Domů     Příroda
Je libo červíka?
Pavel Polcar 26.5.2021
Foto: ivabalk / pixabay

Larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), označované též jako mouční červi, byly na začátku května delegáty členských států EU uznány jako bezpečná potravina. Pro potravinové společnosti, které v České republice vyrábí právě z larev potemníka moučného pochutiny, to je důležitý impuls k rozšíření na evropský trh.

Potemník moučný, tedy jeho larvy, byl uznaný EU jako nová potravina už v roce 2018. Aby se mohl konkrétní druh hmyzu zařadit mezi novou potravinu, musel být v rámci evropských zemí prokazatelně uveden na trh jako potravina před rokem 2018. Další podmínkou pro schválení larev potemníka moučného jako nové potraviny, bylo podání žádosti nejpozději do 1. 1. 2019. Pro potemníka byly podány celkem čtyři žádosti.

Tím se na něj začalo vztahovat přechodné období, v jehož průběhu mohl být uváděn na trh jako nová potravina. V listopadu 2020 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyjádření, ve kterém shledal larvy potemníka moučného jako bezpečnou potravinu.

Toto vyjádření se stalo podkladem pro návrh Evropské komise (EK), který nyní schválily členské země EU a který potvrzuje použití larev potemníka moučného jako bezpečnou novou potravinu,“ vysvětluje celý legislativní proces Libor Sloupenský, zakladatel firmy WormUP, jež z larev potemníka moučného vyrábí „Křupavé červíky“ už od roku 2019.

Pro firmu WormUP, stejně jako i pro další společnosti, je proto schválení členskými zeměmi EU důležitým impulsem pro rozšíření na evropský trh. Zajímavé je, že tento unikátní český startup má v Evropě jen velmi malou konkurenci.

Přestože v EU funguje několik firem vyrábějících produkty z hmyzu, každá má trochu jiné portfolio. „Křupaví červíci WormUP jsou hotovou potravinou zařazenou do kategorie pochutin. Mají velké procento kvalitních bílkovin, takže jsou velmi výživní a představují zajímavý doplněk stravy nejen pro sportovce.

Mezi velké milovníky našich sušených červíků patří i děti,“ vysvětluje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy.

Larvy potemníka moučného nakupuje firma z certifikované hmyzí farmy na Moravě. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí. Krmí se extrudovaným obilným šrotem a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou. Pak se krátce povaří v horké vodě, usuší a následně dochutí.

Jedlý hmyz v podobě Křupavých červíků představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je až 30 % nenasycených mastných kyselin, spousta vápníku, železa a zinku.

Obsahem výživných látek hmyz dokonce překoná kuřecí nebo vepřové maso. Je také známo, že při chovu slepic, prasat i krav se dlouhodobě a nadmíru využívají antibiotika. V hmyzu nenajdeme žádnou chemii ani antibiotika.

Navíc se při jeho chovu spotřebuje výrazně méně vody, krmiva i prostoru. Z těchto důvodů se jedlý hmyz právem nazývá potravinou budoucnosti a může podpořit přechod EU na udržitelnější potravinový systém.

Související články
Vědci nalezli v třetihorním baltském jantaru důkazy, že nejen vzhled hmyzu, ale také jeho chování je konzervováno desítky milionů let. Přibližně před 40 miliony let se termití pár druhu Electrotermes affinis zrovna věnoval námluvám, když uvízl v lepkavé pryskyřici stromu a navždy zůstal uvězněn ve zkamenělém jantaru. Tato dosud jediná známá fosilie páru termitů poskytla vědcům […]
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze spustila nový bakalářský studijní program zaměřený na problematiku klimatických změn a minimalizaci jejich dopadů na společnost a přírodu. Program Omezování klimatických změn je navržen tak, aby ze studentů vyrostli skuteční experti připravení vyvíjet nové technologii a navrhovat udržitelné řízení zdrojů. Nový program nabízí unikátní kombinaci chemického, technologického a manažerského vzdělání, […]
Klíšťata rozhodně už dávno nejsou druhem, který by preferoval venkovské prostředí. Zlotřilí paraziti ovládli i města a jejich nebezpečnost se zde ještě zvýšila. V každém krajském městě sbírali vědci klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a vyplynulo z nich, že klíšťata v městských parcích jsou […]
V roce 1989 objevil dnes již zesnulý paleontolog Bill Mueller, spolu s amatérským sběratelem Emmettem Sheddem, ve formaci Cooper Canyon v severozápadním Texasu fosilie, které patřily novému druhu aetosaura, archosaurního plaza, který žil v období pozdního triasu (před 233 až 201 miliony let). Nepodařilo se jim však rozluštit jeho evoluční historii. Až nyní vědci přichází […]
Nejnáročnějším obdobím roku pro ptáky nebývá překvapivě zima, ale hnízdění. Během péče o mláďata zhubnou až o pětinu své váhy. A to je pak ještě čeká energeticky podobně náročné přepeřování.   Odborných studií, které by se zabývaly celoročním krmení ptáků, není mnoho. Navíc si často protiřečí nebo již nejsou aktuální. V zásadě ale převažuje doporučení krmit […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz