Domů     Medicína
Děti z měst jsou zdatnější než děti z vesnic, říká studie
Jan Zelenka 26.5.2021

Děti z velkých měst jsou fyzicky zdatnější než děti z vesnic a malých obcí. Platí to u všech věkových kategorií, především u dětí ve věku devět až jedenáct let. Uvedl to ve své studii Sazka olympijský víceboj, který sledoval výkonnost českých dětí za posledních 10 let..

Na žebříku srovnání krajů zaujímají ve zdatnosti první pozice ekonomicky nejsilnější kraje jako Praha, kraj Liberecký a Královehradecký. Naopak Jihočeský, Olomoucký a Karlovarský kraj jsou na tom nejhůře.

Zdatnost dítěte a jeho pozitivní vztah ke sportu je z největší míry ovlivněn rodiči. Především u dětí na prvním stupni ZŠ se na zdatnosti podílí dostupnost sportovišť a klubů v okolí bydliště. Na fyzičku dítěte má podle studie zásadní vliv, když ho rodina vede od mala ke sportu.

Děti v posledních letech přestávají sportovat spontánně a jejich pohybová aktivita je vázána na organizované sportování, říká průzkum.

Lepší prospěch ve škole znamená lepší zdatnost

Studie prokázala, že pokud rodiče dbají na prospěch svých dětí, pravděpodobně přemýšlejí také o jejich fyzickém rozvoji a vedou je ke sportu.

Spojení průměru známek z češtiny, matematiky a cizího jazyka s údaji o zdatnosti tuto souvislost ukazuje. Atletické disciplíny jdou spíše chlapcům, jednodušší praktické cviky spíše dívkám, popisuje průzkum.

Sportovní aktivity během pandemie upadly

V důsledku covid epidemie klesly školské i mimoškolské sportovní aktivity, což podle studie ovlivnilo celkovou spokojenost dětí. Nedostatek fyzické aktivity vedl také ke zvýšenému výskytu chorob.

Dle výzkumu každých sto korun investovaných do prevence nadváhy a obezity ušetří náklady na hospitalizaci a léčbu ve výši 253 Kč.

Podle historických dat navíc dívky i chlapci z dnešní doby vychází ve všech věkových kategoriích pomalejší a méně fyzicky připravení než děti před zhruba 50 lety.

České děti jsou méně zdatné než děti v zahraničí

Porovnávala se také fyzická zdatnost dětí v České republice s jejich vrstevníky v Anglii, Švýcarsku, Rumunsku, Rakousku a Novém Zélandu.

„Přestože se měření v zahraničí provádí v menším rozsahu, porovnáváme výsledky českých dětí s 9330 testovanými dětmi z ciziny. Souhrnné výsledky ukazují, že celková zdatnost hodnocená na základě sedmi disciplín Olympijského diplomu je v Česku horší než v zahraničí,“ poukazuje Jan Březina ze SportAnalytik.

Nedostatečnou roli rodičů musí suplovat škola

Jedním ze závěrů studie je tvrzení, že pokud rodiče nemají vůli nebo prostor vést děti ke sportu, musí tuto úlohu alespoň základním způsobem suplovat škola.

„Školní sport je nejlepším řešením, jak zlepšit plošně zdatnost celé populace. Aktuální výpadek hodin tělocviku a volnočasových pohybových aktivit měl vysoce pravděpodobně negativní efekt na zdatnost a obecně zdravotní stav dětí.

Na základě dat o propadu fyzické zdatnosti, a s tím úzce spojeným nárůstem hmotnosti, by měly být naplánovány vyšší investice do zlepšení zdraví dětské populace, které ale v budoucím období přinesou významné úspory státnímu rozpočtu,” říká Richard Adamec, manažer Sazka Olympijského víceboje.

Kromě škol se na podpoře pohybu dětí i celé populace podílí také komerční subjekty. Například Toyota coby partner Českého olympijského a paralympijského výboru dlouhodobě podporuje sportovní kluby v Česku poskytováním aut nebo výhodnějších podmínek užívání svých vozů.

Související články
Navzdory podfinancování, stávkám a přes všechny problémy je české zdravotnictví na vysoké úrovni. A výkladní skříní celého kolosu je porodnictví, i přes rostoucí neplodnost, vyšší počet těhotenských komplikací a ne zcela zdravých těhotných žen. České porodnictví se dlouhodobě drží na mimořádné úrovni. V nejvýznamnějších parametrech, jako je novorozenecká nebo mateřská úmrtnost, se ČR svými výsledky […]
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz