Domů     Příroda
Zelená kancelář, zelený domov. A jak „eko“ jste vy?
Jan Zelenka 16.10.2019

Na průměrného Čecha dělá 35 otroků. Průměrnému Čechovi je 42 let, jezdí škodovkou a bere 32 000 hrubého. Stěžejními „zločiny“ průměrného Čecha směrem k životnímu prostředí je vytápění, spotřeba elektřiny a – překvapivě – i složení jídelníčku, říká studie Fakulty technologie ochrany prostředí Vysoké školy chemicko-technologické (VŠCHT).

Průměrný čech navíc strašně plýtvá. „Třetina potravinové produkce se vůbec nedostane ke zpracování, druhá třetina se vyhodí při výrobě konečných produktů, případně ji vyhodí sami spotřebitelé,“ říká docent Vladimír Kočí, jeden z autorů studie.

A vy jste průměrný Čech? Čím hřešíte?

Podívejte se na unikátní grafiku společnosti Shopalike.cz

Kancelář

Kancelář je pro mnohé z nás často druhým domovem. Trávíme zde přece většinu svého času. Existuje hned několik změn, o které můžete na pracovišti požádat, a změnit tak Vaši kancelář na místo šetrnější k životnímu prostředí a zároveň příjemnější na práci.

Týkají se primárně tří oblastí: osvětlení a elektroniky, rozumného nakládání s papírem a klimatizace a rostlin.

Kuchyň

Každý zaměstnanec pracující v kanceláři může malými kroky snížit svůj negativní dopad na životní prostředí – i během oběda nebo přestávky na kávu. Tak například každá jednorázová PET láhev obsahuje 70 % nově vyrobeného plastu.

Vratné láhve je možné znovu naplnit a použít až 20 krát a skleněné lahve až do 50 krát. Nejekologičtější variantou je pití vody z kohoutku.

Související články
Mezi přední světové producenty kakaa (Theobroma cacao) patří i africká Ghana. Její produkci však decimuje nemoc zvaná viróza zduřelých výhonků kakaovníku, přenášená drobným hmyzem vlnatkou. Od roku 1946 muselo být kvůli tomu v Ghaně vykáceno přes 254 milionů kakaovníků. Pomocnou ruku zemi nabídl profesor matematiky z Texaské univerzity. Až polovina světové produkce čokolády pochází z […]
Říká se, že není malých rolí. A že i nicotný jedinec může dokázat velké věci. To se potvrdilo v savaně v Keni, kdy jeden druh mravenců zapříčinil malou změnu v přírodním prostředí, která ale měla dalekosáhlé důsledky. Celá desetiletí působil a žil na pastvinách v africké Keni původní druh mravenců akátových (Crematogaster). Ten svými jedovatými […]
Vinaři používají dvě metody k detekci toho, zda bylo jejich bílé víno kontaminováno nežádoucími mikroby, a to čichovou zkoušku a testování vzorků vína v Petriho misce. Nyní by se k nim mohla přidat ještě třetí, hi-tech metoda, a to testování vína pomocí elektronického jazyka. Elektronický jazyk se tomu lidskému vůbec nepodobá co do vzhledu, ale […]
Za hadího rekordmana byl dosud považován Titanoboa cerrejonensis, jehož pozůstatky byly objeveny v roce 2002 v severovýchodní Kolumbii. Žil zhruba před 60 miliony let a dle odhadů mohl měřit kolem 13 metrů. Nyní vědci v Indii objevili obratle zřejmě ještě většího příslušníka podřádu hadi… V hnědouhelném dole Panandhro v indickém státě Gudžarát bylo objeveno celkem […]
Chilli papričky jsou dnes nedílnou součástí čínské kuchyně, především v podobě pálivé omáčky chili crisp, na kterou nedá řada lidí dopustit. Čína ale rozhodně není domovinou pálivých papriček, které tvoří základ této omáčky. Jak se tedy do Číny dostaly? Rostliny Capsicum, mezi které se řadí jak klasické papriky, tak i pálivé chilli papričky, pochází ze […]
reklama
Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden
reklama
Nenechte si ujít další zajímavé články
reklama
Copyright © RF-Hobby.cz