Domů     Technika
Australské Mega Metro obří dopravní projekt

komerční sdělení

Mega metro, už podle názvu něco obrovského, je ve skutečnosti největším dopravně-infrastrukturním projektem Austrálie. Nachází se v Sydney a spolkl velký podíl několikaletého státního rozpočtu celé země.

U protinožců však něco takového potřebovali. Vždyť právě Sydney, které je největším (i když ne hlavním) městem Austrálie, se ročně rozrůstá o 100 tisíc nových obyvatel. Což je pro srovnání jedna celá Olomouc.

A nově vybudovaný moderní systém metra zde musel nutně reagovat na kolabující pozemní dopravu, která v posledních letech spíše stála, než jela, alespoň tedy za bílého dne.

Zcela automatizovaný systém metra přitom nepotřebuje žádné řidiče ani jízdní řády. Stačí, když přijdete na nástupiště a prostě počkáte na další vlak. Ty zdejší trasy křižují v několikaminutových intervalech.

Mozkem celého projektu se má stát kontrolní centrum, jehož stavba patřila k největším výzvám pro projektanty i stavebníky. A ačkoliv řidiči pro metro nutní nejsou, pracovníků údržby zde nalezneme bezpočet.

Samotné řešení si pak vyžadovalo i speciální zdroj energie, který byl vyřešen v podobě neméně megalomanské solární farmy.

Dokumentární seriál Australské Mega Metro (v originále Aussie Mega Metro) byl filmován po dobu pěti let štábem, jenž v tu dobu mapoval osudy pracovníků, kteří se museli popasovat s různými fázemi stavby.

Budování metra se účastnilo celkem přibližně 40 tisíc žen a mužů a stavba vyšla na zhruba 12 miliard dolarů. Za tu cenu vybudovali stavebníci nejen zmíněné „příslušenství“, ale i 66 kilometrů tratí a 31 kompletních stanic.

Délka jednotlivých podzemních tunelů pak na jižním kontinentu nemá obdoby. K největším výzvám patřilo podkopání rušného hlavního vlakového nádraží (Central Station) i ikonického sydneyského přístavu.

Seriál uchvátí všechny nadšence do techniky, která je v tomto případě v mnohých směrech skutečně masivní. V českém kontextu si stačí pustit video například z budování pražského tunelu Blanka, dokončeného před pěti lety, nicméně abyste si mohli představit něco podobného v mnohonásobném rozsahu, pusťte si dokumentární seriál Australské Mega Metro, který každou minutou vývoje stavby a příběhu nepřestává překvapovat a fascinovat. Ponořte se do výzev, kterým musí čelit projektový i stavební tým!

Seriál Australské Mega Metro si můžete pustit na kanálu Viasat Explore, a to v premiéře každou středu od 21. října ve 21:45 hodin. Celkem budou postupně vysílány čtyři hodinové díly první série.

Trailer:

https://youtu.be/viJGW4HBhsg

Související články
Na počátku dvacátého století představovaly vlaky nejrychlejší dopravní prostředek na delší vzdálenosti. Dnes je v našich očích nahradila letadla. V celé řadě zemí však stále platí, že pokud člověk chce zažít jízdu rychlostí, za kterou by ho na silnici policie okamžitě poslala do vězení, stačí usednout do vysokorychlostního vlaku. Ten se i podle svého jízdního […]
Žijeme v době plastové jako generace „plastic people“, v barevném, naleštěném a nerozbitném. Z kdysi zázračného produktu se stává veřejný nepřítel číslo jedna. Máme se ho ale bát? „Plasty nejsou zlo. Například v medicínských aplikacích, automobilovém nebo letecké průmyslu jsou nenahraditelné. Špatnou reklamu plastům dělají jednorázové výrobky a především to, jak s nimi nakládáme…“ říká ve 27. […]
Někteří lidé používají chatboty s umělou inteligencí k vytváření avatarů svých zesnulých blízkých. Pro někoho je to zdroj útěchy, ale jiné z toho tak trochu jímá hrůza… Doktorka Stephenie Lucas Oneyová nedávno oslavila pětasedmdesáté narozeniny. Její otec, bývalý policista a soudce, je už na věčnosti, ale ona s ním stále hovoří. Nikoli však jen v […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Přesnější a rychlejší mapování znečištění vodních ploch i lepší ovládání pasivních hladinových plavidel tažených lodí byly hlavní cíle projektů kooperace robotických dronů vyvíjených Skupinou multirobotických systémů FEL ČVUT (MRS) a autonomně řízených lodí. Výsledky představili výzkumníci před pár dny u břehů vodní nádrže Orlík. Nad hladinu a okolní louky se vzneslo během soustřední v minulých dnech […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz