Domů     Medicína
Chybějící pohyb prohlubuje deprese také u osob s roztroušenou sklerózou
Pavel Polcar 31.3.2020

Situace, kdy jdou zavřené tělocvičny, posilovny a bazény spolu se zákazem volného pohybu osob, odřízla tisíce pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) od jejich zavedených cvičebních rituálů. Ty jsou pro nemocné z hlediska léčby zásadní jak ze zdravotního, tak psychického důvodu.

Řada pacientů nám v poslední době volá a ptá se, jak doma cvičit a čím nahradit vycházky, rehabilitaci a oblíbená cvičení, jež jsou v jejich stavu nesmírně důležité. Často jsou úplně bezradní,“ vysvětluje Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který dlouhodobě podporuje pacienty s RS. Pohyb je nedílnou součástí jejich léčby a pomáhá oddálit celkovou invaliditu.

Pro pacienty s roztroušenou sklerózou je důležité, aby stále zlepšovali svoji kondici a udržovali svalovou sílu. V odborných kruzích začíná převládat názor, že pravidelný pohyb může dokonce snižovat míru zánětlivé aktivity v organismu,“ vysvětluje fyzioterapeutka Klára Novotná.

Blahodárná moc cvičení působí také na psychickou stránku nemocných, která je v případě pacientů s RS velmi podstatná. Je u nich totiž prokazatelně vyšší výskyt depresí než u ostatní populace. Během života postihne deprese 45–55 % pacientů s RS. Sociální odloučení, vybočení ze zaběhnutých rituálů, strach z případné nákazy infekcí Covid-19 a neustálý pobyt mezi čtyřmi stěnami důvod k radosti také příliš nezavdají.

Kvůli biologické léčbě, která potlačuje funkci imunity, jsou pacienti navíc náchylnější k infekcím. Řadí se tak mezi rizikovou skupinu, která by měla v současné době vycházet z domu jen v nejnutnějších případech.

Pro pacienty jsme proto vytvořili spoustu návodů, jak cvičit doma. Průběžně natáčíme stále nová videa, ve kterých si každý může najít, co mu bude nejlépe vyhovovat. Ideální je cvičit průběžně, ale také hodně odpočívat a protahovat se,“ doplňuje Novotná.

Odvést pacienty od negativních myšlenek se snaží i výzva „Milion roušek do Velikonoc“. Spustila ji Oblastní charita Červený Kostelec spolu s Domovem sv. Josefa, který pečuje o nemocné s RS. Jejím cílem je shromáždit nejpozději do Velikonoc celkem jeden milion roušek, které rozdají potřebným.

Rukodělná práce pomáhá zapojit jemnou motoriku, a tím ji trénovat. Užitečná činnost, do které se zapojují i přes svůj handicap, navíc pacienty zaměstná a přináší jim radost a celkové uspokojení.

Související články
Geny zděděné od denisovanů, vyhynulých příslušníků rodu Homo, pomáhají obyvatelům Papuy-Nové Guineje bojovat s infekcemi v nížinách i žít ve vysokých nadmořských výškách. První kosterní pozůstatky denisovanů byly objeveny v roce 2008 v Denisově jeskyni na Altaji v Rusku, podle tohoto místa nálezu jsou pojmenovaní. Stáří tamních kosterních pozůstatků bylo odhadnuto na 41 000 let. […]
Už přes 16 000 pacientů se v České republice zapojilo do výzkumu nových léků a očkovacích látek. Takzvaná klinická hodnocení probíhají nejčastěji v oblasti onkologie, imunologie a infekčních onemocnění, nemocí srdce a onemocnění dýchacích cest. Celkem ve zdravotnických zařízeních po celé republice probíhá 481 těchto hodnocení, jež zdravotnickému systému ušetřila více než jeden a půl […]
Univerzálními dárci krve jsou lidé s krevní skupinou 0. Ne vždy je ale této krve dostatek, proto se vědci snaží vymyslet, jak to zařídit, aby mohl člověk s jakoukoliv krevní skupinou darovat krev ostatním, aniž by došlo k úhoně. Této vysněné metě se nyní velmi přiblížili. Krevní skupiny A, B a O objevil v roce […]
Jako by nestačil návrat starých známých infekcí, začaly se objevovat nové. A nejsou bezzubé, podle odhadů umírá na zdánlivě nenápadné mykózy celosvětově dvakrát více nemocných než před 10 lety. Co jsou vlastně mykózy? Jde o infekce způsobené některými zástupci říše hub – jednobuněčnými kvasinkami nebo vláknitými houbami, známými spíš pod značením plísně. Tedy nic, co […]
Nejsou to jen oteklé končetiny a utiskovaný močový měchýř. Na příchod dítěte se adaptují téměř všechny systémy těla matky, a za jeden z nich byl nedávno uznán také mozek. Jak přesně k tomu dochází, se ale dosavadní studie nedokázaly shodnout. Objasnit celou záležitost pomohla nová studie. Vědecký zájem o neurobiologické procesy spojené s mateřstvím je ve fázi […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz