném světě, takzvaném Matrixu, vysvětlují jev zvaný déjà vu. De facto se jedná o pocit, že tutéž situaci, kterou právě zažíváme, jsme už někdy prožili Koneckonců výraz déjà vu, pocházející z francouzštiny, znamená v překladu již […]
Medicína Zajímavosti 28.10.2025
Zvláště po léčbě rakoviny tlustého střeva a konečníku zůstávají střeva poškozená radioterapií nebo chemoterapií. Odborníkům z MIT se nyní podařilo zjistit, že jedna z pro tělo esenciálních aminokyselin, které musíme přijímat v potravě, protože si je náš organismus neumí sám vyrobit, cystein, urychlovala opravu tkání v tenkém střevě. Dřívější studie ukázaly, že specifické typy diet, […]
Medicína Zajímavosti 28.10.2025
Výzkumníci z Huntsmanova onkologického institutu zjistili, že buňky triple negativního karcinomu prsu jsou „závislé“ na tucích. Snížení jejich množství ve stravě myší zpomalilo progresi rakoviny, což dává naději, že i u žen by léčba založená na sníženém příjmu tuků ve stravě mohla růst nádoru zpomalit. Zároveň však vědci varují před dietami s vysokým obsahem tuku, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz