Domů     Technika
Strukturovaný versus nestrukturovaný životopis. Který je vhodnější?

komerční sdělení

Hledání nového zaměstnání představuje projít vhodné nabídky na inzertních portálech. Udělat to musíte ne jednou, ale pravidelně tak dlouho, než se vám podaří najít místo, které vás zaujme. Co pak dál udělat?

Jak napsat životopis

Při psaní životopisu je třeba se vyhnout psaní románů. Na jejich čtení nemají personální pracovníci čas, a často ani náladu. Oni potřebují vidět jasná data. Strukturovaný životopis šablona bývá k dispozici na internetu, obvykle zdarma.

Podle ní si pak můžete vytvořit vlastní životopis, jenž budete moci odeslat jako odpověď na inzerovanou pozici. Jestliže ho sepíšete v jednotlivých bodech, bude životopis lépe čitelný, přehlednější a profesionálnější.

Pokud byste použili nestrukturovaný životopis, zahltíte personalistu přemírou informací a může se stát, že vás životopis kvůli tomu raději odloží stranou. A toto přece nechcete.

Pořadí informací ve strukturovaném životopise

Nejdůležitější informace o vaší osobě, jako jméno, adresu a kontaktní údaje, uvedete jako první. Pokračujete dosaženým vzděláním a přehledem o své dosavadní praxi. Končíte pak svými zájmy. I ty je důležité uvést.

Může se totiž stát, že díky nim můžete personalistu zaujmout. Třeba tím, že budete mít zájmy stejné nebo takové, které se hodí k pracovní pozici, o níž se ucházíte.

Jak oslovit personalistu

Potenciálního zaměstnavatele je třeba nějakým způsobem oslovit. Obvykle k tomu slouží motivační dopis a jako příloha se přikládá životopis. V průvodním dopise byste měli naznačit, proč se o danou pozici ucházíte, co vás na ní zaujalo.

Je vhodné se vyhnout určitým klišé, které píšou snad všichni zájemci o místo. Je totiž třeba si představit pracovníka personálního oddělení, kterému se váš dopis dostane do rukou. A když se na něho vyhrnou téměř podobné motivační dopisy, jak si mezi nimi má pak vybrat?

Pravidla platí také pro psaní životopisu. Opravdu není nutné začít od mateřské školy. Teď, když už víte, jak na to, nebojte se sednout si ke stolu a pustit se do psaní životopisu, díky kterému dostanete práci snů.

Zdroj obrázku: {Africa Studio} / Shutterstock.com

Předchozí článek
Další článek
Související články
Vezmete altermagnet, dáte ho pod rentgen, měníte polarizační filtr a pozorujete, jak materiál pohlcuje světlo. Zní to skoro jako pokus z běžné hodiny fyziky, jde však o průlomový experiment, jehož výsledkem je pozoruhodný objev fyziků z Masarykovy univerzity, Akademie věd ČR (AV ČR), Metropolitní univerzity v Ósace a University of Nottingham. Před půl rokem mezinárodní […]
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz