Domů     Příroda
Je libo červíka?
Pavel Polcar 26.5.2021
Foto: ivabalk / pixabay

Larvy potemníka moučného (Tenebrio molitor), označované též jako mouční červi, byly na začátku května delegáty členských států EU uznány jako bezpečná potravina. Pro potravinové společnosti, které v České republice vyrábí právě z larev potemníka moučného pochutiny, to je důležitý impuls k rozšíření na evropský trh.

Potemník moučný, tedy jeho larvy, byl uznaný EU jako nová potravina už v roce 2018. Aby se mohl konkrétní druh hmyzu zařadit mezi novou potravinu, musel být v rámci evropských zemí prokazatelně uveden na trh jako potravina před rokem 2018. Další podmínkou pro schválení larev potemníka moučného jako nové potraviny, bylo podání žádosti nejpozději do 1. 1. 2019. Pro potemníka byly podány celkem čtyři žádosti.

Tím se na něj začalo vztahovat přechodné období, v jehož průběhu mohl být uváděn na trh jako nová potravina. V listopadu 2020 vydal Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vyjádření, ve kterém shledal larvy potemníka moučného jako bezpečnou potravinu.

Toto vyjádření se stalo podkladem pro návrh Evropské komise (EK), který nyní schválily členské země EU a který potvrzuje použití larev potemníka moučného jako bezpečnou novou potravinu,“ vysvětluje celý legislativní proces Libor Sloupenský, zakladatel firmy WormUP, jež z larev potemníka moučného vyrábí „Křupavé červíky“ už od roku 2019.

Pro firmu WormUP, stejně jako i pro další společnosti, je proto schválení členskými zeměmi EU důležitým impulsem pro rozšíření na evropský trh. Zajímavé je, že tento unikátní český startup má v Evropě jen velmi malou konkurenci.

Přestože v EU funguje několik firem vyrábějících produkty z hmyzu, každá má trochu jiné portfolio. „Křupaví červíci WormUP jsou hotovou potravinou zařazenou do kategorie pochutin. Mají velké procento kvalitních bílkovin, takže jsou velmi výživní a představují zajímavý doplněk stravy nejen pro sportovce.

Mezi velké milovníky našich sušených červíků patří i děti,“ vysvětluje Eva Sloupenská, spolumajitelka firmy.

Larvy potemníka moučného nakupuje firma z certifikované hmyzí farmy na Moravě. Larvy se chovají ve velmi čistém prostředí. Krmí se extrudovaným obilným šrotem a drcenou zeleninou. Po vykrmení projdou několikadenní očistnou hladovkou. Pak se krátce povaří v horké vodě, usuší a následně dochutí.

Jedlý hmyz v podobě Křupavých červíků představuje dokonalý zdroj živočišných bílkovin. Má jich v sobě až 50 % obsahu. Bonusem navíc je až 30 % nenasycených mastných kyselin, spousta vápníku, železa a zinku.

Obsahem výživných látek hmyz dokonce překoná kuřecí nebo vepřové maso. Je také známo, že při chovu slepic, prasat i krav se dlouhodobě a nadmíru využívají antibiotika. V hmyzu nenajdeme žádnou chemii ani antibiotika.

Navíc se při jeho chovu spotřebuje výrazně méně vody, krmiva i prostoru. Z těchto důvodů se jedlý hmyz právem nazývá potravinou budoucnosti a může podpořit přechod EU na udržitelnější potravinový systém.

Související články
Příroda 23.1.2025
Severně od Brna se rozkládají rozsáhlé lesy patřící Mendelově univerzitě, které slouží jako unikátní přírodní laboratoř pro studenty Lesnické a dřevařské fakulty. Tento jedinečný areál o rozloze 10 500 hektarů, známý jako Školní lesní podnik Masarykův les Křtiny, otevírá své brány široké veřejnosti v rámci Dne otevřených dveří. Den otevřených dveří je jedinečnou příležitostí nahlédnout […]
Dlouhověkost je nyní fenoménem, na který se vědci ve svých výzkumech často zaměřují. Snaží se přijít na to, co umožňuje některým organismům žít déle než jiným. Ačkoliv na tom lidé nejsou špatně, žralok malohlavý ho hravě strčí do kapsy. Není proto divu, že se o něj zajímá velká řada výzkumných týmů. Jaké je tajemství dlouhověkosti […]
Zima a mráz představují pro většinu volně žijících zvířat výzvu. K přečkání této drsné části roku volí každé z nich zpravidla jednu ze tří základních strategii přežití, případně jejich kombinaci, která mu pomůže se s nástrahami plynoucími z chladu vypořádat. Změna klimatu nutí zvířata k příklonu ke té strategii, která je vzhledem ke změněným podmínkách, […]
Australští vědci nedávno popsali nový druh sklípkance, který se řadí mezi největší a nejjedovatější pavouky na světě. Tento druh, pojmenovaný Atrax christenseni na počest jeho objevitele Kanea Christensena, byl poprvé zaznamenán již před dvěma desetiletími v okolí města Newcastle. Atrax christenseni, známý také pod přezdívkou „Big Boy“ (Velký chlapec), dosahuje délky těla až 9 centimetrů, […]
Objevy Příroda 16.1.2025
Před sedmi lety zaujal Lenku Caisovou z Biologického centra Akademie věd ČR při procházce v přírodě nenápadný, ale velmi zvláštní mech. Při podrobnější laboratorní analýze vědkyně odhalila, že se nejedná o mech, ale o dosud neznámou, mnohobuněčnou zelenou řasu. Pojmenovala ji Draparnaldia erecta a záhy rozpoznala její potenciál stát se mimořádně zajímavým výzkumným objektem pro […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz
Provozovatel: RF HOBBY, s. r. o., Bohdalecká 6/1420, 101 00 Praha 10, IČO: 26155672, tel.: 420 281 090 611, e-mail: sekretariat@rf-hobby.cz