Domů     Medicína
Jak bude Česko bojovat proti rakovině?
Pavel Polcar 8.10.2020

Lékaři, pacienti a politici – ti všichni budou debatovat o tom, jak by měl v Česku vypadat boj s rakovinou. Chtějí nastartovat práce na Národním onkologickém plánu (NOP), který by měl reagovat na vývoj v léčbě těchto onemocnění.

To, že Česko dosud nemá komplexní národní plán, zmiňuje jako nedostatek i nezávislá analýza The Economist Intelligence Unit. Ta porovnávala strategii boje s rakovinou plic ve 27 zemích po celé Evropě.

O tom, jak bude strategie vypadat, budou kromě lékařů debatovat také pacientské organizace a zástupci Ministerstva zdravotnictví. Pro Česko není NOP úplnou novinkou, poslední podobný dokument však už vyžaduje revizi a doplnění některých témat, která chyběla.

Předchůdce NOP, národní onkologický program, byl naposled aktualizován v roce 2013, od té doby ale onkologie a léčba prošly velkým vývojem. Proto je načase, aby vznikl plán nový,“ říká PhDr. Ivana Plechatá z platformy Hlas onkologických pacientů, která konferenci pořádá společně s Americkou obchodní komorou v ČR.

Rakovina si v Evropské unii ročně vyžádá na 1,3 milionu obětí. V Česku na tuto nemoc ročně zemře přibližně 27 tisíc lidí. Nejčastějšími nádorovými onemocněními jsou rakovina kůže, prsu, nádory mužských pohlavních orgánů a rakovina trávicího traktu.

V Evropě dlouhodobě nejvíce pacientů umírá na rakovinu plic, prsu nebo tlustého střeva. Právě rakovina plic patří mezi nejzákeřnější, v 85 % případů se na ni přijde pozdě.

Smyslem NOP je podle odborníků jasné stanovení konkrétních cílů v boji s rakovinou a strategie, jak jich dosáhnout. Také by měl určit, kolik peněz na jeho plnění bude třeba. „Klíčové je zajištění udržitelného financování onkologické péče a její dostupnost pro pacienty.

Nejde přitom pouze o péči zdravotní, ale také např. psychologickou, sociální podporu a poradenství. Měl by zohlednit potřebu dostatečné informovanosti české veřejnosti jak o nemoci, tak o prevenci. Důležité je zlepšit komunikaci mezi lékařem a pacientem a zpřesnit roli pacientských organizací.

Plán je tedy vize společnosti, jak snížit výskyt a mortalitu na onkologická onemocnění a jak zajistit kvalitní život pacientům s onkologickým onemocněním,“ vysvětluje PhDr. Ivana Plechatá.

Podle Plechaté by měl být NOP výsledkem diskuze všech zúčastněných stran. „Proto je třeba zapojit lékaře a další zdravotníky, pacientské organizace, Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce a sociálních věc, ale také politiky a akademiky.

Plán by následně měla odsouhlasit vláda a vyčlenit prostředky na jeho realizaci,“ říká. Experti se shodují, že by bylo vhodné, aby plán schválila ještě současná vláda, která onkologickou léčbu uváděla jako jednu ze svých priorit.

V současnosti už má řada zemí EU obsáhlé a detailní strategie boje proti rakovině. Jednou z nich je například Chorvatsko.

Související články
Válka, drahé hypotéky i úzkost z dopadů klimatických změn. To vše jsou podle odborníků důvody prudkého poklesu nově narozených dětí, ke kterému došlo v loňském roce. Obavy z budoucnosti trápí stále více mladých párů. Loni se v Česku podle Českého statistického úřadu narodilo přibližně 91 000 dětí – nejméně za posledních 22 let. „Průměrný věk […]
Bolest hlavy trápí až 85 % dospělých, častěji se objevuje u žen a více než polovina pacientů bývá do věku 45 let. Nejčastěji se bolest hlavy, která není spojena s jiným onemocněním, například virózou, projeví jako migréna či tenzní bolest hlavy. Odborníci upozorňují, že mohou mít spojitost s přetížením a změnami na trapézovém svalu. Trapézový […]
Od loňska známe celkem přesnou odpověď: U štíhlého dospělého muže vědci napočítali celkem 36 bilionů buněk, u ženy 28 bilionů a u desetiletého dítěte 17 bilionů. Zjistili i počty jednotlivých typů buněk. Do mravenčí práce s počítáním buněk se pustil tým Iana A. Hattona z Institutu Maxe Plancka pro matematiku ve vědách, který sídlí v Lipsku. Dali […]
Kdo by nechtěl být zamilovaný, cítit motýly v břiše, neustále myslet na protějšek bez nutnosti spát či jíst. I když zamilovanost netrvá věčně, protože pro tělo je velmi vyčerpávající, přináší řadu zdravotních benefitů. Po fázi zamilovanosti následuje buď přetavení vztahu v dlouhodobý, nebo rozchod. A ten pořádně bolí, protože hormony, podílející se na pocitu zamilovanosti, […]
Dnes žijeme mnohem déle než lidé před pouhými 120 lety. Velký podíl na tom mělo zejména zlepšení lékařské péče a životních podmínek. Delší život ovšem nutně neznamená více let prožitých ve zdraví. V naší společnosti se však nachází mnoho 90 a více letých, u kterých to platí. Mají zdravější životní styl, nebo se liší jejich […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz