Domů     Příroda
Kyselé oceány
Dagmar Garciová 18.4.2021
Foto: Pexels / pixabay

Změny klimatu a s nimi spojené oteplování planety Země přináší mnoho nepříjemností, jednou z nich je i okyselování světových oceánů, které poškozuje tamní ekosystém. Lze ho zvrátit?

Světový oceán pohlcuje oxid uhličitý (CO2), který způsobuje jeho okyselování, a to v takové míře, jaká nemá v historii planety obdoby. Odborníci z celého světa si dlouho lámali hlavu s tím, jak okyselování oceánů zmírnit.

Nová studie dopodrobna zkoumala zrychlující okyselování oceánů a současně upozornila na možnost takzvaného „ocean limingu“, což je možnost zvýšení zásaditosti oceánu pomocí rozpuštění hydroxidu vápenatého neboli hašeného vápna.

Odborníci se prozatím soustředili na menší cíl než jsou oceány, a sice na Středozemní moře.

Simulace jasně naznačila potenciál zdvojnásobit míru absorpce oxidu uhličitého ve Středozemním moři po 30 letech projektu, což naznačuje, že by se v podstatě dalo okyselování eliminovat. Výzkum bude nadále pokračovat, zda je možnost výsledky využít v praxi, ukáže až čas.

Mnoho vědců si uvědomuje, že aby se udrželo oteplování planety na jakési rozumné úrovni, což odpovídá zhruba méně než 2 stupňům Celsia, nestačí pouze snižovat emise. Je zapotřebí najít techniky, které aktivně odstraňují z atmosféry oxid uhličitý a další skleníkové plyny, s čímž ostatně počítá i mezivládní panel IPCC.

Související články
Moderní kukuřice může být až dvakrát vyšší než dospělý člověk, pro děti je chůze v kukuřičném bludišti zábavou. Ovšem výška rostliny ji činí náchylnou ke zničení během silných poryvů větru. Proto byla vyvinuta nižší varianta kukuřice, která skýtá řadu výhod. Kukuřice je starobylou zemědělskou plodinou Ameriky, známá byla již 4000 let před naším letopočtem. Její […]
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz