Domů     Historie
Od bederní roušky ke slipům. Jaká je historie pánského spodního prádla?

komerční sdělení

Zatímco dnešní muži si při nákupu spodního prádla mohou vybírat z mnoha střihů, materiálů i značkových kousků, jejich předkové často na výběr neměli. Prádlo z vybraných materiálů bylo výsadou aristokratů, a tak příslušníci nižších vrstev museli často improvizovat. Pojďte se s námi podívat, co pánové v historii ukrývali pod šaty.

Bederní rouška jako spodní i svrchní oděv

Prvním předchůdcem spodního prádla, jak ho známe dnes, byla pravděpodobně bederní rouška, kterou nosili naši pravěcí a starověcí předchůdci. První bederní roušky byly tvořené různými přírodními materiály a⁠ jejich úkolem bylo chránit intimní partie před mechanickým poškozením nebo chladem.

V teplejších klimatických podmínkách pak roušky fungovaly zároveň jako svrchní a jediný pánský oděv.

Bederní roušku mohl tvořit také pruh textilního materiálu nebo kůže, který se protáhl mezi nohama a následně zavázal kolem pasu. Další možností byl trojúhelník látky překrývající genitálie se šňůrkami na zavázání.

A jiné kultury zase dávaly přednost roušce, která se střihově podobala sukni s opaskem pro upevnění v pase. S tímto střihem se ostatně u některých kmenů můžete setkat dodnes.

Od bruchů k pánům v punčochách

Muži v raném středověku pod šaty nosili bruchy (z německého výrazu brouchen) –⁠ volné spodky v délce po kolena, do poloviny lýtek nebo až ke kotníkům. Konce nohavic se zavazovaly k nohám, aby prádlo lépe sedělo.

V závislosti na finanční situaci majitele mohly být bruchy z hrubšího nebo jemnějšího plátna, lnu, vlněné příze, nebo dokonce z hedvábí.

V době vrcholného středověku přišly do módy zdobené a často různobarevné úzké nohavice a punčochy, které odhalovaly linii nohou. Proto se se pánské spodní prádlo muselo výrazně zkrátit, aby nekazilo estetický dojem.

Nohavice, které uprostřed nebyly spojené, doplňovaly kabátce v prodloužené délce, která se postupem času zkracovala přibližně na úroveň kyčlí.

Pro prádlo do obchodu S vynálezem spřádacího stroje v poslední třetině 18. století začala růst obliba bavlněné příze, která byla dostupnější pro širší vrstvy obyvatel. V 19. století si lidé díky rozmachu průmyslové výroby mohli spodní prádlo, které se do té doby šilo podomácku nebo na míru u krejčího, konečně pořídit v obchodě.

V Americe se v této době těšily velké oblibě „union suits“, propínací overaly, které oblékali nejen muži, ale také ženy a děti.

Pánské spodní prádlo v podobě kraťasů, jak ho známe dnes, zpopularizovali vojáci v 1. světové válce. Ti pod uniformami nosili krátké kalhoty se všitým poklopcem, jejichž šíře se na bocích regulovala pomocí šňůrek.

Předchůdci dnešních trenek byly pro muže pohodlné a praktické, a tak se staly jednou z inspirací pro moderní pánské spodní prádlo.

Pánské prádlo, jak ho známe dnes

V poválečných 20. letech se prioritou výrobců spodního prádla stalo především pohodlí. A stále modernější textilní materiály tomuto trendu nahrávaly. Roku 1935 tak byly v Chicagu představeny první pánské slipy s „cudným“ vysokým střihem a překrývajícím se funkčním poklopcem ve tvaru písmene Y. I když v prvních letech neměly pružný pas, staly se rychle hitem.

Dnešní doba už slipům příliš nepřeje a pánové nejraději nosí boxerky, které jsou podobně přiléhavé, ale namísto vykrojeného střihu mají krátké nohavičky. Oblíbené ale zůstávají i volnější trenýrky. V pánských šatnících ovšem najdete i tanga nebo jockstrapy – slipy, jejichž zadní část tvoří pouze dva řemínky.

Ty jsou oblíbené především u sportovců, protože i při pohybu dovolují pokožce dýchat. Inu, proti gustu… Jedno je ale jisté, ať už patříte mezi trenkaře, nebo slipaře, velký výběr kvalitního a značkového spodního prádla pro muže najdete v českém e-shopu Astratex.cz.

Související články
V severozápadní Evropě se před zhruba 6 000 až 7000 lety usadili neolitičtí farmáři pocházející z východního Středomoří. Před 5300 až 4900 lety však záhadně zmizeli. Mohly za to morové epidemie, nebo neúroda? Neolitičtí farmáři přišli do severozápadní Evropy z východního Středomoří, aby zde nahradili malé skupinky lovců a sběračů. Přinesli s sebou zemědělství a […]
Erupce sopky Vesuv v roce 79 byla smrtící, drtivá a nekompromisní. Avšak nejen ona tehdy vraždila. Nová zjištění potvrzují hypotézu, že mnoho lidí v Pompejích, Herculaneu a dalších městech tehdy zemřelo při zřícení budov v důsledku zemětřesení. Výzkum publikovaný v časopise Frontiers in Earth Science přináší důkazy, že Pompeje byly současně se sopečnou erupcí zničeny […]
Fermentace neboli kvašení je technikou, která prodlužuje trvanlivost potravin, zlepšuje jejich stravitelnost a obohacuje jejich chuť. Až třetina všech potravin, konzumovaných člověkem, se vyrábí nějaký způsobem kvašení. Od chleba přes jogurt, pivo a víno až po kimči či miso. Nyní zažívá fermentace svoji renesanci. Existuje více druhů fermentace, nejčastější je kvašení alkoholové a mléčné. Při […]
První počítače spatřily světlo světa ve třicátých letech 20. století. Zatímco jejich stavbou se zabývali muži, programování těchto strojů bylo výhradně doménou žen. Průkopnickými příspěvky k počítačovému programování, vývoji softwaru a návrhu a implementaci programovacích jazyků přispěla i jedna ze tří prvních „programátorek“ na světě, Grace Hopperová. Narodila se jako Grace Murrayová v roce 1906 […]
Dosud neznámou neolitickou osadu u Kutné Hory objevili badatelé z Archeologického ústavu AV ČR. Unikátní je v tom, že v následujících tisíciletích na jejím místě nevznikla žádná jiná sídliště a díky tomu se místo perfektně zachovalo – včetně půdorysů čtyř dlouhých domů. Život prvních neolitických obyvatel nebyl jednoduchý a byl pevně spjat s přírodou. Jídlo […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz