Domů     Medicína
Léky z krevní plazmy denně pomáhají tisícům pacientů
Dagmar Garciová 5.10.2021
Foto: Pixabay

Darování krevní plazmy je stejně důležité jako darování krve – zachraňuje životy. Krevní plazma je důležitou surovinou pro výrobu léků, které zkvalitňují život tisícům vážně nemocných pacientů s poruchami srážlivosti krve, popáleninami, nebo dokonce s onkologickým onemocněním.

Jedním z využití krevní plazmy získané od dobrovolných dárců je výroba krevních derivátů k léčbě hemofiliků. Farmaceutický průmysl sice umí některé léky pro léčbu hemofilie vyrábět technologiemi rekombinantní DNA, ale bez přispění dárců by nebylo možné produkovat léčiva pro všechny vážně nemocné pacienty, vysvětluje MUDr. Simona Hohlová, lékařka centra pro odběr krevní plazmy Cara Plasma.

Nejúčinnější léčba pro hemofiliky

Jedna z chorob, kterou trpí na tisíc lidí v České republice a léčí se medikamenty z krevní plazmy, je známá jako nemoc králů. Jde o hemofilii, na kterou trpěla v 19. století i britská královna Viktorie.

Platí, že hemofilii přenášejí nejčastěji ženy, ovšem ti, kdo na ni nejčastěji trpí, jsou muži. Nemocí králů trpěl například i známý britský herec šedesátých let Richard Burton. V Česku je zhruba pětina diagnostikovaných ve věku do 18 let, proto u pacientů lékaři bedlivě sledují i malé poranění, u kterého je riziko vážného krvácení.

Užíváním léků z krevní plazmy pacienti předchází krvácení z nosu, do kloubů, zažívacího traktu a v nejhorším případě do centrálního nervového systému. Pravidelně podávané léky jim prodlužují a zkvalitňují život” komentuje MUDr. Simona Hohlová.

Krevní plazma obsahuje imunoglobuliny, které pacientům pomáhají v boji s imunitním deficitem neboli vrozeným nedostatkem protilátek, na který v Česku trpí přibližně 440 pacientů. Léky z krevní plazmy se také využívají ke zmírnění reakcí imunitního systému u některých autoimunitních chorob.

Jsou důležité také pro pacienty po transplantaci orgánů, kteří mají výrazně sníženou imunitu.

Léčba a ochrana

Hlavní bílkovina lidské krve se nazývá albumin. Jeho hlavní funkcí je udržování onkotického tlaku krve, což je funkce, díky které voda zůstává v krevním řečišti a nevylévá se například do svalů nebo podkoží.

Albumin se používá hlavně k úpravě onkotického tlaku plazmy, léčbě popálenin, jaterního selhání, nefrotického syndromu nebo k výměnné plazmaferéze.

Cytomegalovirus CMV neboli herpetický virus je přenosný tělními tekutinami, tedy kontaktem s krví, slinami, při pohlavní styku či mateřským mlékem. Důležitou složkou antivirových léků je právě krevní plazma, medikamenty tohoto typu pomáhají předcházet vážnému průběhu infekce.

Cytomegalovirus u zdravých lidí nepředstavuje riziko, vážnější je to u pacientů po transplantacích, nebo s nedostatečným imunitním systémem, u kterých může způsobit záněty střev, plic, nebo dokonce i mozku,” uzavírá MUDr. Simona Hohlová.

Související články
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
Ve svém nejmenším provedení měří 11–13 milimetrů. Je tedy tak akorát drobný, aby se vešel do trávicího ústrojí. Řeč však není o žádné bakterii, ale o unikátním vynálezu vědců z Univerzity v Novém Jižním Walesu, který dokáže tisknout efektivní náhrady tkáně přímo v lidském těle. Nový chirurgický nástroj pojmenovali u protinožců jako F3DB, což je […]
Antibiotika jsou názorným dokladem toho, že ani nápad pečlivě okopírovaný od přírody nemusí v rukou člověka fungovat stejně dobře a vytrvale. Účinnost těchto léků už nějakou dobu povážlivě klesá, a tak se hledají náhrady. Kde? Samozřejmě zase v přírodě. Slabiny antibiotik jsou především upozorněním, že bychom měli patenty přírody zkoumat podrobněji a v širších souvislostech. […]
Minimozky vypěstované v laboratoři pomáhají vědcům studovat poškození buněk způsobené traumatickým poraněným mozku a dávají odpověď na otázku, proč úraz hlavy a otřesy zvyšují riziko rozvoje demence u lidí. Jako minimozky jsou označovány mozkové organoidy, shluky mozkových buněk o velikosti špendlíkové hlavičky. Nejedná se tedy o dokonale miniaturizované verze lidských mozků. Jsou však schopné zachytit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz