Domů     Medicína
Léky z krevní plazmy denně pomáhají tisícům pacientů
Dagmar Garciová 5.10.2021
Foto: Pixabay

Darování krevní plazmy je stejně důležité jako darování krve – zachraňuje životy. Krevní plazma je důležitou surovinou pro výrobu léků, které zkvalitňují život tisícům vážně nemocných pacientů s poruchami srážlivosti krve, popáleninami, nebo dokonce s onkologickým onemocněním.

Jedním z využití krevní plazmy získané od dobrovolných dárců je výroba krevních derivátů k léčbě hemofiliků. Farmaceutický průmysl sice umí některé léky pro léčbu hemofilie vyrábět technologiemi rekombinantní DNA, ale bez přispění dárců by nebylo možné produkovat léčiva pro všechny vážně nemocné pacienty, vysvětluje MUDr. Simona Hohlová, lékařka centra pro odběr krevní plazmy Cara Plasma.

Nejúčinnější léčba pro hemofiliky

Jedna z chorob, kterou trpí na tisíc lidí v České republice a léčí se medikamenty z krevní plazmy, je známá jako nemoc králů. Jde o hemofilii, na kterou trpěla v 19. století i britská královna Viktorie.

Platí, že hemofilii přenášejí nejčastěji ženy, ovšem ti, kdo na ni nejčastěji trpí, jsou muži. Nemocí králů trpěl například i známý britský herec šedesátých let Richard Burton. V Česku je zhruba pětina diagnostikovaných ve věku do 18 let, proto u pacientů lékaři bedlivě sledují i malé poranění, u kterého je riziko vážného krvácení.

Užíváním léků z krevní plazmy pacienti předchází krvácení z nosu, do kloubů, zažívacího traktu a v nejhorším případě do centrálního nervového systému. Pravidelně podávané léky jim prodlužují a zkvalitňují život” komentuje MUDr. Simona Hohlová.

Krevní plazma obsahuje imunoglobuliny, které pacientům pomáhají v boji s imunitním deficitem neboli vrozeným nedostatkem protilátek, na který v Česku trpí přibližně 440 pacientů. Léky z krevní plazmy se také využívají ke zmírnění reakcí imunitního systému u některých autoimunitních chorob.

Jsou důležité také pro pacienty po transplantaci orgánů, kteří mají výrazně sníženou imunitu.

Léčba a ochrana

Hlavní bílkovina lidské krve se nazývá albumin. Jeho hlavní funkcí je udržování onkotického tlaku krve, což je funkce, díky které voda zůstává v krevním řečišti a nevylévá se například do svalů nebo podkoží.

Albumin se používá hlavně k úpravě onkotického tlaku plazmy, léčbě popálenin, jaterního selhání, nefrotického syndromu nebo k výměnné plazmaferéze.

Cytomegalovirus CMV neboli herpetický virus je přenosný tělními tekutinami, tedy kontaktem s krví, slinami, při pohlavní styku či mateřským mlékem. Důležitou složkou antivirových léků je právě krevní plazma, medikamenty tohoto typu pomáhají předcházet vážnému průběhu infekce.

Cytomegalovirus u zdravých lidí nepředstavuje riziko, vážnější je to u pacientů po transplantacích, nebo s nedostatečným imunitním systémem, u kterých může způsobit záněty střev, plic, nebo dokonce i mozku,” uzavírá MUDr. Simona Hohlová.

reklama
Související články
Člověk je tvor nepoučitelný, zejména co se skladby jídelníčku týká. Jakmile má možnost dopřát si potraviny s vysokým obsahem cukru, soli nebo tuku, nedokáže odolat. Přitom by měl. S každou další porcí si totiž pomalu „ukrajuje“ ze svého duševního zdraví. Metaanalýza zveřejněná v loňském roce v časopise Nutrients je v tomto případě nekompromisní. Strava, které […]
O tom, že kouření škodí zdraví, dnes už nikdo nepochybuje. Zbavit se závislosti však není snadné. Když se to ale někomu přeci jen podaří, jeho tělo se mu za to odvděčí zlepšením jeho zdraví. Některé zdravotní benefity se projeví téměř okamžitě, jiné až po letech, ale rozhodně stojí za to! Podle posledních průzkumů kouří asi […]
Vědci z University of Leeds zanalyzovali zdravotní a stravovací záznamy více než 26 000 žen, aby zjistili, že ty, které se stravovaly vegetariánsky a ze stravy vyřazovaly maso, měly v pozdějším věku o třetinu vyšší pravděpodobnost zlomeniny krčku kosti stehenní než ty, které maso a produkty z něj v průběhu života pravidelně konzumovaly. Důvody, proč […]
Vědeckému týmu pod vedením Katsuhika Hayashiho z Univerzity v Ósace se podařilo stvořit sedm myší, které mají dva otce… avšak žádnou biologickou matku. Jedná se o významný průlom na poli reprodukční medicíny, který by mohl zároveň napomoci při léčbě ženské neplodnosti. „Je to poprvé, co se podařilo vytvořit odolné samičí oocyty ze samčích buněk,“ prohlásil […]
Poznat člověka s poruchou osobnosti, tak zvaného psychopata, může být při prvním setkání obtížné. Je totiž zpravidla dobrým manipulátorem a může působit až altruisticky. Ve skutečnosti však druhé využívá ve vlastní prospěch, protože mu chybí empatie a pocit viny. Může se empatii naučit? Empatií se rozumí schopnost porozumět a vcítit se do toho, co prožívá […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz