Domů     Medicína
Studie podporující léčbu Covidu ivermektinem měla řadu nesrovnalostí
Martin Janda 16.7.2021

Měla to být velká bomba: lék používaný proti parazitickým hlísticím a některým ektoparazitům zvaný ivermektin je údajně velmi účinný proti nemoci Covid-19. Studie, na které bylo tvrzení postaveno, však byla stažena, protože v ní byly zjištěny vážné nedostatky..

Preprint studie o účinnosti a bezpečnosti ivermektinu – léku používaného proti parazitům, jako jsou červi a vši – při léčbě viru Covid-19, kterou vedl lékař Ahmed Elgazzar z univerzity Benha v Egyptě, byl v listopadu zveřejněn na stránkách Research Square.

Ve světě vzbudil velkou pozornost a i u nás některá média na svých titulních stranách psala o ivermektinu jako o téměř zázračném léku.

Autoři práce tvrdili, že se jedná o randomizovanou kontrolní studii, což je typ práce, který je považován za nejspolehlivější důkaz o zkoumaných záležitostech. Studie tvrdila, že pacienti s Covid-19 léčení v nemocnici, kteří „dostali ivermektin včas, zaznamenali podstatné uzdravení“ a že došlo k „zásadnímu zlepšení a snížení úmrtnosti ve skupinách léčených ivermektinem“ o 90 %.

Příslib léku pro léčbu Covidu je však vážně zpochybněn poté, co byla studie z „etických důvodů“ z webových stránek Research Square stažena. Společnost však Research Square neuvedla, o jaké obavy se jedná.

Nyní se ukázalo, že autoři projížděli celé odstavce z tiskových zpráv a webových stránek o ivermektinu a Covidu-19, aby změnili klíčová slova.

„Hlavní chybou je, že nejméně 79 záznamů pacientů je zjevným klonem jiných záznamů,“ řekl datový analytik a recenzent vědeckých studií Nick Brown.

Elgazzarova studie byla jednou z největších, která se snažila dokázat že ivermektin může pacientům s Covidem pomoci. Zastánci medikamentu ji také mnohdy uváděli jako důkaz jeho účinnosti. A to navzdory recenzovanému článku zveřejněném v časopise Clinical Infectious Diseases, podle kterého ivermektin „není vhodnou volbou pro léčbu pacientů s COVID-19“.

Další studie o ivermektinu stále probíhají. Například badatelé z Oxfordské univerzity stále zkoumají, zda podávání ivermektinu lidem s Covid-19 zabrání tomu, aby skončili v nemocnici.

Ukazuje se však, že nejlepší a jedinou cestou, jak předcházet nemoci Covid-19, je očkování.

Související články
Lidé žijící ve městě či blízko civilizované oblasti jsou pod vlivem mnoha druhů záření, ať už se jedná o rádiové vlny, ultrafialové záření ze Slunce, infračervené záření či vysokofrekvenční záření. Poslední jmenované využívají ke své funkci mobilní telefony, stejně jako televize či mikrovlnné trouby. Ohrožují tyto vlny lidské zdraví? Lidské tělo tato různá záření v […]
Některým žralokům se nový chrup obnoví každých několik týdnů, krokodýli mohou během svého života vystřídat i tisíc zubů. Člověk má nárok na jediný reparát, pak nezbývá než se smířit s mezerou, implantátem nebo můstkem. Do pár let by ale mohla přibýt další možnost – po aplikaci injekce počkat, až nový zub opět doroste. Nějakou formou bezzubosti […]
Záhadný virus, označovaný jako „lenochodí horečka“ byl kdysi omezen jen na Amazonii, nyní se však, poté co prošel genetickými změnami, díky kterým je silnější, šíří po celé Americe a první případy se objevily už i v Evropě. Máme se bát? Virus oropouche (čti oropuče), jak se odborně nazývá, byl až donedávna relativně neznámým, výskyt se […]
Lidský mozek, více než jakýkoliv jiný orgán, odlišuje náš druh od ostatních. Během posledních přibližně sedmi milionů let se jeho velikost a složitost výrazně zvýšila, což nám umožnilo používat jazyk, plánovat budoucnost a také spolupracovat. Podle čerstvé studie však naše rozvinuté mozky mají jednu nevýhodu. Oblasti, které se během lidské evoluce rozšířily nejvíce, se zároveň […]
Rakovina plic si ročně vyžádá 1,8 milionů životů. U nás je každoročně nově diagnostikováno více než 6 000 pacientů s karcinomem plic a více něž 5 000 jich na tento zhoubný nádor zemře. Zejména u pokročilých forem onemocnění je míra přežití velmi nízká, zvrátit by to měla nová vakcína. Lékaři začali nyní testovat první mRNA […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz