Je libo červíka?

Larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), označované též jako mouční červi, byly na začátku května delegáty členských států EU uznány jako bezpečná potravina. Pro potravinové společnosti, které v České republice vyrábí právě z larev potemníka moučného pochutiny, to je důležitý impuls k rozšíření na evropský trh.

Foto: ivabalk / pixabay

Potemník moučný, tedy jeho larvy, byl uznaný EU jako nová potravina už v roce 2018. Aby se mohl konkrétní druh hmyzu zařadit mezi novou potravinu, musel být v rámci evropských zemí prokazatelně uveden na trh jako potravina před rokem 2018.

Další podmínkou pro schválení larev potemníka moučného jako nové potraviny, bylo podání žádosti nejpozději do 1. 1. 2019. Pro potemníka byly podány celkem čtyři žádosti. Tím se na něj začalo vztahovat přechodné období, v jehož průběhu mohl být uváděn na trh jako nová potravina.

V listopadu 2020 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyjádření, ve kterém shledal larvy potemníka moučného jako bezpečnou potravinu. Toto vyjádření se stalo podkladem pro návrh Evropské komise (EK), který nyní schválily členské země EU a který potvrzuje použití larev potemníka moučného jako bezpečnou novou potravinu,“ vysvětluje celý legislativní proces Libor Sloupenský, zakladatel firmy WormUP, jež z larev potemníka moučného vyrábí „Křupavé červíky“ už od roku 2019.

Pro firmu WormUP, stejně jako i pro další společnosti, je proto schválení členskými zeměmi EU důležitým impulsem pro rozšíření na evropský trh. Zajímavé je, že tento unikátní český startup má v Evropě jen velmi malou konkurenci.

Přestože v EU funguje několik firem vyrábějících produkty z hmyzu, každá má trochu jiné portfolio. „Křupaví červíci WormUP jsou hotovou potravinou zařazenou do kategorie pochutin. Mají velké procento kvalitních bílkovin, takže jsou velmi výživní a představují zajímavý doplněk stravy nejen pro sportovce.

Mezi velké milovníky našich sušených červíků patří i děti,“ vysvětluje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy.

Larvy potemníka moučného nakupuje firma z certifikované hmyzí farmy na Moravě. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí. Krmí se extrudovaným obilným šrotem a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou.

Pak se krátce povaří v horké vodě, usuší a následně dochutí.

Jedlý hmyz v podobě Křupavých červíků představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je až 30 % nenasycených mastných kyselin, spousta vápníku, železa a zinku.

Obsahem výživných látek hmyz dokonce překoná kuřecí nebo vepřové maso. Je také známo, že při chovu slepic, prasat i krav se dlouhodobě a nadmíru využívají antibiotika. V hmyzu nenajdeme žádnou chemii ani antibiotika.

Navíc se při jeho chovu spotřebuje výrazně méně vody, krmiva i prostoru. Z těchto důvodů se jedlý hmyz právem nazývá potravinou budoucnosti a může podpořit přechod EU na udržitelnější potravinový systém.

Publikováno:
Další články autora
Právě v prodeji
Tip redakce
reklama

Související články

Magazín 21.století skládá poctu...

„Věda a čísla mluví jasně. Za rapidně rostoucí emise skleníkových plynů, za zrychlující se...

Důmyslné maskování

Je obecně známo, že samičky kolibříků bělokrkých mění po snesení vajec své...

Umělé mozečky pomohou s...

Začátkem září mezinárodní vědecký ký tým představil světu své úspěchy –...

Zachycena při činu

Vědci nevycházejí z úžasu při pohledu na videozáznam pořízený na Seychelách....

Návrat plejtváků do jejich...

Plejtváky to táhne zpět do jejich původního prostředí, do vod Atlantského...

Ingenuity se na Marsu daří

Ačkoliv se to na první pohled může zdát zanedbatelné, malý...

Strava bohatá na maso jim příliš...

Roku 1336 byl vydán papežský dekret, který mnichům povolil dvakrát...

Konec karasů v Česku

Společný projekt představily v srpnu významné české organizace jako...

5G sítě povýší kulturu i sport

Online debata odborníků z oblasti Smart Cities za podpory Ministerstva pro...

Odolají klimatické změně?

Korálové útesy jsou jedním z unikátních organismů, které jsou v současné době...

Nenechte si ujít další zajímavé články

Zpochybňované pronásledování: Vyhnali Atéňané filozofa Protagora z města?

Zpochybňované pronásledování:...

„Pokud jde o bohy, nemám žádnou možnost zjistit, zda existují, či nikoli, nebo...
Paterčata Dionneova: Život ve výběhu i v domě hrůzy

Paterčata Dionneova: Život ve...

Yvonne, Cécile, Annette, Émilie a Marie. Narodí se jako identická paterčata a...
Hodinová věž v Mekce: Rekordmanka s největším ciferníkem, observatoří i vědeckým centrem

Hodinová věž v Mekce: Rekordmanka s...

Supermoderní věž se zlatým půlměsícem na vrcholu má obří ciferník, který...
Vstřícnost k Čechům se nevyplácí: Jméno historika přibili na šibenici

Vstřícnost k Čechům se nevyplácí:...

Německý historik Johann Ehrenfried Zschackwitz (1669–1744) sepisuje Historische und...
Doba chytrých veverek a padajících vlasů. Co jste netušili o podzimu?

Doba chytrých veverek a padajících...

Někdo ho miluje, někdo nesnáší. O období, kdy příroda po dlouhé letní party...
Spor o vodku: Zvítězí ruská samohonka nebo polská zubrovka?

Spor o vodku: Zvítězí ruská...

„Vodka dělá ze všech lidí Rusy,“ traduje se kde jinde než v Rusku. Na své tekuté...
Nevhodné paměti prezidenta: Beneš vězel v žaludku nacistům i komunistům

Nevhodné paměti prezidenta: Beneš...

Zřízení Protektorátu Čechy a Morava přináší další kapitolu v oblasti zákazů...
Nakupování v době socialismu: Fronty na kečup a plesnivý sýr

Nakupování v době socialismu:...

Komunisté mají na začátku 60. let 20. století představu, že lidé jednou...
Ukázkový proces s rebelem: Na hranici skončí spisy i jejich autor

Ukázkový proces s rebelem: Na...

Německý novokřtěnec Balthasar Hubmaier (asi 1485–1528) obzvlášť rozčílí...
Poznejte své IQ

Poznejte své IQ

V našem profesionálně sestaveném testu ihned zjistíte přesné výsledky a obdržíte certifikát.